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THE HONORABLE JACK SCOTT, MEMBER OF THE STATE SENATE,
has requested an opinion on the following question:

May the board of retirement of a county employees retirement association
appoint an alternate for the eighth office on the board, which office is held by a retired
member elected by the retired members of the association, without the approval of the
jurisdiction’s electorate?

CONCLUSION

The board of retirement of a county employees retirement association may
appoint an alternate for the eighth office on the board, which office is held by a retired
member elected by the retired members of the association, without the approval of the
jurisdiction’s electorate.
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ANALYSIS

The Constitution requires that any changes in the method of selecting the
members of a board of retirement of a county employees retirement association be approved
by the jurisdiction’s electorate. Subdivision (f) of section 17 of article XVI of the
Constitution states:

“With regard to the retirement board of a public pension or retirement
system which includes in its composition elected employee members, the
number, terms, and method of selection or removal of members of the
retirement board which were required by law or otherwise in effect on July 1,
1991, shall not be changed, amended, or modified by the Legislature unless
the change, amendment, or modification enacted by the Legislature is ratified
by a majority vote of the electors of the jurisdiction in which the participants
of the system are or were, prior to retirement, employed.”

The question presented for resolution is whether this constitutional provision is applicable
when the board of retirement of a county employees retirement association appoints an
alternate for the board’s eighth office, which office is held by a retired member elected by
the retired members of the association. We conclude that the constitutional provision is
inapplicable to the appointment or election of an alternate.

The Legislature has enacted a comprehensive statutory scheme, the County
Employees Retirement Law of 1937 (Gov. Code, §§ 31450-31898),' to provide for
retirement benefits for county employees. (See Traub v. Board of Retirement (1983) 34
Cal.3d 793; 80 Ops.Cal. Atty.Gen. 11 (1997); 79 Ops.Cal.Atty.Gen. 95 (1996).) Two related
statutes are the focus of this opinion. Under the terms of section 31520.1, county employees
retirement associations have a governing board consisting of nine members, with the eighth
member being “a retired member elected by the retired members of the association . . . .”
Of the other eight members of the board, one is the county treasurer, one is a safety member
of the association, two are non-safety members of the association, and four are members of
the public (one of whom may be a county supervisor). Section 31520.1 also authorizes the
possible appointment of an alternate, who must be a safety member of the association. If
there is an alternate, section 31520.1 provides in part:

“The alternate member provided for by this section shall vote as a
member of the board only in the event the second, third, seventh, or eighth

! All references hereafter to the Government Code are by section number only.
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member is absent from a board meeting for any cause, or if there is a vacancy
with respect to the second, third, seventh, or eighth member, the alternate
member shall fill such vacancy until a successor qualifies. The alternate shall
sit on the board in place of the seventh member when a member of the same
service is before the board for determination of his retirement.”

Accordingly, “by law . . . in effect on July 1, 1991” (Cal. Const., art. XVI, § 17, subd. (1)),
an alternate could be selected under the terms of section 31520.1 to vote for the eighth
member on the board if the latter were absent and to fill the vacancy in the eighth office if
one were to arise.

In 1992, the Legislature enacted section 31520.5 (Stats. 1992, ch. 96, § 1) and
amended the statute in 2000 (Stats. 2000, ch. 486, § 1) and in 2001 (Stats. 2001, ch. 168,
§ 1). Section 31520.5 provides:

“(a) Notwithstanding Section 31520.1, in any county subject to
Articles 6.8 (commencing with Section 31639) and 7.5 (commencing with
Section 31662.2), the board of retirement may, by majority vote, appoint, from
a list of nominees submitted by an organization consisting solely of retired
members, an alternate retired member to the office of the eighth member, who
shall serve until the expiration of the current term of the current eighth
member and thereafter the alternate retired member shall be elected separately
by the retired members of the association in the same manner and at the same
time as the eighth member is elected.

“(b) The term of office of the alternate retired member shall run
concurrently with the term of office of the eighth member. The alternate
retired member shall vote as a member of the board only in the event the
eighth member is absent from a board meeting for any cause. If there is a
vacancy with respect to the eighth member, the alternate retired member shall
fill that vacancy until a successor qualifies. The alternate retired member shall
be entitled to the same compensation as the eighth member only if the
alternate retired member is present and acting for the eighth member during
the entire meeting.

