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THE COACHELLA VALLEY MOUNTAINS CONSERVANCY has
requested an opinion on the following questions:

1.  Where a member of a city council or county board of supervisors is
appointed to sit as that body’s representative on the governing board of the Coachella Valley
Mountains Conservancy, may the appointee disclose to his or her appointing authority or its
counsel information received in a closed session of the governing board?

2.  Where the director of a state department is a member of the governing
board of the Coachella Valley Mountains Conservancy by operation of law and designates
an executive staff member to sit in his or her place, may the designee disclose to other
department employees or department counsel information received in a closed session of the
governing board?
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CONCLUSIONS

1.  Where a member of a city council or county board of supervisors is
appointed to sit as that body’s representative on the governing board of  the Coachella Valley
Mountains Conservancy, the appointee may not disclose to his or her appointing authority
or its counsel information received in a closed session of the governing board.

2.  Where the director of a state department is a member of the governing
board of  the Coachella Valley Mountains Conservancy by operation of law and designates
an executive staff member to sit in his or her place, the designee may not disclose to other
department employees or department counsel information received in a closed session of the
governing board.

ANALYSIS

In 1990, the Legislature created the Coachella Valley Mountains Conservancy
(“Conservancy”) as a state commission within the Resources Agency, charged with
acquiring lands and protecting natural resources in and around the Coachella Valley.  (Pub.
Resources Code, §§ 33500-33509.)  The Conservancy’s governing board (“Board”) is
composed of 21 members who serve two-year terms.  Public Resources Code section 33503
provides:

“(a)  The governing board of the conservancy consists of the following
21 voting members: 

“(1)  The mayor or a member of the city council of each of the Cities
of Cathedral City, Desert Hot Springs, Indian Wells, La Quinta, Palm Desert,
Palm Springs, and Rancho Mirage, appointed by a majority of the membership
of the respective city council of each city. 

“(2)  The Chairperson of the Tribal Council of the Agua Caliente Band
of Cahuilla Indians. 

“(3)  One member of the Board of Supervisors of the County of
Riverside, appointed by a majority of the membership of the board of
supervisors. 

“(4)  Three members chosen from the general public who reside within
the conservancy’s territory, one of whom shall be appointed by the Governor,
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one of whom shall be appointed by the Senate Committee on Rules, and one
of whom shall be appointed by the Speaker of the Assembly. 

“(5)  The Secretary of the Resources Agency. 

“(6)  The Director of Fish and Game. 

“(7)  The Executive Director of the Wildlife Conservation Board. 

“(8)  The Director of Parks and Recreation. 

“(9)  The Director of Finance. 

“(10)  The Vice President, Division of Agriculture and Natural
Resources, of the University of California. 

“(11)  The State Director for California of the United States Bureau of
Land Management. 

“(12)  The Regional Forester for the Pacific Southwest Region of the
United States Forest Service. 

“(13)  The Regional Director for the Pacific West Region of the
National Park Service.

“(b)  Any state or federal official who is a member of the governing
board and whose principal office is not within the territory of the conservancy
may designate a member of his or her executive staff to vote on his or her
behalf and otherwise discharge the duties of the member when the member is
not in attendance.  Notice of that designation shall be promptly communicated
in writing to the chairperson of the conservancy.

“(c)  Each city council, the Tribal Council of the Agua Caliente Band
of Cahuilla Indians, and the Board of Supervisors of the County of Riverside
may appoint an alternate member from its respective entity to attend the
governing board meetings and vote on behalf of the appointed member and
otherwise discharge the duties of the member when the member is not in
attendance.  Notice of the designation shall be promptly communicated in
writing to the chairperson of the conservancy.”



