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THE HONORABLE BONNIE GARCIA, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:

May a hospital district board of directors enter into a lease agreement with a
healthcare district director if the healthcare district board of directors is required to approve
the agreement under the terms of a separate lease between the hospital district and the
healthcare district?

CONCLUSION

A hospital district board of directors may not enter into a lease agreement with
a healthcare district director if the healthcare district board of directors is required to approve
the agreement under the terms of a separate lease between the hospital district and the
healthcare district.



1 Health care districts and hospital districts are governed by The Local Health Care District Law
(Health & Saf. Code, §§ 32000-32492).  They are treated as equivalent entities (Health & Saf. Code,
§§ 32000, 32000.1, subd. (a)) and have the power to execute leases of property located both within and
outside their territories as well as to establish, maintain, and operate health care facilities (Health & Saf. Code,
§ 32121, subds. (c), ( j); see 75 Ops.Cal.Atty.Gen. 20, 21-22 (1992)).

2 All section references are to the Government Code unless otherwise indicated.

3 Section 1090 is inapplicable to hospital and health care district officers under certain conditions set
forth in Health and Safety Code section 32111.  As these conditions concern district officers who are
professional staff members, we do not find them relevant here.
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ANALYSIS

We are informed that a hospital district (“HD”) has recently leased part of one
of its facilities to a healthcare district (“HCD”) for the operation of a rural health clinic.1
More than half of the facility will be used by the HCD; the remaining space in the facility
will be leased to other parties.  A member of the HCD board of directors, who owns and
operates a home health care business, is considering whether to rent space in the facility.
The operation of her home health care business would not be in competition with the health
care services available in the HCD’s clinic.

We are asked whether the HD board may lease part of its facility to the HCD
director where the HCD board is required to approve the lease under the terms of its own
lease with the HD board.  We conclude that the HD board may not execute a lease with the
HCD director due to the director’s conflict of interest.

Government Code section 10902 provides in part:

“Members of the Legislature, state, county, district, judicial district, and
city officers or employees shall not be financially interested in any contract
made by them in their official capacity, or by any body or board of which they
are members.”

A director of a health care district is covered by section 1090’s prohibition.  (See Eldridge
v. Sierra View Local Hospital District (1990) 224 Cal.App.3d 311, 320; 75
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 23.)3  Here, the HCD director would not only have a financial
interest in the lease as the lessee of the property but also would be called upon to approve
the lease as a member of the HCD board. 



4 Provisions relating to “remote interests” (§ 1091) and “non-interests” (§ 1091.5) are not germane
to the proposed agreement with which we are concerned.

5 Of course, if an official is a member of a board that actually executes the contract, he or she is
conclusively presumed to have been involved in its making.  (Thompson v. Call, supra,  38 Cal.3d at p. 649.)
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Section 1090 is concerned with financial interests, other than remote or
minimal interests, that prevent public officials from exercising absolute loyalty and
undivided allegiance in furthering the best interests of their agencies.  (See Stigall v. City of
Taft (1962) 58 Cal.2d 565, 569.)4  The statute is intended “not only to strike at actual
impropriety, but also to strike at the appearance of impropriety.”  (City of Imperial Beach
v. Bailey (1980) 103 Cal.App.3d 191, 197.)  When section 1090 is applicable to one member
of the governing body of a public entity, the prohibition cannot be avoided by having the
interested board member abstain; the entire governing body is precluded from entering into
the contract.  (Thomson v. Call (1985) 38 Cal.3d 633, 647-649; Stigall v. City of Taft, supra,
58 Cal.2d at p. 569; City of Imperial Beach v. Bailey, supra, 103 Cal.App.3d at p. 197; 86
Ops.Cal.Atty.Gen. 138, 139 (2003); 70 Ops.Cal.Atty.Gen. 45, 48 (1987).)  A contract which
violates section 1090 is void.  (Thomson v. Call, supra, 38 Cal.3d at p. 646.)  The prohibition
applies regardless of whether the terms of the contract are fair and equitable to all parties.
(Id., at pp. 646-649.) 

The critical issue to be resolved is whether the HCD board member, in her
official capacity, would be “making” the lease for purposes of section 1090 even though only
the HD board would be executing the agreement.  (See Millbrae Assn. for Residential
Survival v. City of Millbrae (1968) 262 Cal.App.2d 222, 237; 75 Ops.Cal.Atty.Gen., supra,
at p. 23; 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 156, 160-161 (1983).)5  Although the HCD board would not
be a “party” to the HCD director’s lease agreement, would the HCD board nevertheless be
charged with participating in the lease’s “making”?

Pursuant to the lease agreement between the HD board and the HCD board,
the approval of the HCD board is required for any lease of the remaining space in the HD
facility.  Such approval would involve the HCD board in the “making” of the lease for
purposes of section 1090.  (See 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 134, 135-137 (1998); 75
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 23.)  We analyzed the governing principles in 77
Ops.Cal.Atty.Gen. 112 (1994), where we applied section 1090 to a city airport commission’s
execution of a contract for the construction of an airport terminal.  The contract required the
design of the terminal to be approved by the city art commission, one of whose members was
a principal in the firm that had been awarded the contract.  We stated:
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“While the commissioner would clearly have a financial interest, the
question remains whether the contract would be ‘made’ by him as a member
of the art commission for purposes of section 1090.  If the contract for the
design were examined in isolation up to the time of its award, we might
conclude that the commissioner would not be in violation of the statute.  The
contract would only be ‘made’ by the airports commission, the awarding body.
Such an approach, however, is neither realistic nor in accord with the case law.
The ‘making’ of a contract within the meaning of section 1090 is not to be
given a hypertechnical meaning; all the facts and circumstances surrounding
the contract are to be examined.  Essentially, if it is determined that an official
participated in the transaction, taken in its totality, and it would or potentially
could affect his personal financial interests, then the official would fall within
the section 1090 proscription.  (See Thomson v. Call, supra, 38 Cal.3d 633,
647-649.)

“Here, the approval of the design services by the art commission is part
of the original contract.  The transaction may not be segmented into two steps.
Although the contract was awarded by the airports commission, it was not
merely for a design, but for a satisfactory design.  The art commission will in
essence determine the ultimate terms and conditions of the contract, that is,
what constitutes a satisfactory design.  As such, art  commission members may
be said to be participants in the making of the contract.

“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“In sum, the basic transaction here is the submission by the
architectural firm of a satisfactory design for a new airport terminal.  The
commissioner in question will participate in the transaction through his
commission’s review and approval of the design.  To conclude otherwise
would give section 1090 a strict, hypertechnical construction which would be
contrary to the consistent and longstanding approach taken by the courts and
this office. . . .”  (Id. at pp. 116-117.)

Likewise, here, the approval of the lease agreement by the HCD board would
be an essential part of the “making” of the lease between the HD board and the HCD
director.  As previously noted, section 1090’s prohibition cannot be avoided even if the
official with the financial interest agreed to abstain from participating in the decision-making
process.  (Fraser-Yamor Agency, Inc. v. County of Del Norte (1977) 68 Cal.App.3d 201,
211-212; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 362, 368 (1995).)
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We thus conclude that a hospital district board of directors may not enter into
a lease with a healthcare district director if the healthcare district board of directors is
required to approve the agreement under the terms of a separate lease between the hospital
district and the healthcare district.

*****