“(c) If this section is made applicable in any county, by the

appointment of an alternate eighth member, the alternate safety member shall
not sit and act for the eighth member.”
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The issue to be resolved is whether the appointment and election of an
alternate as authorized in section 31520.5 constitutes a change in “the number, terms, and
method of selection or removal of members of the retirement board” for purposes of the
Constitution. If so, the change must first be “ratified by a majority vote of the electors of
the jurisdiction in which the participants of the system are or were, prior to retirement,
employed.” (Cal. Const., art. XVI, § 17, subd. (f).)

We do not believe that section 31520.5 constitutes a modification in the
selection of retirement board members. The number of persons on the board remains at nine.
Only one person may hold the office of the eighth member both before and after the
enactment of section 31520.5. An alternate is not a “member” of the board for purposes of
the constitutional voter approval requirement since there cannot be two eighth members.
While an alternate on a board may have certain rights and meet certain qualifications (see,
e.g., Candlestick Properties, Inc. v. San Francisco Bay Conservation etc. Com. (1970) 11
Cal.App.3d 557, 567-569; 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 29 (1999); 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 285
(1995)), we believe the constitutional voter approval requirement only applies to the number,
terms, and method of selection of the regular members of a retirement board.

Our determination is confirmed by an examination of the purposes of the voter
approval requirement as expressed when the requirement was added to the Constitution.
The requirement was part of an initiative measure, Proposition 162, on the General Election
ballot of November 3, 1992. The background for the proposed constitutional amendment
was described by the Legislative Analyst as follows:

“Public pension systems in California provide retirement benefits to a
wide range of state and local government employees--such as teachers,
firefighters, and police officers. The largest of these pension systems are the
state’s Public Employees’ Retirement System (PERS) and the State Teachers’
Retirement System (STRS). In addition, there are over 100 other public
retirement systems that serve counties, cities, special districts, and the
University of California.

“Funds for payment of retirement benefits under these public retirement
systems come from assets held in trust by each system’s governing board.
These assets include contributions from employees and employers, plus
income earned on the investment of these contributions. The members of
many public retirement systems elect some members of their governing
boards. The State Constitution requires each board to use fund assets to:
(1) provide benefits to members of the system and their beneficiaries, (2)
minimize employer contributions, and (3) pay reasonable administrative costs.
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“The Constitution specifies the general authority and responsibilities
of public pension systems. Within these limits, the Legislature can change
various administrative functions and activities of public pension systems. For
example, recent legislation removed the actuarial function from the PERS
Board and placed this function under a State Actuary appointed by the
Governor and confirmed by the Legislature. (A primary function of the
actuary is to determine the employer’s annual contribution rate.) In addition,
recent legislation also allowed the use of certain PERS assets to offset
employer contribution costs.” (Ballot Pamp., Gen. Elec. (Nov. 3, 1992)
analysis of Prop. 162 by Legislative Analyst, p. 37.)

The proponents of the initiative described its purposes as follows:

“Do you believe politicians should be able to raid the pension funds of
retirees?

“That’s exactly what they have done--and will continue to do--unless
we pass PROPOSITION 162.

“A YES vote on PROPOSITION 162 will prevent politicians from
raiding the pension funds of firefighters, police officers and other active and
retired public employees.

“It’s not right to allow politicians to balance their budgets on the backs
of seniors and retirees. For many retirees who have worked hard all of their
lives, their only source of dignity and security is the pension they earned.
They depend on those pensions to survive.

(Id., argument in favor of Prop. 162, p. 38.)

The stated purposes of Proposition 162 would not be substantially served by requiring voter
approval of the method of appointment or election of an alternate on a retirement board. An
“alternate” is not a board member for the purposes of preventing “politicians from raiding
the pension funds of firefighters, police officers and other active and retired public
employees.”

We conclude that the board of retirement of a county employees retirement
association may appoint an alternate for the eighth office on the board, which office is held
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by aretired member elected by the retired members of the association, without such method
of selection being submitted to the jurisdiction’s electorate for approval.
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