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THE HONORABLE TED LEMPERT, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:

Is a common law change of name valid in California?

CONCLUSION

A common law change of name is valid in California.



1 Civil Code section 22.2 provides:

“The common law of England, so far as it is not repugnant to or inconsistent with the
Constitution of the United States, or the Constitution or laws of this State, is the rule of
decision in all the courts of this State.”
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ANALYSIS

". . . An old Roman maxim runs, 'Sine nomine homo non est' (without a name
a person is nothing).  One's name is a signboard to the world.  It is one of the most
permanent of possessions; it remains when everything else is lost; it is owned by those who
possess nothing else.  A name is the only efficient means to describe someone to
contemporaries and to posterity.  When one dies it is the only part that lives on in the world.
[Citation.]"  (In re Marriage of Gulsvig (Iowa 1993) 498 N.W.2d 725, 730 (dis. opn. of
Snell, J.).)

The question presented for analysis is whether a common law change of name
is valid in California.  Before answering the question in the affirmative, we undertake to
explain what a common law change of name is.

The phrase “common law change of name” refers to the adoption and use of
a name different from the one by which a person was formerly known, without resort to
judicial process or other intervention by the state.  The usage reflects the fact that at common
law, all persons had, and in most common law jurisdictions including California,1 continue
to have a right to change their given names and surnames at will.  In modern times the
phrase generally denotes the right of a person to use whatever name he or she chooses, as
long as the purpose is not "to defraud or intentionally confuse."  (Weathers v. Superior
Court (1976) 54 Cal.App.3d 286, 288.)

In California, as in most American jurisdictions (see Note, South Dakota
Supreme Court: Keegan v. Gudahl: The Child’s Surname as a New Bargaining Chip in the
Game of Divorce (1996) 41 S.D. L. Rev. 166, 176-177, fn. 91), a procedure has been
established by statute (Code Civ. Proc., §§ 1275-1279.6) for the formal changing of one’s
name.  The purpose of the statutory procedure is to have, wherever possible, an official
record of the change.  (In re Ross (1937) 8 Cal.2d 608, 609; In re Ritchie (1984) 159
Cal.App.3d 1070, 1072.)  But resort to the statutory procedure is not necessary either prior
to commencing use of a new name, or afterward, for the purpose of rendering a prior name
change valid.  The statutory method for changing names does not repeal or displace the
common law ability to change one’s name.  (Code Civ. Proc., § 1279.5, subd. (a).)
Accordingly, a person may change his or her name without legal proceedings simply by
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adopting another name and using it as his or her own.  (In re Ross, supra, 8 Cal.2d at p. 609;
Lee v. Superior Court (1992) 9 Cal.App.4th 510, 513-514; In re Ritchie, supra, 159
Cal.App.3d at pp. 1072-1074.)  

The statutory procedure’s very placement of the new name on the public
record, however, unquestionably affords some advantages not bestowed on a common law
name change standing alone.  The statutory process provides an official document by which
the change of name is definitely and specifically established and easily proved even after the
death of all contemporaneous witnesses.  Conversely, the inability to establish one’s name
for purposes of life’s daily transactions, although perhaps only occasionally resulting when
sole reliance is placed on the common law method, can be a substantial inconvenience when
it occurs.  Such are the circumstances in which one may be led to question the “validity” of
a common law change of a name.

A common law name change is “valid” notwithstanding the failure or refusal
of others to recognize and rely on the new name.  The validity of the name change is
unaffected by the refusal of others to accept it, simply because the validity of the change
does not include a requirement that it be recognized or accepted by the world at large, or
indeed, by anyone except the one who assumes it.  In Application of Dengler (Minn. 1979)
287 N.W.2d 637, for example, the Minnesota Supreme Court observed:

“ ‘. . . [C]ustom has universally decreed that a man shall be known by
the name of his father.  But in England and the United States, at least, this
custom is not legally binding; there is no law preventing a man from taking
whatever name he has a fancy for, nor are there any particular formalities
required to be observed on adopting a fresh surname; but, on the other hand,
if a man has been known for a considerable time by the name of his father, or
by a name of repute, and he changes it for another, he cannot compel others
to address him or designate him by the new one.  [Citation.]’ ”  (Id., at p. 629,
fn. 1.)

A common law name change, in other words, carries with it no mandate to those with whom
one comes in contact to accept at face value the nexus between the new name and the
individual who assumes it.

Thus “validity,” for purposes of a common law name change, means that one
has the freedom to change one’s name and to use whatever name he or she chooses,
qualified only by the proviso that the purpose not be dishonest. To change one’s name by
the common law method is to exercise the freedom to unbind oneself from the given name
or surname acquired through birth or prior assumption, and to identify oneself anew; it is
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not to unilaterally impose recognition or acceptance of the newly chosen name as an
obligation incumbent upon others. 

In answer to the question presented, we conclude that a common law change
of name is valid in California.
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