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THE HONORABLE GEORGE RUNNER, MEMBER OF THE STATE 
SENATE, has requested an opinion on the following question: 

May a hospital district organized under the Local Health Care District Law 
reimburse an emergency room physician employed by the district for expenses incurred in 
traveling to Sri Lanka and providing emergency medical care to tsunami victims? 

CONCLUSION 

A hospital district organized under the Local Health Care District Law may 
reimburse an emergency room physician employed by the district for expenses incurred in 
traveling to Sri Lanka and providing emergency medical care to tsunami victims if the 
district reasonably determines that the performance of such services will directly assist the 
district in accomplishing its authorized public responsibilities. 
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ANALYSIS


The Local Health Care District Law (Health & Saf. Code, §§ 32000-32492; 
“District Law”)1 governs local healthcare districts and hospital districts (§§ 32000, 32000.1 
subd. (a)). The principal purposes of these districts are to establish, maintain, and operate 
health facilities within their territorial limits.  (See §§ 32121, 32125; Talley v. Northern San 
Diego Hosp. Dist. (1953) 41 Cal.2d 33, 40; 88 Ops.Cal.Atty.Gen. 106, 107, fn. 2 (2005); 88 
Ops.Cal.Atty.Gen. 91, 93-94 (2005); 87 Ops.Cal.Atty.Gen. 92, fn. 1 (2004); 75 
Ops.Cal.Atty.Gen. 20, 21-22 (1992); 67 Ops.Cal.Atty.Gen. 492, 492-493 (1984); 66 
Ops.Cal.Atty.Gen. 13, 13-14 (1983); 55 Ops.Cal.Atty.Gen. 375, 376 (1972).)  Typically, 
a district has an elected board of directors comprised of five members serving terms of four 
years each. (§ 32100.) 

We are asked whether a district’s board of directors may use district funds to 
reimburse the expenses incurred by an emergency room physician who traveled to Sri Lanka 
and provided emergency medical services to tsunami victims.  We conclude that the board 
may do so if it reasonably determines that such medical care performed by the physician will 
directly assist the district in accomplishing its authorized public responsibilities. 

As noted above, local hospital districts are formed under, and derive their 
authority from, the District Law.  A hospital district is permitted to exercise those powers 
and to take those actions that are expressly authorized in the District Law or impliedly 
authorized therein (§ 32001), and to do “any and all other acts and things necessary to carry 
out [the District Law]” (§ 32121, subd. (k)).  (See 67 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 493; 
30 Ops.Cal.Atty.Gen. 351, 353 (1957).) The District Law includes a “broad authority to 
contract” (67 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 492; 24 Ops.Cal.Atty.Gen. 53 (1954)), and 
specifically confers the power to contract with physicians “for the rendering of professional 
health services” (§ 32129; see Conrad v. Medical Bd. of California (1996) 48 Cal.App.4th 
1038, 1047; Letsch v. Northern San Diego County Hosp. Dist. (1966) 246 Cal.App.2d 673, 
677).2 

1All references hereafter to the Health and Safety Code are by section number only. 

2We note that a state or public agency and its staff may render emergency aid to a sister state or 
agency pursuant to a mutual aid compact under which each participating state or agency benefits from the 
promise of reciprocal assistance should the need arise.  (See Gov. Code, §§ 177-178.5 [Interstate Civil 
Defense and Disaster Compact], 179-179.5 [Emergency Management Assistance Compact], §§ 8615-8619 
[mutual aid among cities, counties, state agencies, and political subdivisions]; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 171, 174 
(1995); see also, §§ 8550-8668 [California Emergency Services Act].)  Here, the physician’s travel to Sri 
Lanka was a voluntary choice not undertaken pursuant to a mutual aid agreement. 
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Article XVI, section 6, of the California Constitution prohibits the making of 
“gifts” of public funds: 

