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THE HONORABLE JACK SCOTT, MEMBER OF THE STATE SENATE,
has requested an opinion on the following question:

May a school district prohibit teachers from wearing political buttons while
attending Back-to-School Night, an annual event where teachers meet with parents to discuss
the curriculum and related matters for the coming school year?

CONCLUSION

A school district may not prohibit teachers from wearing political buttons while
attending Back-to-School Night, an annual event where teachers meet with parents to discuss
the curriculum and related matters for the coming school year.
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ANALYSIS

The question presented for resolution concerns a school event during which
teachers meet with parents shortly after the beginning of the school year.  The event, known
as Back-to-School Night, allows the teachers and parents to discuss the curriculum, grading
standards, classroom policies and procedures, and related matters.  The teachers are
considered to be “on duty” in the sense that their attendance is normally required and
compensated by the school district.1

May a school district prohibit its teachers from wearing political buttons while
attending Back-to-School Night?  In contrast to the authority of district officials to prohibit
the wearing of political buttons when the teachers are in their classrooms instructing their
students (see California Teachers Assn. v. Governing Board (1996) 45 Cal.App.4th 1383,
1388-1392; 77 Ops.Cal.Atty.Gen. 56, 63-64 (1994)), we conclude that such a prohibition
with respect to Back-to-School Night would be unconstitutional.2

First, with respect to the statutory provisions governing the political rights of
school employees (Ed. Code, §§ 7050-7057),3 “[t]he Legislature finds that  political activities
of school employees are of significant statewide concern” and that “[t]he provisions of this
article [§§ 7050-7057] shall supersede all provisions on this subject in any city, county, or
city and county charter as well as in the general law of this state” (§ 7050).  Section 7052
establishes the general prohibition against restricting the political rights of school employees:

“Except as otherwise provided in this article, or as necessary to meet

1 The Back-to-School Night program is widely conducted throughout the country.  In Bellmore-
Merrick, etc. v. Bellmore-Merrick, etc. (1975) 378 N.Y.S.2d 881, 885, the court observed:

“. . .[T]he longstanding conduct of the parties establishes quite plainly that
attendance at the Back-to-School Night is an activity which the parties have considered to
be an integral part of the professional duties of the teachers and the teachers do not have the
option to refuse to participate therein.

“That this extracurricular activity has been so viewed by the parties is not at all
surprising for the day in which the concept was held that the teaching duty was limited to
classroom instruction has long since passed and teachers are well aware of the fact that there
are some activities within the scope of their professional responsibilities which must be
performed after the close of the regular school session.”

2 We may assume for our purposes that the political buttons in question would be of the same type
considered in California Teachers Assn. v. Governing Board, supra, 45 Cal.App.4th 1383. 

3 All references hereafter to the Education Code are by section number only.
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requirements of federal law as it pertains to a particular employee or
employees, no restriction shall be placed on the political activities of any
officer or employee of a local agency.”4

Section 7055 specifically authorizes the placement of restrictions on political activities in two
situations:

“The governing body of each local agency may establish rules and
regulations on the following:

“(a) Officers and employees engaging in political activity during
working hours.

“(b) Political activities on the premises of the local agency.”

“By its terms, section 7055 plainly gives school districts the power to restrict political speech
during working hours.”  (California Teachers Assn. v. Governing Board, supra, 45
Cal.App.4th at p. 1387.)  Section 7055 also permits regulation of political activities occurring
on school premises.  Hence, section 7055 on its face generally permits the adoption of a rule
or regulation restricting the political activities of school teachers.

Would such a prohibition, as applied to an assembly of adults at Back-to-
School Night, by a school district  pursuant to the terms of section 7055 be consistent with
the United States and California Constitutions?  The First Amendment of the United States
Constitution  provides:   “Congress  shall  make  no  law   . . . abridging   the   freedom  of
speech . . . .”  This restriction against the exercise of federal power is applicable to state and
local agencies by virtue of the due process clause of the Fourteenth Amendment.  (See Lee
v. Weisman (1992) 505 U.S. 577, 580.)

