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THE HONORABLE JOSEPH CANCIAMILLA, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following questions:

1. With respect to a board of retirement that has appointed personnel under
the 1937 County Employees’ Retirement Law, are capital expenses incurred in the operation
of the retirement system to be treated as an “expense of administration” subject to the annual
limitation on “expense incurred” by the system?

2. If so, are capital expenses to be accounted for on an accrual basis in
accordance with standards established by the State Controller and the Governmental
Accounting Standards Board, which allocate capital expenses to the periods when the assets
are used?
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CONCLUSIONS

1. With respect to a board of retirement that has appointed personnel under
the 1937 County Employees’ Retirement Law, capital expenses incurred in the operation of
the retirement system are to be treated as an “expense of administration” subject to the
annual limitation on “expense incurred” by the system.

2. Capital expenses incurred by a board of retirement that has appointed
personnel under the 1937 County Employees’ Retirement Law are to be accounted for on
an accrual basis in accordance with standards established by the State Controller and the
Governmental Accounting Standards Board, which allocate capital expenses to the periods
when the assets are used.

ANALYSIS

The County Employees Retirement Law of 1937 (Gov. Code, § 31450-31898;
“Act”) authorizes counties to establish independent retirement systems for their employees.
(8 31500; 80 Ops.Cal.Atty.Gen 36 (1997); see Traub v. Board of Retirement (1983) 34 Cal.
3d 793, 798-799.)> The administration of such a retirement system is vested in a board of
retirement. (Cal. Const., art. XVI, 17; 88 31520, 31595.) A board of retirement has a
fiduciary duty to manage the employees’ retirement fund, which is a trust fund established
under the Act for the exclusive benefit of active and retired employees and their survivors
and beneficiaries. (88 31588, 31595.) The retirement fund consists of employer
contributions, employee contributions, and investment earnings on monies deposited in the
fund. (88 31591-31592.4; 79 Ops.Cal.Atty.Gen. 95, 96 (1996).) No distributions may be
made other than for expenses of administration, investments for the benefit of the system,
and the provision of benefits to the members and retired members of the system and their
survivors and beneficiaries. (8 31588.2.)

With respect to expenses of administration, the Act generally directs the county
board of supervisors to appropriate annually from county funds the amounts necessary to
cover such expenses. (8 31580.) However, where a board of retirement has appointed

1 Al section references are to the Government Code unless otherwise indicated.

2 Counties have the option of adopting the financial provisions of article 5 (§§ 31580-31607) or an
alternative set of financial provisions set forth in article 5.5 (88 31610-31619) of the Act. (See 70
Ops.Cal.Atty.Gen. 1, 5-8 (1987).) As section 31580.2, the focus of our inquiry, applies whether or not the
alternative financial provisions have been adopted, we will refer only to the article 5 provisions for purposes
of this opinion.
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personnel, the expenses of administration are to be paid from the earnings of the retirement
fund itself. Section 31580.2 states:

“In counties in which the board of retirement, or the board of retirement
and the board of investment, have appointed personnel pursuant to Section
31522.1 or 31522.5, or both, the respective board or boards shall annually
adopt a budget covering the entire expense of administration of the retirement
system which expense shall be charged against the earnings of the retirement
fund. The expense incurred in any year may not exceed eighteen-hundredths
of 1 percent of the total assets of the retirement system.”

The two questions presented for resolution concern the application of section
31580.2 where a board of retirement has appointed personnel pursuant to section 31522.1°
or section 31522.5.% Are capital assets, such as buildings and office equipment,” to be treated
as an “expense of administration” subject to the annual “expense incurred” limitation,® and
if so, are they to be accounted for on an accrual basis? We answer both questions in the
affirmative.

In addressing these two questions, we preliminarily note that the State
Controller is required to prescribe for counties uniform accounting procedures conforming

% Section 31522.1 provides:

“The board of retirement and both the board of retirement and the board of
investment may appoint such administrative, technical, and clerical staff personnel as are
required to accomplish the necessary work of the boards. The appointments shall be made
from eligible lists created in accordance with the civil service or merit system rules of the
county in which the retirement system governed by the boards is situated. The personnel
shall be county employees and shall be subject to the county civil service or merit system
rules and shall be included in the salary ordinance or resolution adopted by the board of
supervisors for the compensation of county officers and employees.”

% Section 31522.5 is similar to section 31522.1 but pertains only to the County of Orange.

° Capital assets are major assets that benefit more than a single fiscal period and include land,
buildings, improvements, infrastructure, and equipment. (State Controller’s Office, Accounting Standards
and Procedures for Counties (May 2003) § 1.10.)

® we adopt the following as our working definition of “expenses”: “Outflows or other using up of
assets or incurrences of liabilities (or acombination of both) from . .. rendering services or carrying out other
activities that constitute the entity’s ongoing major or central operations.” (State Controller’s Office,
Accounting Standards and Procedures for Counties, supra, appen. C, p. 31.)

3 04-303



to generally accepted accounting principles (8 30200) and to provide each county with a
manual of accounting standards and procedures (Cal. Code Regs., tit. 2, 8 904) known as the
State Controller’s Manual of Accounting Standards and Procedures for Counties (“Manual’).
The Manual incorporates accounting standards established by the Governmental Accounting
Standards Board (“Board”), which has the authority to issue generally accepted accounting
principles (“Statements”) for state and local governmental units. (See Manual, 8§ 1.01-
1.05.) The Manual’s provisions apply to the approximately 20 counties operating their
retirement systems under the Act. (Manual, § 20.01.)’