1 Unless otherwise indicated, all further statutory section references are to the Government Code.
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The Board’s meetings are subject to the requirements of the Bagley-Keene
Open Meeting Act (Gov. Code, §§ 11120-11132; “Act”).  (Pub. Resources Code, § 33509,
subd. (a).)1  The Act generally requires that all meetings of state bodies be open to the public
(§ 11123, subd. (a)), with closed sessions allowed in limited circumstances (§ 11126).  For
example, a closed session may be held by a state body “to confer with, or receive advice
from, its legal counsel regarding pending litigation when discussion in open session
concerning these matters would prejudice the position of the state body in the litigation”
(§ 11126, subd. (e)(1)) or to meet “with its negotiator prior to the purchase, sale, exchange,
or lease of real property by or for the state body to give instructions to its negotiator
regarding the  price  and  terms of  payment  for the purchase,  sale,  exchange,  or  lease”
(§ 11126, subd. (c)(7)(A)).

The two questions presented for resolution concern the holding of a closed
session by the Board to discuss pending litigation or the purchase of property.  May a
member of a city council or county board of supervisors appointed to sit as that body’s
representative on the Board disclose to his or her appointing authority or its counsel
information received in a closed session of the Board?  Where the director of a state
department is a member of the Board and has designated an executive staff member to sit in
his or her place, may the designee disclose to other department employees or department
counsel information received in the closed session?  We conclude that disclosure would be
prohibited in both cases.

1.  Disclosure to Local Appointing Authority and its Counsel

In addressing the first question, we begin by noting that the statutes governing
the Conservancy do not authorize the participation of a city council or county board of
supervisors in the actions taken by the Board.  Such local bodies have no veto power or right
of approval with respect to the activities of the Conservancy, which is an independent state
commission.  (See Pub. Resources Code, §§ 33501, 33507; cf. 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 362,
364 (1998) [by statute, joint powers agency member may not vote on bond issuance absent
prior specific authorization from public agency represented by member].)

Instead, each designated city council and the county board of supervisors is
limited to appointing a single person to sit as a member of the Board.  Once such an
appointment is made, the appointee may vote independently from -- and even contrary to the
express wishes of -- his or her appointing power.  (See 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 267, 268
(2000) [joint powers agency member may cast vote inconsistent with position taken by local
legislative body that appointed the member].)  The fact that the member is an appointee  does



2 We understand that one of the city councils represented on the Board requires all council members
appointed to outside organizations to bring policy issues before the council for determination and instructions
on voting.  We assume that this can be accomplished without disclosing information obtained in a closed
session of the Board.

3 In 67 Ops.Cal.Atty.Gen. 111 (1984), we were asked whether the Ralph M. Brown Act’s
authorization to hold a closed session to discuss “pending litigation” permitted a county airport advisory
commission to meet in closed session with the county counsel to discuss litigation involving airport matters
in which the county board of supervisors was the named party.  We reasoned that the attorney-client
relationship was between the county counsel and the county as an entity, not merely its board of supervisors,
and therefore, that “any county board, commission, committee, or officer having a legitimate official interest
in a particular lawsuit may confer with counsel in an attorney-client relationship” in a closed session under
the pending litigation exception.  (Id. at p. 113.)  That reasoning does not apply here, however, where the city
councils in question and the county board of supervisors are not components of the Conservancy and are
therefore not situated to invoke the pending litigation exception.
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not give the appointing power any standing to attend, participate in, or otherwise be involved
in the Board’s closed sessions.  (See 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 221, 224-225 (2000).)

We reject the suggestion that the city councils in question and the county board
of supervisors may convene their own closed sessions to receive information given to their
appointees during a closed session of the Board.  Nothing in the Ralph M. Brown Act
(§§ 54950-54963), which authorizes local public agencies to hold closed sessions in limited
situations, or in the Public Resources Code suggests that these local bodies have any role to
play in the Board’s closed sessions.2  And, furthermore, we find nothing in the Ralph M.
Brown Act that would qualify the Board’s litigation concerns or real estate negotiations as
appropriate subjects for the local bodies’ closed sessions; rather, a local body’s closed-
session discretion is limited to litigation involving the local body itself, not the Board, and
to real estate transactions involving the local body’s negotiators, not the Board’s.  (See
§§ 54956.8, 54956.9.)3 