Article I, section 2, subdivision (a) of the California Constitution provides:
“Every person may freely speak, write and publish his or her sentiments on all subjects, being
responsible for the abuse of this right.  A law may not restrain or abridge liberty of speech
or press.”  While the California Constitution has been held to afford greater protection than
the First Amendment (Robins v. Pruneyard Shopping Center (1970) 23 Cal.3d 899, 908), the
“power to impose . . . restrictions on [expressive] activity is nonetheless measured by federal
constitutional standards.”  (Savage v. Trammell Crow Co. (1990) 223 Cal.App.3d 1562,

4 The clause concerning the requirements of federal law pertains to positions for which federal funds
are obtained.  However, we are informed that in making funds available to local school districts, the practice
of the federal government has been to waive any applicable federal restrictions.  “Local agency” is defined
in section 7051 to include “an elementary, high, or unified school district. . . .”
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1572-1573; see U.C. Nuclear Weapons Labs Conversion Project v. Lawrence Livermore
Laboratory (1984) 154 Cal.App.3d 1157, 1164-1165).  Because we believe that the
conclusion here would be the same under either the federal or state Constitution (see, e.g.,
California Teachers Assn. v. Governing Board, supra, 45 Cal.App.4th at p. 1391; DiBona
v. Matthews (1990) 220 Cal.App.3d 1329, 1346), we will rely on federal and state cases
interchangeably in our discussion.

In Tinker v. Des Moines Independent Community School Dist. (1969) 393 U.S.
503, the basic principles regarding the First Amendment rights of teachers and students were
stated as follows:

“First Amendment rights, applied in light of the special characteristics
of the school environment are available to teachers and students.  It can hardly
be said that either students or teachers shed their constitutional rights to
freedom of speech or expression at the schoolhouse gate. . . .

“. . . On the other hand, the Court has repeatedly emphasized the need
for affirming the comprehensive authority of the States and of school officials,
consistent with fundamental constitutional safeguards, to prescribe and control
conduct in the schools. . . .”   (Id. at pp. 506-507.)

Where the speech by a teacher or student might be considered as coming from the school
district itself, the district has greater latitude in restricting First Amendment activity. (Downs
v. Los Angeles Unified School District (9th Cir. 2000) 228 F.3d 1003, 1009; California
Teachers Assn. v. Governing Board, supra, 45 Cal.App.4th at p. 1388.)  School authorities
may refuse to allow speech that might reasonably be perceived as associating “the school
with any position other than neutrality on matters of political controversy.”  (Hazelwood
School Dist. v. Kuhlmeier (1988) 484 U.S. 260, 272; accord, California Teachers Assn. v.
Governing Board, supra, 45 Cal.App.4th at p. 1388;  77 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 62.)

Moreover, it has long been recognized that a government agency has far
broader powers in regulating the speech of its employees than regulating the speech of the
general citizenry.  As explained in the plurality opinion of Justice O’Connor in Waters v.
Churchill (1994) 511 U.S. 661, 674-675:  

“. . . [T]he extra power the government has in this area comes from the
nature of the government’s mission as employer.  Government agencies are
charged by law with doing particular tasks as effectively and efficiently as
possible.  When someone who is paid a salary so that she will contribute to an
agency’s effective operation begins to do or say things that detract from the
agency’s effective operation, the government employer must have some power
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to restrain her. . . .

“The key to First Amendment analysis of government employer
decisions, then, is this:  The government’s interest in achieving its goals as
effectively and efficiently as possible is elevated from a relatively subordinate
interest when it acts as sovereign to a significant one when it acts as employer.
The government cannot restrict the speech of the public at large just in the
name of efficiency.  But where the government is employing someone for the
very purpose of effectively achieving its goals, such restrictions may well be
appropriate.”

In California Teachers Assn. v. Governing Board, supra, 45 Cal.App.4th 1383,
the court distinguished between the situations where the teachers were wearing political
buttons while teaching their students and where the teachers were not providing instruction
to their pupils.  The court observed:

“We find the district has the power to prevent its employees from
wearing political buttons in its classrooms and when they are otherwise
engaged in providing instruction to the district’s students.  On the other hand
we find the district has no such power when its employees are not engaged in
instructional activities.”  (Id. at p. 1385.) 

