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THE HONORABLE DAVE JONES, MEMBER OF THE STATE 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question: 

May a city ordinance limit the use of play equipment that is designed for small 
children and located within an area of a city park known as a “tot lot” to the use of young 
children? 

CONCLUSION 

A city ordinance may limit the use of play equipment that is designed for small 
children and located within an area of a city park known as a “tot lot” to the use of young 
children. 
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ANALYSIS 

Public Resources Code section 5193 authorizes a board of park commissioners 
to “pass and adopt ordinances which are necessary for the regulation, use, and government 
of the parks and grounds under its supervision, not inconsistent with the laws of the State.” 
(See People v. Trantham (1984) 161 Cal.App.3d Supp. 1, 13 [“a local entity has exclusive 
jurisdiction over the management and control of its parks and may enact and enforce such 
regulations and rules that are necessary or appropriate to promote park purposes and to 
ensure the public’s health, safety and welfare in the usage of its parks”].)  Our Supreme 
Court has observed that “a city not only has the power to keep its streets and other public 
property open and available for the purpose to which they are dedicated, it has a duty to do 
so.  [Citation.]”  (Tobe v. City of Santa Ana (1995) 9 Cal.4th 1069, 1109.) 

We are informed that a city council is considering whether to enact an 
ordinance that would, among other things, limit the use of  play equipment that is located 
within an area of a city park known as a “tot lot.”  The equipment is designed for small 
children, and only young children would be allowed to use the equipment under the proposed 
ordinance.  The intent of the ordinance would be to protect small children using the tot lot 
from injury that might occur, for example, should older children or adults use or damage the 
play equipment that is located there.1  We conclude that the proposed restriction would be 
a valid exercise of the city’s police power. 

The general authority of cities and counties to adopt local ordinances and 
regulations is set forth in section 7 of article XI of the Constitution:  “A county or city may 
make and enforce within its limits all local, police, sanitary, and other ordinances and 
regulations not in conflict with general laws.”  (See also Tobe v. City of Santa Ana, supra, 
9 Cal.4th at p. 1109.)  The exercise of this constitutional authority, often referred to as the 
“police power,” is subject to the limitations that it be confined to the city’s or county’s 
territorial boundaries and be subordinate to state law; apart from these limitations, a city’s 
or county’s police power is as broad as the police power exercisable by the Legislature itself. 
(Candid Enterprises, Inc. v. Grossmont Union High School District (1985) 39 Cal.3d 878, 
885; Birkenfeld v. City of Berkeley (1976) 17 Cal.3d 129, 140; 87 Ops.Cal.Atty.Gen. 148, 
148-149 (2004); 85 Ops.Cal.Atty.Gen. 21, 21- 22 (2002); 73 Ops.Cal.Atty.Gen. 28, 29-30 

1 The proposed ordinance includes the city council’s finding that improper use of facilities designed 
for specific intended uses, such as tot lot playgrounds, “causes excessive damage to public recreational 
facilities and hinders those who wish to use the facilities for their intended use.”  The proposed ordinance states 
that its purpose is “to maximize the proper use of City-owned public recreational facilities, prevent excessive 
wear, damage, and deterioration of City-owned public recreational facilities, and maintain the availability of 
City-owned public recreational facilities for a variety of uses . . . .”
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(1990).)  An ordinance enacted under a city’s or county’s police power “will ordinarily be 
upheld if ‘it is reasonably related to promoting the public health, safety, comfort, and 
welfare, and if the means adopted to accomplish that promotion are reasonably appropriate 
to the purpose.  [Citations.]’ ”  (Sunset Amusement Co. v. Board of Police Comm. of the City 
of Los Angeles (1972) 7 Cal.3d 64, 72.) 

As a threshold matter, we believe that the proposed ordinance in question, 
designed to preserve the tot lot’s equipment and protect the young children for whose use the 
equipment was designed, would be “reasonably related to promoting the public health, 
safety, comfort, and welfare.”  Further, we find that limiting use of the tot lot facilities to 
young children is a reasonably appropriate means of accomplishing that purpose.  Indeed, 
the proposed ordinance is consistent with state law that requires playground operators, 
including state, city, and county agencies, to impose guidelines for the use of playgrounds 
that are “at least as protective as the guidelines in the Handbook for Public Playground 
Safety produced by the United States Consumer Products Safety Commission . . . .” (Health 
& Saf. Code, § 115725.)  Among other things, that federal publication states:  “It is 
recommended that for younger children, playgrounds have separate areas with appropriately 
sized equipment and materials to serve their developmental levels.”  (U. S. Consumer 
Product Safety Com., Handbook for Public Playground Safety, Pub. No. 325 (1997), § 6.3, 
p. 8.)  Accordingly, the proposed ordinance would be consistent with the “general laws” for 
purposes of section 7 of Article XI of the Constitution.  (See 87 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, 
at p. 149.)  

However, the proposed ordinance would bar individuals above a certain age 
(e.g., five years old) from using the tot lot playground equipment, and we note that both the 
federal and state Constitutions guarantee all citizens the equal protection of the law.  (U.S. 
Const., 14th Amend.; Cal. Const., art I, § 7.)  Would the proposed ordinance violate the 
equal protection rights of those who are excluded from the tot lot play area facilities?  

