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THE HONORABLE TONY STRICKLAND, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:

May a member of the governing board of a joint powers agency cast a valid
vote on a matter before the agency that is inconsistent with the position taken by the
legislative body which appointed the member?

CONCLUSION

A member of the governing board of a joint powers agency may cast a valid
vote on a matter before the agency that is inconsistent with the position taken by the
legislative body which appointed the member.



1 He voted for the increased expenditure after receiving additional information at the hearing on the
matter, and thereafter his city council “approved” his vote that was cast.

2 All references hereafter to the Government Code are by section number only.
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ANALYSIS

The South Coast Area Transit (“SCAT”) is a joint powers agency consisting
of the County of Ventura and the cities of Ojai, Oxnard, Port Hueneme, and San
Buenaventura.   It operates a public transportation system within the geographical
boundaries of its member agencies.  Recently one of the city representatives on SCAT’s
five-member board of directors voted in favor of an additional expenditure of agency funds
which was inconsistent with the position taken by the city council of his city.1  Was his vote
valid?  We conclude that it was.

The Joint Exercise of Powers Act (Gov. Code, §§ 6500-6599; “Act”)2

authorizes the parties to a joint powers agreement to create “an agency or entity which is
separate from the parties to the agreement and is responsible for the administration of the
agreement”  (§ 6503.5; see also § 6507; Rider v. City of San Diego (1998) 18 Cal.4th 1035,
1050; Thurston v. Southern Cal. Public Power Authority (1984) 158 Cal.App.3d 236, 238;
People v. Shepherd (1977) 74 Cal.App.3d 334, 337; County of San Joaquin v. Stockton
Swim Club (1974) 42 Cal.App.3d 968, 971-972; 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 82 (2000); 81
Ops.Cal.Atty.Gen. 362 (1998); 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 213 (1998)).  Here, SCAT is
constituted as a separate and distinct public agency governed by a board of directors
composed of five members.

The Act provides that a joint powers agency composed exclusively of cities,
counties, or public districts “may .  .  .  be composed exclusively of officials elected to one
or more of the governing boards of the parties to such agreement.”  (§ 6508.)  Here, the
SCAT agreement provides that “[e]ach Board member shall at all times during his or her
term be a member of the governing body of the member agency which appointed him or
her.”

As a general principle, it is well recognized that a government official may not
act in excess of his or her authority.  “‘No government, whether state or local, is bound to
any extent by an officer’s acts in excess of his [or her] authority.’  [Citation.]”  (Barchett v.
City of Newport Beach (1995) 33 Cal.App. 4th 1472, 1479.)  “One who deals with the
public officer stands presumptively charged with a full knowledge of that officer’s powers,
and is bound at his peril to ascertain the extent of his powers to bind the government for
which he is an officer. . . . [Citation.]”  (Horsemen’s Benevolent & Protective Assn. v. Valley
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Racing Assn. (1992) 21 Cal.App.4th 1538, 1564.)

With respect to the SCAT board member in question, his own city council  had
previously taken a position regarding the proposed expenditure of agency funds.  Such
position, however, did not limit his authority when he cast his vote.  His authority was to
exercise his own discretion when voting.  (See Harbach v. El Pueblo de Los Angeles etc.
com. (1971) 14 Cal.3d 828, 834 [joint powers agency board member may exercise discretion
in voting similar to a city council member].)  Nothing in the Act, the SCAT agreement, or
the ordinances or resolutions of his city required that he vote only as directed by the city
council.

Specifically, under the SCAT agreement, the actions of the SCAT board are
“by majority vote; provided that the vote of each Board member shall be weighted and shall
be given the value and effect equal to the proportion that the annual monetary contributions
of the member agency bears to the total annual contribution of all the member agencies.”
Nothing in the SCAT agreement remotely suggests that “approval” by the various legislative
bodies of the county and cities is necessary to make actions taken by the board of directors
official.  Such a requirement would subject each SCAT action to constant review and
verification.  

Of course, a member of the board of directors of a joint powers agency will
normally vote in accordance with the position of his or her appointing power.  How an
appointing power may ensure compliance with its wishes is for the appointing power to
determine.  For example, a “contrary” vote may result in removal of the person from the
board of directors, but it will not effect the validity of the vote itself.  Here, the SCAT
agreement makes the members of the board of directors “at pleasure” appointments:  “Each
Board member shall serve at the pleasure of his or her appointing authority for a term of four
(4) years. . . .”  The control that an appointing authority has over its appointee is removal
from the board of directors.

The fact that a particular vote may involve the expenditure of funds by the
joint powers agency does not change our conclusion.  With specific regard to each member’s
responsibility to support the agency’s expenditure of funds, section 6504 provides:

“The parties to the agreement may provide that (a) contributions from
the treasuries may be made for the purpose set forth in the agreement, (b)
payments of public funds may be made to defray the cost of such purpose, (c)
advances of public funds may be made for the purpose set forth in the
agreement, such advances to be repaid as provided in said agreement, or (d)
personnel, equipment or property of one or more of the parties to the
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agreement may be used in lieu of other contributions or advances.  The funds
may be paid to and disbursed by the agency or entity agreed upon, which may
include a nonprofit corporation designated by the agreement to administer or
execute the agreement for the parties to the agreement.”

The agreement under which SCAT operates states in relevant part:

“Annual financial support.  At the time of preparing SCATS annual
proposed operating budget and proposed capital expenditure budget, the
Board shall determine the amount of financial support required by SCAT for
the fiscal year.  The support required for the annual operating budget, after
making maximum use of operating assistance made available from other
sources such as the Federal Transit Administration, shall be:

“(1.) Equitably apportioned, for fixed route service, among the
member agencies on the basis of the estimated costs of transportation fixed
route service mileage planned to be provided within each member agency’s
territorial jurisdiction.

“(2.) For ADA paratransit service, computed for each member agency
based on the estimated cost of the ADA paratransit service and the usage of
service by residents of the member agency for the preceding January through
December period.

“The support required for the capital expenditure budget shall be
equitably apportioned among the member agencies based on the operating
cost for fixed route service or computed on the ADA paratransit service
method, as appropriate for the type of project, after consideration of:

“(1.) Funds available from federal grants and other sources;

“(2.) Transportation service mileage requirements for capital
expenditure for replacement and general system uses;

“(3.)  Special capital costs required for equipment and facilities to
provide additional or increased services within any member agency’s
territorial jurisdiction.”

Accordingly, the cities and county are obligated under the SCAT agreement
to provide SCAT with the amount of funds determined to be necessary by the SCAT board
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of directors.  SCAT, as an independent entity, is not obligated to ensure that its budgetary
outlays comport with all of its members’ desired wishes.  Rather, the county and the cities
are contractually bound to provide the requisite funds to SCAT as established by the SCAT
board of directors. Should a particular city or the county find that the terms of the SCAT
agreement are unacceptable, it may attempt to have the terms modified or it may withdraw
from SCAT under the procedures specified in the agreement.

In answer to the question presented, therefore, we conclude that a member of
the governing board of a joint powers agency may cast a valid vote on a matter before the
agency that is inconsistent with the position taken by the legislative body which appointed
the member.
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