Similarly, neither the Act nor the Public Resources Code allows for disclosure
of information received in a closed session of the Board to the city attorneys of the cities in
question or to the county counsel.  Our opinion in 72 Ops.Cal.Atty.Gen. 159 (1989) does not
support the contrary conclusion.  There, we concluded that the Superintendent of Public
Instruction could discuss with his legal counsel information received in a closed session of
a state commission of which he was a member.  His legal counsel, however, was also subject
to the same statute that barred the Superintendent from disclosing the information.  “This
indicates that disclosures to the legal counsel would not be considered as ‘outside’
disclosures by the Legislature, since the statute’s coverage extends to the legal counsel as
well.”  (Id. at p. 166.)  Here, in contrast, neither the Act nor the Public Resources Code treats
the city attorneys or the county counsel similarly to members of the Board.
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For the foregoing reasons, we conclude that where a member of a city council
or county board of supervisors is appointed to sit as that body’s representative on the Board,
the appointee may not disclose to his or her appointing authority or its counsel information
received in a closed session of the Board.

2.  Disclosure to Other State Department Executive Staff 
                           Members or Department Counsel

We next consider whether our conclusion would be different where a member
of the Board is a director of a state department, such as the Director of Fish and Game (Pub.
Resources Code, § 33503, subd. (a)(6)), and designates an executive staff member to sit in
his or her place.  (Pub. Resources Code, § 33503, subd. (b).)  May the designee disclose
closed-session information to other department employees or department counsel?  We
conclude that our answer must remain the same:  such disclosure would be prohibited.

Preliminarily, we note that the designee’s authority to discuss closed-session
information with his or her principal, who is the ex officio member of the Board, is not in
question.  As we concluded in 72 Ops.Cal.Atty.Gen. 159, supra, such a discussion with the
Board member would be permissible, since the designee would not be “giving out” the
information.  In our 1989 opinion, we explained: 

“[W]e believe that the Superintendent is the Commission member even
when he selects a designee to serve in his place. He acts through the designee
and is responsible for all acts of the designee with respect to the Commission’s
activities.  The participation by the designee at an executive session of the
Commission may be considered as though the Superintendent were personally
present.  The designee exercises the powers of and is subject to the restrictions
governing the Superintendent and does not have independent membership
authority on the Commission.

“Returning to the controlling language of subdivision (a) of section
44248, we find that it refers to a Commission member ‘who releases or gives
out’ information without proper authorization.  To ‘give out’ is ‘to make
known to or as if to the public.’  (Webster’s Third New Internat. Dict. (1966)
p. 960.)  ‘Release’ may be similarly defined.  (Id., at p. 1917.)

“Here, the Superintendent is not to be considered a member of the
public but rather is the Commission member.  The Superintendent’s designee
does not ‘release or give out’ Commission information by disclosing the
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information to the Superintendent, a Commission member.  The latter
participates in the Commission’s activities through his designee; disclosures
between the two are outside the scope of section 44248.”  (Id. at pp. 164-165.)

The same analysis does not hold true for other department employees or
department counsel; they are not members of the Board.  The general rule is that closed-
session access is permitted only to people who have “an official or essential role to play” in
the closed meeting.  (83 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 225; see 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 29,
33 (1999); 46 Ops.Cal.Atty.Gen. 34, 35 (1965).)  The other employees of the state
department and department counsel have no such role to play in a closed session of the
Board.  (See 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 221, supra [mayor not entitled to attend closed session
of city agency]; 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 29, supra [alternate member of local commission not
entitled to attend closed commission meeting even though commission and public would
benefit].)  Without the right to be present at a closed session of the Board, the other state
department employees and department counsel would not qualify to receive closed-session
information.  (See 80 Ops.Cal.Atty.Gen., 231, 235-241 (1997); 76 Ops.Cal.Atty.Gen. 289,
290-291 (1993); cf. 85 Ops.Cal.Atty.Gen. 115, 122, fn. 4 (2002).)  We note, however, that
the Board’s own staff and counsel would be available to provide advice to the Board
members and their designees upon request.

Accordingly, in answer to the second question, we conclude that where the
director of a state department is a member of the Board by operation of law and designates
an executive staff member to sit in his or her place, the designee may not disclose to other
department employees or department counsel information received in a closed session of the
Board.
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