“The Legislature shall have no power . . . to make any gift or authorize 
the making of any gift, of any public money or thing of value to any 
individual, municipal or other corporation whatever . . . .”3 

This constitutional prohibition directly limits the authority of local hospital districts in their 
use of public funds. (75 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 24-25; see Albright v. City of 
South San Francisco (1975) 44 Cal.App.3d 866, 870.)4 

It has long been recognized that the “gifts” prohibition of the Constitution does 
not apply where the expenditure, while incidentally beneficial to a private recipient, 
promotes a valid and substantial public purpose within the authorized mission of the public 
agency appropriating the funds. “It is well settled . . . that expenditures of public funds or 
property which involve a benefit to private persons are not gifts within the meaning of 
[section 6 of article XVI] . . . if those funds are expended for a public purpose . . . .” 
(California Emp. etc. Com. v. Payne (1947) 31 Cal.2d 210, 216; see also County of Alameda 
v. Janssen (1940) 16 Cal.2d 276, 281; Johnston v. Rapp (1951) 103 Cal.App.2d 202, 207; 
75 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 25; 68 Ops.Cal.Atty.Gen. 46, 50 (1985).)  As we observed 
in 67 Ops.Cal.Atty.Gen. 32, 34 (1984): 

“It has been held that public credit may be extended and public funds 
disbursed if a direct and substantial public purpose is served and nonstate 
entities are benefitted only as an incident to the public purpose.  [Citations.] 

3Because the proposed travel reimbursement would not constitute compensation for the physician’s 
performance of medical services in Sri Lanka on behalf of the district and for which he was previously 
compensated by the district, the reimbursement would fall outside the constitutional prohibition against the 
furnishing of “extra compensation or extra allowance.”  (See Cal. Const., art. IV, § 17 [“The Legislature has 
no power to grant, or to authorize a city, county, or other public body to grant, extra compensation or extra 
allowance to a public officer, public employee, or contractor after service has been rendered or a contract has 
been entered into and performed in whole or in part . . .”]; Collins v. Riley (1944) 24 Cal.2d 912, 917; 
Seymour v. Christiansen (1991) 235 Cal.App.3d 1168, 1173, 1178; 73 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 303; 
65 Ops.Cal.Atty.Gen. 66, 68-71 (1982).) 

4Various remedies and penalties are applicable with respect to the unauthorized expenditure of public 
funds. (See, e.g., Code Civ. Proc. § 526a; Gov. Code, § 8314; Pen. Code, § 424; 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 124, 
128-131 (2000).) 
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The benefit to the state from an expenditure for a public purpose is in the 
nature of consideration and the funds expended are therefore not a gift even 
though private persons are benefitted therefrom. [Citations.]” 

In 75 Ops.Cal.Atty.Gen. 20, supra, we noted that it was for the legislative body 
of a public agency to determine whether a requisite authorized public purpose would be 
served by the activity proposed to be funded: 

“Whether a particular program serves a public purpose is primarily a 
legislative determination that will not be disturbed by the courts so long as it 
has a reasonable basis. [Citation.]  For example, in 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 13, 
we said that no ‘gift of public funds’ would occur with respect to a hospital 
district providing family health insurance for the members of its board of 
directors ‘since the providing of [the] insurance serves a public purpose in 
compensating the directors for their services performed.  [Citations.]’ 
[Citation.]  In other opinions we have found the provision of employee health 
benefit coverage as serving a direct and substantial public purpose. 
[Citations.] But while we have said that providing incentives for the retention 
of employees and increasing their efficiency would serve a public purpose 
[citations], that justification is not without bounds under the Constitution. 
[Citation.]” (Id. at pp. 24-25.) 

