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THE DEPARTMENT OF CORRECTIONS AND REHABILITATION has 
requested an opinion on the following question: 

May the Department of Corrections and Rehabilitation place two or more sex 
offender parolees in a “residential facility which serves six or fewer persons” as that term is 
defined in the California Community Care Facilities Act? 

CONCLUSION 

The Department of Corrections and Rehabilitation may place two or more sex 
offender parolees in a “residential facility which serves six or fewer persons” as that term is 
defined in the California Community Care Facilities Act. 
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ANALYSIS 

The Department of Corrections and Rehabilitation (“Department”), through its 
Division of Adult Parole Operations, is responsible for establishing conditions of parole and 
for supervising  persons released on parole from  the state’s prisons.  (Pen. Code, §§ 
3000, subds. (b)(6), (7), 3052, 5055.)1  The Department’s responsibility extends to parolees 
who are required to register as sex offenders under the provisions of section 290. 

Like all parolees, sex offender parolees are ordinarily released to their county 
of last legal residence, unless the circumstances call for a different placement.  (§ 3003, 
subd. (a).)  In cases involving the conviction of certain sexual offenses against children, 
parolees are prohibited by law from residing close to schools.  (§ 3003, subd. (g)). Parolees 
who are deemed to present a high risk of committing violent sex crimes may be subjected to 
intensive supervision, including a number of prevention treatment programs.  (§ 3005.)  

In certain cases, the Department’s supervision of sex offender parolees 
involves finding an appropriate residence for the parolee, as limited by the conditions 
specified in section 3003.5: 

“Notwithstanding any other provision of law, when a person is released 
on parole after having served a term of imprisonment in state prison for any 
offense for which registration is required pursuant to Section 290, that person 
may not, during the period of parole, reside in any single family dwelling with 
any other person also required to register pursuant to Section 290, unless those 
persons are legally related by blood, marriage, or adoption. For purposes of 
this section, ‘single family dwelling’ shall not include a residential facility 
which serves six or fewer persons.” 

The term “residential facility which serves six or fewer persons” is not further defined in 
section 3003.5.  As a result, some ambiguity arises as to the scope of the statutory restrictions 
placed upon the Department in placing two or more sex offenders in the same single family 
dwelling.  The question presented for resolution asks us to address this ambiguity. 

In interpreting a statute, such as section 3003.5, our primary purpose is to 
determine the Legislature’s intent.  In determining intent, we look first to the words 
themselves, as they are usually the most reliable indicator of the Legislature’s intent. 
(Hassan v. Mercy American River Hospital (2003) 31 Cal.4th 709, 715; Esberg v. Union Oil 

1 All further references to the Penal Code are by section number only. 
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Co. (2002) 28 Cal.4th 262, 268.)  When statutory language is susceptible of more than one 
reasonable interpretation, we may look to a variety of extrinsic aids, “ ‘including the 
ostensible objects to be achieved, the evils to be remedied, the legislative history, public 
policy, contemporaneous administrative construction, and the statutory scheme of which the 
statute is a part. [Citations.]’ ” (Granberry v. Islay Investments (1995) 9 Cal.4th 738, 744, 
quoting People v. Woodhead (1987) 43 Cal.3d 1002, 1007-1008.)  

Applying these rules of construction, we find that the meaning of the term 
“residential facility which serves six or fewer persons” is not readily apparent from the plain 
language of section 3003.5.   However, we may look to the legislative history of the statute 
to give us guidance.  “Committee reports are often useful in determining the Legislature’s 
intent.  [Citation.]”  (California Teachers Assn. v. Governing Bd. of Rialto Unified School 
Dist. (1997) 14 Cal.4th 627, 646.) 

The Legislature enacted section 3003.5 in 1998 (Stats. 1998, ch. 550, § 1; 
Assem. Bill No. 2799 (1997-1998 Reg. Sess.)).  As introduced, Assembly Bill No. 2799 
prohibited anyone convicted of a violation of section 288 or section 288.5 from living in a 
“residential situation” or “residence” with anyone else convicted under either of those 
statutes.  (Assem. Bill No. 2799 (1997-1998 Reg. Sess.) § 2, as introduced Mar. 2, 1998.) 
The bill did not contain a definition of “residential situation” or of “residence.” 

The bill was then amended to prohibit two or more persons convicted of 
specified sex offenses from living in the same “community care facility or residential 
facility,” regardless of  “any provision within the California Community Care Facilities Act 
to the contrary . . . .”  (Assem.  Amend. to Assem. Bill No. 2799 (1997-1998 Reg. Sess.) 
§§ 2, 5, April 14, 1998.) 

The amended version of the bill drew opposition from various groups on the 
grounds that preventing sex offender parolees from living in a group placement would be 
counterproductive, would reduce opportunities for appropriate treatment and intervention, 
and would increase the burden of parole officers in supervising the parolees. (See, e.g., 
Assem. Com. on Public Safety, Analysis of Assem. Bill No. 2799 (1997-1998 Reg. Sess.) 
as amended April 14, 1998, pp. 3-4.)  As a consequence, subsequent versions of the bill 
omitted the exclusion of community care facilities from being considered appropriate 
residential placements for sex offender parolees.  (See, e.g., Assem. Amend. to Assem. Bill 
No. 2799 (1997-1998 Reg. Sess.) May 7, 1998.) 