In answering this question, we are guided by the general principle that “the 
equal protection clause does not forbid classifications.  [Citation.]”  (People v. Health 
Laboratories of North America, Inc. (2001) 87 Cal.App.4th 442, 448.)  Rather, “[s]o long 
as the classification is not arbitrary but is based on some difference in the classes having a 
substantial relation to a legitimate object to be accomplished, Legislatures may make 
reasonable classifications of persons, businesses and activities.  [Citation.]”  (Ibid.) 

An equal protection analysis of a given statute focuses first on whether the 
statute discriminates on the basis of a suspect classification, such as race or national origin, 
or whether it adversely affects the exercise of a fundamental right guaranteed by the United 
States Constitution.  (See Hicks v. Superior Court (1995) 36 Cal.App.4th 1649, 1657-1658; 
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Burnett v. San Francisco Police Dept. (1995) 36 Cal.App.4th 1177, 1188-1190.)  If so, the 
statute is subject to “strict scrutiny” and will only pass constitutional muster if the 
differential treatment it imposes is necessary and narrowly tailored to serve a compelling 
state interest.  (See Bernardo v. Planned Parenthood Federation of America (2004) 115 
Cal.App.4th 322, 365.)  If not, the statute need only “bear ‘some rational relationship to a 
legitimate state purpose.’ ” (Burnett v. San Francisco Police Dept., supra, 36 Cal.App.4th 
at p. 1188, citing City of Dallas v. Stanglin (1989) 490 U.S. 19, 23; San Antonio Independent 
School Dist. v. Rodriguez (1973) 411 U.S. 1, 40.) 

Although the proposed city ordinance involves an age-based classification, age 
“is not recognized as a suspect classification under either the United States or California 
Constitutions.”  (Hicks v. Superior Court, supra, 36 Cal.App.4th at pp. 1657-1658, citing 
Massachusetts Bd. of Retirement v. Murgia (1976) 427 U.S. 307, 313; In re Arthur W. 
(1985) 171 Cal.App.3d 179, 186; Rittenband v. Cory (1984) 159 Cal.App.3d 410, 418.)  Nor 
has it ever been held that all individuals have some fundamental constitutional right to enter 
into and use facilities designed for the use of a particular segment of the population (Burnett 
v. San Francisco Police Dept., supra, 36 Cal.App.4th at p. 1189 [18- to 20-year-old persons 
excluded from after-hours clubs under city ordinance have no fundamental right to associate 
with those 21 and older who are allowed to patronize such clubs])2 or to occupy a public park 
without restriction (see Tobe v. City of Santa Ana, supra, 9 Cal.4th at pp. 1101-1103 [“no 
camping” restriction at public park does not implicate fundamental right to travel]; see also 
Doe v. City of Lafayette (7th Cir. 2004) 377 F.3d 757, 772-773 [any “right” to enter public 
parks for innocent purposes cannot be considered “fundamental”]). 

2 Indeed, the lack of such a fundamental right is reflected in Penal Code section 653g, which provides 
in part: 

“Every person who loiters about any school or public place at or near which children 
attend or normally congregate and who remains at any school or public place at or near which 
children attend or normally congregate, or who reenters or comes upon a school or place 
within 72 hours, after being asked to leave by the chief administrative official of that school 
or, in the absence of the chief administrative official, the person acting as the chief 
administrative official, or by a member of the security patrol of the school district who has 
been given authorization, in writing, by the chief administrative official of that school to act 
as his or her agent in performing this duty, or a city police officer, or sheriff or deputy sheriff, 
or Department of the California Highway Patrol peace officer is a vagrant, and is punishable 
by a fine of not exceeding one thousand dollars ($1,000) or by imprisonment in the county jail 
for not exceeding six months, or by both the fine and the imprisonment.”
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Thus, the proposed ordinance poses no equal protection concern so long as it 
is rationally related to a legitimate state purpose.  With regard to this so-called “rational 
basis” test, the California Supreme Court in Kasler v. Lockyer (2003) 23 Cal.4th 472, 481
482, quoted from Warden v. State Bar (1999) 21 Cal.4th 628, 644, as follows: 

“. . . . ‘As both the United States Supreme Court and this court have 
explained on many occasions, “[i]n areas of social and economic policy, a 
statutory classification that neither proceeds along suspect lines nor infringes 
fundamental constitutional rights must be upheld against equal protection 
challenge if there is any reasonably conceivable state of facts that could 
provide a rational basis for the classification.  [Citations.]  Where there are 
‘plausible reasons’ for [the classification] ‘our inquiry is at an end.’ ” 
[Citations.]’ ” 

As stated earlier, we find that restricting the use of the tot lot playground 
equipment to young children is rationally related to the legitimate purpose of best 
maintaining the equipment for its intended use.  Put another way, the city council may 
reasonably and plausibly conclude that the contemplated age restriction will result in safer 
play equipment and a safer play experience for the young children for whom the equipment 
was designed.  The restriction, therefore, would not violate the equal protection rights of 
those excluded from using the tot lot facilities. 

We conclude that a city ordinance may limit the use of play equipment that is 
designed for small children and located within an area of a city park known as a “tot lot” to 
the use of young children. 

***** 
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