In striking a balance between the First Amendment rights of the teachers and the legitimate
needs of a school district to achieve its educational goals (id. at pp. 1387-1388), the court
observed:

“. . . [W]hen public school teachers and administrators are teaching
students, they act with the imprimatur of the school district which employs
them and ultimately with the imprimatur of the state which compels students
to attend their classes.  [Citations.]  Indeed, it is the state’s willingness to lend
its power and financial support to elementary and secondary education which
in fact gives teachers the opportunity and authority to mold young and
impressionable minds.

“. . . The school’s imprimatur is not a distinct or easily isolated portion
of a teacher’s classroom role.  Rather, the considerable resources schools
spend in attempting to create trust, obedience and admiration for teachers
operate with every instruction, request or question a teacher asks of his or her
pupils.  [Citations.]  In this intimate and deferential environment, public school
authorities may reasonably conclude it is not possible to both permit
instructors to engage in classroom political advocacy and at the same time
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successfully dissociate the school from such advocacy.  In short the very
attributes of a successful teacher/student relationship make it reasonable for
school authorities to conclude the only practical means of dissociating a school
from political controversy is to prohibit teachers from engaging in political
advocacy during instructional activities.”  (Id. at p. 1390.)

The court relied upon the Supreme Court’s decision in L.A. Teachers Union v. L.A. City Bd.
of Ed. (1969) 71 Cal.2d 551, in contrasting a district’s control over the First Amendment
rights of teachers exercised outside the classroom:

“Next we turn to noninstructional settings.  In this area we are governed
by the holding in L.A. Teachers, supra, 71 Cal.2d at page 561.  

“In L.A. Teachers a teachers’ union asked for permission to circulate a
petition opposing reduction in financing for higher education.  The union
proposed circulating the petition among teachers during off-duty lunch hours
on school premises.  In upholding their right to do so, the court stated:
‘Harmony amoung public employees is undoubtedly a legitimate governmental
objective as a general proposition [citation]; however, as we have seen,
government has no interest in preventing the sort of disharmony which
inevitably results from the mere expression of controversial ideas.  [Citations.]
It cannot seriously be argued that school officials may demand a teaching
faculty composed either of unthinking “yes men” who will uniformly adhere
to a designated side of any controversial issue or of thinking individuals sworn
never to share their ideas with one another for fear they may disagree and, like
children, extend their disagreement to the level of general hostility and
uncooperativeness.’  [Citation.]

“Accordingly, under L.A. Teachers, school employees have the right to
express to each other their respective political viewpoints on school property.
Although, like the court in Tinker, the court in L.A. Teachers did not directly
address the question of whether the teachers’ activities might be attributed to
the schools, we believe that consideration of this question would not have
altered the result the court reached in L.A. Teachers.  The relationship between
coemployees has none of the elements of power and influence which exist
between elementary and secondary school students and their instructors. Thus
when teachers and other district employees express their political views to
each other, there is very little risk their views will be unduly influential and
thereby implicitly attributed to the school district.

“Thus the school’s ban on political advocacy cannot be enforced in
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noninstructional settings.”  (Id. at p. 1392.)

The court therefore concluded:

“Under these circumstances there is no risk that we will invade the
legitimate policy making prerogatives of [the] district by holding that as
applied to noninstructional settings [the] district’s regulation is
unconstitutional but that in instructional settings it may be enforced.
[Citations.]”  (Id. at p. 1393.) 

We believe that the court’s analysis in California Teachers may be readily
applied to the Back-to-School Night program.  The event does not involve an instructional
setting for pupils of the district.  Rather, the parents are in attendance to show support for
their children’s educational activities.  In this setting, it reasonably need not be feared that
“young and impressionable minds” will be unduly influenced by teachers wearing political
buttons or that the parents will believe that the teachers’ political buttons reflect the views
of the district’s governing board or other school officials.  Specifically, there would be very
little risk that even if some parents disagreed with the content of a particular political button,
they would “‘like children, extend their disagreement to the level of general hostility and
uncooperativeness.’” (California Teachers Assn. v. Governing Board, supra, 45 Cal.App.4th
at p. 1392.) 

We conclude that a school district may not prohibit teachers from wearing
political buttons while attending Back-to-School Night, an annual event where teachers meet
with parents to discuss the curriculum and related matters for the coming school year.