1. “Expense of Administration”

The first issue to be resolved is whether capital expenses constitute “expenses
of administration” to be paid for out of the earnings of the retirement fund. In 70
Ops.Cal.Atty.Gen. 277 (1987), we examined the meaning of the phrase “expense of
administration” contained in section 31580.2 with respect to services provided by county
offices and departments for the benefit of the retirement system. We concluded that section
31580.2 “is intended to encompass all direct and indirect costs of administering and
operating a county retirement system, including costs of required services of county offices
and departments, and additionally all direct and indirect costs whether controlled by the
county board of retirement or not.” (Id., at p. 281.) We based our conclusion upon the plain
meaning of the phrase “the entire expense of the administration of the retirement system,”
noting that the word “entire” was apparently supplied as if for emphasis. (Ibid.) We also
noted that our conclusion facilitated the purpose behind the enactment of section 31850.2 --
to transfer the costs of operating the county retirement system from the general tax revenues
of the county to the earnings of the retirement fund. (ld., at p. 282.)

Similarly, here, to treat capital expenses as administrative expenses would
serve the purposes of section 31580.2, preventing such expenses from being a burden upon
county taxpayers. Such treatment in classifying capital expenses as an “expense of
administration” is consistent with the accounting standards established by the Board
(Statement No. 25, par. 99) and incorporated by reference in the Manual (Manual, § 20.04),
which states: “assets used in plan operations . . . are essentially prepayments for future
administrative services . ...” We find our 1987 opinion and the State Controller’s Manual
to be dispositive of the issue presented.

Accordingly, we conclude in answer to the first question that with respect to
a board of retirement that has appointed personnel under the Act, capital expenses incurred

" The other counties of the state are either members of the Public Employees Retirement System
or they operate their retirement systems as public trusts (88 53215-53224).
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in the operation of the retirement system are to be treated as an “expense of administration”
subject to the annual limitation on “expense incurred” by the system.?

2. Accrual Basis of Accounting

We next consider whether capital expenses are to be accounted for on an
accrual basis.® Accounting on an accrual basis is a method of accounting that “ ‘attempts to
record the financial effects on an enterprise of transactions and other events and
circumstances that have cash consequences for an enterprise in the periods in which those
transactions, events, and circumstances occur rather than only in the periods in which cash
is received or paid by the enterprise.” ” (Miller, Governmental GAAP Guide (2004) § 3.03.)
Accordingly, “[t]he primary function of accrual accounting is to allocate revenues and
expenses to the periods that are equitably entitled to be credited or charged with the revenues
and expenses. The time that a receipt or payment is actually made is of only secondary
importance.” (Faris, Accounting for Lawyers (3rd ed. 1975), p. 78.) In contrast, accounting
on a cash basis requires all revenues and expenses to be recognized strictly as cash is
received and disbursed.

Here, a cash basis of accounting would require the entire cost of a major capital
expense to be recognized in the year of acquisition. The accrual method of accounting, on
the other hand, would involve capitalization of the expense (i.e., carrying the expense on the
books as an asset) and the subsequent depreciation of the capitalized cost (i.e., allocating the
cost of the capital asset over its useful life). We believe that the accrual basis of accounting
is the appropriate method of accounting for capital expenses incurred by a retirement system
that is subject to the provisions of section 31580.2.

Accounting for capital assets on an accrual basis is a generally accepted
accounting principle. As one commentator has explained:

“When dealing with assets, such as building and equipment having
useful lives greater than a year, both good business accounting and tax law
require that the cost of the asset be spread out as an expense of operation over
the years that the asset is used. The full cost of such assets should not be
‘expensed’ in the year of acquisition.” (Faris, Accounting for Lawyers, supra,

8 Of course, where a capital asset, such as real estate, is purchased as an investment rather than for
use by the retirement system, it would not constitute an “expense of administration.” (See Manual, appen.
C,p.44)

° There is a modified accrual basis of accounting (see Cal. Code Regs., tit. 2, § 914) that is not
relevant to the present inquiry.
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p. 93))

The accounting standards adopted by the Board (Statement No. 25, par. 25) and
incorporated in the Manual (Manual, § 20.04) provide that “[p]lan assets used in plan
operations (for example, buildings, equipment, furniture and fixtures, and leasehold
improvements) should be reported at historical cost less accumulated depreciation or
amortization. (See Miller, Governmental GAAP Guide, supra, at p. 28.10.) The Board’s
standards further provide that administrative expenses, such as depreciation expense and
operating expenses, should be measured using the accrual method of accounting. (Id., at p.
28.13.) The rationale given by the Board for this treatment of a plan’s operating assets is as
follows:

“. .. [A]ssets used in plan operations are unlike other plan assets
because they are not expected to generate future cash flows for the payment
of benefits. They are essentially prepayments for future administrative
services and, from that perspective, reporting them at depreciated historical
cost is appropriate.” (Statement No. 25, par. 99.)

Thus, the Board’s standards, as incorporated in the Manual, call for capital expenses incurred
in the operation of a governmental pension plan to be accounted for on an accrual basis.
(See Manual, § 4.10.)

A board of retirement that has appointed personnel under the Act, like other
state and local public retirement systems, is to use “generally accepted accounting
principles” in preparing its financial reports. (88 7503, 7504.) Generally accepted
accounting principles provide that capital assets are accounted for on an accrual basis in the
circumstances presented.

We conclude that capital expenses incurred by a board of retirement that has
appointed personnel under the Act are to be accounted for on an accrual basis in accordance
with standards established by the State Controller and the Board, which allocate capital
expenses to the periods when the assets are used.
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