We recently applied these principles in considering whether, under the terms 
of Government Code section 36514.5,5 a city council could reimburse a council member for 
his expenses incurred in attending the Governor’s inauguration.  (87 Ops.Cal.Atty.Gen. 164 
(2004).) We concluded that reimbursement was permissible if certain conditions were met: 

“It must be emphasized . . . that a direct connection must be established 
between the attendance at the Governor’s inauguration and the performance 
of official duties, such as lobbying for passage of legislation beneficial to the 
city. 

“. . . In 61 Ops.Cal.Atty.Gen. 478, 480 (1978), we concluded that 
members of boards within the Department of Consumer Affairs may attend 
conferences as part of their ‘official duties’ under the terms of Business and 
Professions Code section 103, given the ‘clear nexus’ between such 
attendance and the ‘performance of the [members’] statutorily mandated 

5Government Code section 36514.5 states: “City councilmen may be reimbursed for actual and 
necessary expenses incurred in the performance of official duties.” 
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services.’ Similarly, in Madden v. Riley (1942) 53 Cal.App.2d 814, 823, the 
court stated that attendance at a conference could be classified as ‘state 
business’ if ‘some direct connection’ could be established . . . . 

“The facts in each case must be carefully examined for a proper 
resolution in applying the terms of section 36514.5.  It is for the city council 
to exercise its sound discretion in reviewing a claim for expense 
reimbursement. 

“If the city council has approved the council member’s attendance at 
the Governor’s inauguration prior to the event, the council’s verification of the 
member’s expense claim will be fairly limited in scope.  Payment of expense 
would be appropriate where the council member has performed the official 
duties that the council has approved in its authorization of the travel. 
[Citations.] 

“Where, on the other hand, the council member seeks reimbursement 
of expenses incurred without having obtained prior council authorization to 
attend the Governor’s inauguration, a more extended inquiry must be made by 
the city council. Under such circumstances, relevant questions for the council 
member might include a number of subjects.  For example, was the invitation 
to attend the inauguration extended to the council member in his official 
capacity as a representative of the city or was it extended to him in his 
personal capacity as a campaign contributor or for some other reason?  What 
official duties were performed by the council member at the inauguration? 
What benefit did the city receive from the council member’s attendance? 
[Citations.]” (Id. at pp. 166-167.)6 

As in our 2004 opinion, we find that it is for the district’s board of directors 
to determine to what extent, if any, the district’s authorized public purposes will be served 
by the activities undertaken in Sri Lanka for which reimbursement is proposed. (See 64 
Ops.Cal.Atty.Gen. 478, 481 (1981).)  The answers to a number of questions will prove 
critical in any inquiry made by the board.  For example, in what specific activities did the 
physician participate, and where and what specific medical services did he perform?  Under 
whose auspices were the services performed, and to what extent were the services 
documented?  Will the district be expected to respond to natural disasters resulting in the 
need for similar emergency medical care?  Did the physician’s performance of medical 

6Where the use of public funds is deemed appropriate, the actual amount of the funds to be spent must 
be carefully considered.  (See 73 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 304.) 
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services improve his abilities to perform emergency services on behalf of the district?  Will 
the physician train other physicians employed by the district in dealing with massive 
emergency medical needs, and will such training improve the skill and competence of district 
employees with regard to the medical services they perform for district residents?  (See e.g., 
73 Ops.Cal.Atty.Gen. 296, 301 (1990); 64 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 482; 61 
Ops.Cal.Atty.Gen. 303, 305-306 (1978).) Because the board did not approve the travel 
reimbursement prior to the physician’s trip to Sri Lanka, an extended inquiry must be 
undertaken. (87 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 167.) All the relevant facts require 
examination (id. at p. 166) to determine whether the district has received a benefit which it 
did not have previously and which is within the scope of its mission. 

We conclude that a hospital district organized under the District Law may 
reimburse an emergency room physician employed by the district for expenses incurred in 
traveling to Sri Lanka and providing emergency medical care to tsunami victims if the 
district reasonably determines that the performance of such services will directly benefit the 
district in accomplishing its authorized public responsibilities. 

***** 
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