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THE HONORABLE WESLEY CHESBRO, MEMBER OF THE STATE
SENATE, has requested an opinion on the following questions:

1.  May a member of the board of directors of a community services district
remain on the board after filing a lawsuit against the district challenging the board’s issuance
of a development permit to the owner of property adjacent to the director’s property?

2.  Assuming that the director remains on the board, may the district and the
director enter into an agreement settling the lawsuit?



1 All references hereafter to the Government Code are by section number only.
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CONCLUSIONS

1.  A member of the board of directors of a community services district may
remain on the board after filing a lawsuit against the district challenging the board’s issuance
of a development permit to the owner of property adjacent to the director’s property.

2.  Assuming  that  the director  remains on  the board,  the district  and  the
director may not enter into an agreement settling the lawsuit.

ANALYSIS

We are informed that a community services district manages groundwater
resources and provides wastewater treatment within the district’s boundaries.  It is governed
by a board of directors consisting of five elected directors.  (See Gov. Code, § 61200.)1

Under the district’s ordinances, any proposal for new development requires a groundwater
extraction permit.  One of the neighbors of a district director was issued a permit, which the
director opposed due to the possible adverse effect the development might have upon his
well water.  The director did not participate in the decision to grant the permit and has now
filed a lawsuit against the district to overturn the board’s decision.

We are asked two questions regarding the director’s lawsuit against the district.
First, must he resign from the board?  And second, if he remains on the board, may the
district and the director negotiate a settlement of the lawsuit?  We conclude that he need not
resign from the board but that any settlement agreement between the parties would violate
California law.

1.  Resignation From Office

In determining whether the director must resign from the board upon filing a
lawsuit against the district, we look first to the Political Reform Act of 1974 (§§ 81000-
91014; “Act”).  The Act prohibits public officials from participating in government decisions
in which they have a financial interest.  (See § 87100; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 362, 368-374
(1995); 74 Ops.Cal.Atty.Gen. 82, 86 (1991); 70 Ops.Cal.Atty.Gen. 45, 46 (1987).)

When a disqualifying conflict of interest exists, as here (see Cal. Code Regs.,
tit. 2, § 18704.2, subd. (a)(1)), the Act requires that the disqualified official abstain from
participating in every aspect of the decision-making process.  He may not be counted for
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purposes of establishing a quorum.  (Cal. Code Regs., tit. 2, § 18702.1, subd. (b).)  He is also
prohibited from attending any closed session affecting his interests, and he may not obtain
any confidential information from the closed session.  (Cal. Code Regs., tit. 2, § 18702.1,
subds. (a)(5), (c); see Hamilton v. Town of Los Gatos (1989) 213 Cal.App.3d 1050, 1058-
1059; 61 Ops.Cal.Atty.Gen. 243, 250-255 (1978).)  However, the disqualified official is not
required to forfeit his public office; rather, the Act demands only that he play no part in the
particular deliberations and decisions affecting his economic interests.  (§ 87100.)  Nothing
in the Act prohibits him from filing a lawsuit against the public agency of which he is a
board member or requires his resignation from office for having done so.

Our review of other relevant statutes leads us to the same conclusion.  Under
the Community Services District Law (§§ 61000-61850), a director is not prohibited from
filing a lawsuit against the district, and nothing in this statutory scheme requires resignation
from office for filing such a lawsuit.  Similarly, we find no suggestion in Water Code
sections 10700-10717, applicable to the district in question, requiring resignation from office
in the circumstances presented.  In sum, we know of no law that would require the director
to resign from membership on the board for filing a lawsuit.      

Of course, the director may not participate in any board discussions about the
lawsuit, nor may he attempt to use his official status to influence the manner in which the
board conducts its side of the litigation.  The director’s personal economic interests would
be directly affected by the lawsuit, just as they were by the initial permit application, and he
must therefore completely recuse himself from all board business relating thereto. 

We thus conclude that a member of the board of directors of a community
services district may remain on the board after filing a lawsuit against the district
challenging the board’s issuance of a development permit to the owner of property adjacent
to the director’s property.

2.  Settlement Negotiations

Having concluded that the director with the disqualifying conflict of interest
may remain on the board after filing the lawsuit, we consider whether the parties may
negotiate a settlement agreement with respect to the litigation.  Because settlement
agreements are contractual in nature, any attempt by the board and the director to execute
an agreement must be examined in light of the conflict-of-interest provisions of section
1090, which states in relevant part:

“Members of the Legislature, state, county, district, judicial district, and



2 In sections 1091 and 1091.5, the Legislature has deemed certain interests in contracts to be “remote
interests” and “noninterests” that fall outside the strict prohibition of section 1090.  Recusal is required when
the interest is remote but not if it is classified as a noninterest.  (See, e.g., 85 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp.
36-38.)  In the circumstances presented, these statutory exceptions are not germane to our discussion.