This legislative history provides relevant indicia of the Legislature’s intent in 
enacting section 3003.5.  First, the Legislature considered, and then rejected, an approach 
that would have prohibited sex offenders from living together in a single home.  Second, the 
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Legislature considered, and then rejected, an approach that would have excluded community 
care facilities from housing two or more sex offenders.  Instead, the Legislature settled on 
an approach that would generally prohibit registered sex offenders from living together in 
a single family dwelling, with two exceptions: those parolees legally related to one another 
and those living in “a residential facility which serves six or fewer persons.”2 

Although the term “residential facility which serves six or fewer persons” is 
not expressly defined for purposes of section 3003.5, the term is one that is integral to 
various provisions of the California Community Care Facilities Act – the same act that was 
considered by the Legislature in enacting section 3003.5.  In light of this legislative  history, 
we believe that the term’s meaning in section 3003.5 is the same as that contained in the 
California Community Care Facilities Act. Therefore, we turn to the latter statutory scheme 
to find the applicable definition. 

The California Community Care Facilities Act (Health & Saf. Code, §§ 1500 
1567.8) was enacted “to establish a coordinated and comprehensive statewide service system 
of quality community care for mentally ill, developmentally and physically disabled, and 
children and adults who require care or services by a facility or organization issued a license 
or special permit pursuant to this chapter.”  (Health & Saf. Code, § 1501, subd. (a).)  A 
“residential facility” is a type of community care facility defined in Health and Safety Code 
section 1502, subdivision (a)(1), as follows: 

“ ‘Residential facility’ means any family home, group care facility, or 
similar facility determined by the director, for 24-hour nonmedical care of 
persons in need of personal services, supervision, or assistance essential for 
sustaining the activities of daily living or for the protection of the individual.”3 

2 “Successive drafts of a bill may be helpful in construing a statute . . . .” (Clark v. Workers’ Comp. 
Appeals Bd. (1991) 230 Cal.App.3d 684, 685; accord, O’Brien v. Dudenhoeffer (1997) 16 Cal.App.4th 324, 
334.)  “The fact that the Legislature chose to omit a provision from the final version of a statute which was 
included in an earlier version constitutes strong evidence that the act as adopted should not be construed to 
incorporate the original provisions.”  (Beverly v. Anderson (1999) 76 Cal.App.4th 480, 486; accord, Elsner 
v. Uveges (2003) 106 Cal.App.4th 73, 90.) 

3 The California Department of Social Services licenses and regulates these facilities.  (See Health & 
Saf. Code, §§ 1502, 1503.5, 1508, 1509; Cal. Code Regs., tit. 22, §§ 80001, 85000-85092.) 
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If a residential facility serves six or fewer persons, it is considered a residential use of the 
property under local ordinances and treated as any other single family dwelling in the same 
community. (See 73 Ops.Cal.Atty.Gen. 58, 59 (1990).)  Health and Safety Code section 
1566.2 states: 

“A residential facility which serves six or fewer persons shall not be 
subject to any business taxes, local registration fees, use permit fees, or other 
fees to which other family dwellings of the same type in the same zone are not 
likewise subject . . . .” 

Health and Safety Code section 1566.3 provides: 

“Whether or not unrelated persons are living together, a residential 
facility which serves six or fewer persons shall be considered a residential use 
of property for the purposes of this article.  In addition, the residents and 
operators of such a facility shall be considered a family for the purposes of any 
law or zoning ordinance which relates to the residential use of property 
pursuant to this article. 

“For the purpose of all local ordinances, a residential facility which 
serves six or fewer persons shall not be included within the definition of a 
boarding house, rooming house, institution or home for the care of minors, the 
aged, or the mentally infirm, foster care home, guest home, rest home, 
sanitarium, mental hygiene home, or other similar term which implies that the 
residential facility is a business run for profit or differs in any other way from 
a family dwelling. 

“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“No conditional use permit, zoning variance, or other zoning clearance 
shall be required of a residential facility which serves six or fewer persons 
which is not required of a family dwelling of the same type in the same zone. 

“Use of a family dwelling for purposes of a residential facility serving 
six or fewer persons shall not constitute a change of occupancy for purposes 
of . . . local building codes . . . . ” 
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Health and Safety Code section 1566.5 similarly provides: 

“For the purposes of any contract, deed, or covenant for the transfer of 
real property executed on or after January 1, 1979, a residential facility which 
serves six or fewer persons shall be considered a residential use of property 
and a use of property by a single family, notwithstanding any disclaimers to 
the contrary.” 

Accordingly, we find that the term “residential facility which serves six or 
fewer persons” has a well established meaning in the California Community Care Facilities 
Act that may reasonably be applied in interpreting the language of section 3003.5. 

We conclude that the Department may place two or more sex offender parolees 
in a “residential facility which serves six or fewer persons” as that term is defined in the 
California Community Care Facilities Act. 

***** 
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