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THE HONORABLE GEORGE NAKANO, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:

May a school district charge an application fee of $20 to cover its costs of
processing an interdistrict attendance request submitted by a pupil residing within another
district?

CONCLUSION
A school district may not charge an application fee of $20 to cover its costs of

processing an interdistrict attendance request submitted by a pupil residing within another
district.
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ANALYSIS

The question presented for analysis concerns a pupil who resides in one school
district but who wishes to attend school in another district. The latter school district
proposes to charge the pupil a non-refundable fee of $20 to cover its costs of processing the
pupil’s application. We are informed that this district may receive as many as 800
applications each year and that each application requires several hours of secretarial and
administrative time to process. We conclude that the school district may not charge a fee to
process interdistrict attendance applications.

Normally, a pupil is required to attend school in the district where a parent or
guardian resides. (Ed. Code, § 48200.)" However, section 48204 provides:

“(a) Notwithstanding Section 48200, a pupil shall be deemed to have
complied with the residency requirements for school attendance in a school
district, provided he or she is:

“(2) A pupil for whom interdistrict attendance has been approved
pursuant to [sections 46600 - 46611].

Section 46600 states:

“(a) The governing boards of two or more school districts may enter
into an agreement, for a term not to exceed five school years, for the
interdistrict attendance of pupils who are residents of the districts. The
agreement may provide for the admission to a district other than the district of
residence of a pupil who requests a permit to attend a school district that is a
party to the agreement and that maintains schools and classes in kindergarten

L All references hereafter to the Education Code are by section number only.

2 Sections 46600-46611constitute the primary authorization for a pupil to attend a school outside
his or her district of residence. We are not concerned here with other circumstances that may allow
interdistrict attendance (see §8 48204, subd. (b) [employment of parent within boundaries of school district],
48301 [“school district of choice™]) or intradistrict attendance involving open enrollment at schools within
the district of residence. (See generally 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 198 (2001).)
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or any of grades 1 to 12, inclusive, to which the pupil requests admission.

“The agreement shall stipulate the terms and conditions under which
interdistrict attendance shall be permitted or denied.

“The supervisor of attendance of the district of residence shall issue an
individual permit verifying the district’s approval, pursuant to policies of the
board and terms of the agreement, for the transfer and for the applicable period
of time. A permitshall be valid upon concurring endorsement by the designee
of the governing board of the district of proposed attendance. The stipulation
of the terms and conditions under which the permit may be revoked is the
responsibility of the district of attendance.

The statutory scheme authorizing interdistrict attendance by pupils neither authorizes nor
prohibits the charging of a processing fee in connection with an application. Under such
circumstances, may a fee be charged?

The Constitution states in part: “The Legislature shall provide for a system of
common schools by which a free school shall be kept up and supported in each district at
least six months in every year, after the first year in which a school has been established.”
(Cal. Const., art. IX, 8 5.) This provision entitles “the youth of the State . . . to be educated
at the public expense.” (Wood v. Flood (1874) 48 Cal. 36, 51.)

The leading case interpreting the Constitution’s “free school” guarantee is
Hartzell v. Connell (1984) 35 Cal.3d 899 (“Hartzell”), where taxpayers challenged fees
imposed by a high school district for participating in extracurricular music, drama, and sports
activities. The court concluded that the guarantee includes “all activities which constitute
an ‘integral fundamental part of the elementary and secondary education’ or which amount
to * “necessary elements of any school’s activity.” * [Citations.]” (Id., supra, 35 Cal.3d at
p. 905.) The court found that “extracurricular activities constitute an integral component of
public education” (id. at p. 909), and consequently, the district’s collection of the fee was
prohibited since “[a] school which conditions a student’s participation in educational
activities upon the payment of a fee clearly is not a ‘free school” ” (id. at p. 911).

Eight years after Hartzell struck down the charging of fees for participating in
extracurricular activities, the court considered whether a district could charge fees for
transporting pupils to and from school. (Arcadia Unified School Dist. v. State Dept. of
Education (1992) 2 Cal.4th 251; “Arcadia.”) The court held that the statute authorizing the
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collection of transportation fees did not violate the Constitution because transportation to and
from school was not an educational activity or an essential element of school activity under
the Hartzell test. (Id. at p. 263.) The court distinguished charges related to the cost of
providing educational programs and services as follows:

“Clearly, the protection of the free school clause extends to the costand
upkeep of the school itself and its physical facilities; districts cannot charge
for such expenses as teachers’ salaries, school furniture, or the use of school
buildings for educational activities. Items such as these are necessary
elements of any school’s activity, and must be provided to students without
charge. [Citation.]” (Id. at p. 264, fn. 10.)