3 We note that the phrase “any contract made by them” contained in section 1090 has been broadly
defined to include various activities leading up to execution of the contract, including preliminary discussions,
negotiations, compromises, reasoning, and planning.  (See Stigall v. City of Taft, supra, 58 Cal.2d at pp.
569-571; City Council v. McKinley (1978) 80 Cal.App.3d 204, 212-213; People v. Sobel (1974) 40
Cal.App.3d 1046, 1052; Millbrae Assn. for Residential Survival v. City of Millbrae (1968) 262 Cal.App.2d
222, 237; Schaefer v. Berinstein (1956) 140 Cal.App.2d 278, 291-292; 85 Ops.Cal.Atty.Gen. 34 (2002); 80
Ops.Cal.Atty.Gen. 41, 42-44 (1997).)  
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city officers or employees shall not be financially interested in any contract
made by them in their official capacity, or by any body or board of which they
are members.”

Section 1090 prohibits public officers, acting in their official capacities, from making
contracts in which they are financially interested.  If, as here, the public officer is a board
member, this prohibition extends to the board on which he serves.  (See Thomson v. Call
(1985) 38 Cal.3d 633.)

The purpose of section 1090 “is to remove or limit the possibility of any
personal influence, either directly or indirectly, which might bear on an official’s decision,
as  well as  to  void  contracts  which  are  actually  obtained  through  fraud  or dishonest 
conduct . . . .”  (Stigall v. City of Taft, supra, 58 Cal.2d at p. 569.)  The statute is intended
“not only to strike at actual impropriety, but also to strike at the appearance of impropriety.”
(City of Imperial Beach v. Bailey (1980) 103 Cal.App.3d 191, 197.) 

Section 1090’s prohibition applies even when the terms of the proposed
contract are demonstrably fair and equitable, or are plainly to the local agency’s advantage.
(Thomson v. Call, supra, 38 Cal.3d at pp. 646-649.)  Furthermore, unlike the Act’s conflict-
of-interest rule, section 1090 is not satisfied by the interested official’s recusal from
discussions, meetings, and votes pertaining to the contract.  (Fraser-Yamor Agency, Inc. v.
County of Del Norte (1977) 68 Cal.App.3d 201, 211-212.)2  Instead, no matter how carefully
or completely a board member attempts to avoid participating in or influencing the execution
of a contract, he is conclusively presumed to have “made” the contract for purposes of
section 1090, and the contract is void.  (Thomson v. Call, supra, 38 Cal.3d at pp. 645, 649;
76 Ops.Cal.Atty.Gen. 118, 119 (1993).)3  



4 In 81 Ops.Cal.Atty.Gen 373, 377 (1998), we applied the Santa Clara holding to a statutorily
mandated reimbursement procedure in which the reimbursement amount was “dictated by the costs of
construction” and was “not subject to negotiation so as to cause an appearance of impropriety” -- facts which
are absent here. 
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Here, the possible settlement of the director’s lawsuit would present an
unavoidable conflict, and the interested director would be presumed to be making the
contract as part of the board as well as for himself.  Absent some exception, then, section
1090 would prohibit entering into a settlement agreement.  (Cf. Stigall v. City of Taft, supra,
58 Cal.2d 565 [contract with plumbing business owned by city councilman]; City Council
v. McKinley, supra, 80 Cal.App.3d 204 [contract with architectural firm of which board
member was president and stockholder]; People v. Sobel, supra, 40 Cal.App.3d 1046
[contract with corporation in which city employee and spouse were primary shareholders];
Terry v. Bender (1956)143 Cal.App.2d 198 [contract between city and special counsel in
which mayor had financial interest].) 

We reject any suggestion that the execution of a settlement agreement might
be permitted under the holding of Santa Clara Valley Water Dist. v. Gross (1988) 200
Cal.App.3d 1363.  The narrow exception recognized in Santa Clara was based upon a
special statute establishing a formal, court-supervised framework for exchanging final offers
and demands in a condemnation action.  The court-supervised procedure that was at issue
in Santa Clara was specifically distinguished from ordinary settlement negotiations between
parties for purposes of section 1090.  (Id. at p. 1370.)4

The courts have recognized that section 1090’s prohibition must be broadly
construed and strictly enforced.  (See, e.g., Stigall v. City of Taft, supra, 58 Cal.2d at pp.
569-571; Finnegan v. Schrader (2001) 91 Cal.App.4th 572, 579-580; City Council v.
McKinley, supra, 80 Cal.App.3d at p. 213.)  Accordingly, assuming that the director remains
on the board, we conclude that the district and the director may not enter into an agreement
settling the lawsuit.
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