Most recently, in California Association for Safety Educationv. Brown (1994)
30 Cal.App.4th 1264 (“Brown”), the Court of Appeal held that fees charged by a high school
district for driver training violated the Constitution since such training was part of the school
curriculum and “educational” in character. (ld. at p. 1280.)

In keeping with the free school guarantee of the Constitution, the State Board
of Education has adopted section 350 of title 5 of the Code of California Regulations
(“Regulation 350”). Regulation 350 states: “A pupil enrolled in a school shall not be
required to pay any fee, deposit, or other charge not specifically authorized by law.” As
previously indicated, the statutory scheme authorizing interdistrict transfers does not
authorize the collection of an application fee. No other law makes such a fee “specifically
authorized” for purposes of Regulation 350.°

The Hartzell court held that the State Board of Education was well within its
authority to adopt Regulation 350 for the governance of school districts. (Hartzell, supra,
35 Cal.3d at pp. 914-915.) In particular, the court upheld Regulation 350 against a challenge
based upon section 35160, which authorizes a school district to “initiate and carry on any
program, activity, or may otherwise act in any manner which is not in conflict with . . . any
law . . ..” The court found Regulation 350 to be a “law” within the meaning of section
35160. (Id. at pp. 915-917.)

% In Arcadia, Regulation 350 was not examined by the court since the district transportation fee at
issue was specifically authorized by statute. (Arcadia, supra, 2 Cal.4th at p. 255.) Several statutes authorize
a variety of fees (e.g., 88 32390 [fee for fingerprinting program], 35330 [out-of-state field trips and
excursions]; 35335 [school camps, fee not mandatory]; 39807 [transportation of pupils to and from schools];
48050, 48052 [tuition fee for pupil living in adjoining state or country]).
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Here, if the district of residence were proposing to charge an application fee
to cover its costs of processing an interdistrict attendance request, Regulation 350 would
clearly bar collection of the fee. We reject the suggestion that since the proposed fee would
be charged by the district where the pupil is not currently “enrolled,” Regulation 350 would
be inapplicable. Such a narrow interpretation of Regulation 350 would only protect a pupil
from the payment of fees to the school he or she is currently attending. The plain wording
of Regulation 350, however, does not restrict the proscribed fees to those imposed by the
school of attendance. The regulation applies to a pupil “enrolled in a school,” a phrase we
have no difficulty in construing to mean enrollment in any school within the state’s public
school system.”

In sum, Regulation 350 protects a pupil from any fees imposed by a school or
district within the public school system, except for those fees specifically authorized by law.
(See Cal. Dept. of Ed., Fiscal Management Advisory 97-02 (1997).)° Such protection
extends to fees designed to cover a school district’s costs of performing a statutorily
mandated administrative function, including the processing of interdistrict attendance
applications.

We conclude that a school district may not charge an application fee of $20 to
cover its costs of processing an interdistrict attendance request submitted by a pupil residing
within another district.

*kkkk

4 “Generally, the same rules of construction and interpretation that apply to statutes govern the
construction and interpretation of an administrative agency’s rules and regulations. [Citation.]” (Industrial
Indemnity Co. v. City and County of San Francisco (1990) 218 Cal.App.3d 999, 1008.) Accordingly, we
interpret Regulation 350 to effectuate its purpose (see Curle v. Superior Court (2001) 24 Cal.4th 1057, 1063),
giving the words their usual, ordinary meanings (see Hunt v. Superior Court (1999) 21 Cal.4th 984, 1000).
“‘[Clourts are no more at liberty to add provisions to what is therein declared in definite language than they
are to disregard any of its express provisions.” [Citation.]” (Wells Fargo Bank v. Superior Court (1991) 53
Cal.3d 1082, 1097.)

® “It is well settled that ‘courts respect the interpretation given a statute by the agency charged with
its administration and when the construction of an administrative regulation is in issue, the administrative
construction isaccorded even greater deference.” [Citations.]” (Westfall v. Swoap (1976) 58 Cal.App.3d 109,
114; see Yamaha Corp. of America v. State Bd. of Equalization (1998) 19 Cal.4th 1, 7, 11-12; Smith v. Board
of Supervisors (2002) 104 Cal.App.4th 1104, 1118.)
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