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THE HONORABLE SAM AANESTAD, MEMBER OF THE STATE 
SENATE, has requested an opinion on the following question: 

May Class III gaming be conducted on individual “allotment land” or  “trust 
land” held in the name of individual Indians outside the boundaries of an Indian reservation 
or on land upon which a tribal government did not exercise governmental power until after 
1988? 
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CONCLUSION 

Class III gaming may be conducted on “allotment land” or “trust land” held 
in the name of individual Indians outside the boundaries of an Indian reservation or on land 
upon which a tribal government did not exercise governmental power until after 1988 under 
limited circumstances. 

ANALYSIS 

On October 17, 1988, Congress enacted the Indian Gaming Regulatory Act (25 
U.S.C. §§ 2701-2721; “IGRA”)1 to provide a  “ ‘comprehensive regulatory framework for 
gaming activities on Indian lands’ which ‘seeks to balance the interests of tribal governments, 
the states, and the federal government.’  [Citation.]” (Pueblo of Santa Ana v. Kelly (10th Cir. 
1997) 104 F.3d 1546, 1548.)  Broadly speaking, Congress divided gaming activities into 
three classes, established the National Indian Gaming Commission (“Commission”) to 
regulate Class II gaming, and authorized compacts between Indian tribes and states for the 
regulation of Class III gaming. 

Class I gaming, which is regulated exclusively by tribes, includes social 
gaming and traditional gaming played in connection with tribal ceremonies and celebrations. 
(§ 2703(6).)  Class II gaming includes non-banking card games (such as poker), bingo, 
and—if played at the same location as bingo—other games that are similar to bingo. 
(§ 2703(7)(A).)  Tribes are permitted to conduct Class II gaming when the state in which the 
tribe is located permits such gaming for any purpose, and the tribe adopts a gaming ordinance 
approved by the Commission.  (§ 2710(b)(1).) Class III gaming includes all forms of gaming 
that are not Class I or Class II gaming, such as banking card games, slot machines, casino 
games, and parimutuel betting.  (§ 2703(8).)  Tribes are permitted to conduct Class III 
gaming when the state in which the tribe is located permits such gaming for any purpose, the 
tribe adopts a gaming ordinance approved by the Commission, and the tribe and the state 
have negotiated a compact approved by the Secretary of the Interior.  (§ 2710(d).) (See 
generally In re Indian Gaming Related Cases (9th Cir. 2003) 331 F.3d 1094, 1096-1097; 
Seneca-Cayuga Tribe v. National Indian Gaming  (10th Cir. 2003) 327 F.3d 1019, 1022
1024; Cox, The Indian Gaming Regulatory Act: An Overview (1995) 7 St. Thomas L.Rev. 
769, 774-775.)  

One condition imposed by IGRA is that an Indian tribe may conduct Class III 
gaming only on “Indian lands within such tribe’s jurisdiction.”  (§ 2710 (b)(1), (d)(1)(A)(ii).) 

1 All further references to title 25 of the United States Code are by section number only. 
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The question presented for resolution concerns whether certain lands outside the borders of 
an Indian reservation or over which a tribe did not exercise control until after 1988 may be 
classified as “Indian lands” within the meaning of IGRA so as to be eligible for Class III 
gaming.  We conclude that the lands in question may be classified as “Indian lands” and 
Class III gaming may occur on them, but only under limited circumstances. 

Preliminarily, we note that for purposes of IGRA, the term “Indian lands” 
means: 

“(A)  all lands within the limits of any Indian reservation; and 

“(B)  any lands title to which is either held in trust by the United States 
for the benefit of any Indian tribe or individual or held by any Indian tribe or 
individual subject to restriction by the United States against alienation and 
over which an Indian tribe exercises governmental power.”  (§ 2703(4).) 

Regulations issued by the Commission further clarify the definition of “Indian lands” as 
follows: 

“Indian lands means: 

“(a)  Land within the limits of an Indian reservation; or 

“(b)  Land over which an Indian tribe exercises governmental power 
and that is either— 

“(1)  Held in trust by the United States for the benefit of any Indian 
tribe or individual; or 

“(2)  Held by an Indian tribe or individual subject to restriction by the 
United States against alienation.”  (25 C.F.R. § 502.12 (2006).) 

Here, we are asked the status of “individual ‘allotment land’ or ‘trust land’ held 
in the name of individual Indians.”  The specific terms in this phrase are not defined in 
IGRA.  However, the terms “individual Indian” and “trust land” are defined for purposes of 
the federal government acquiring land in trust for individual Indians and tribes.  An 
“individual Indian” is: 

“(1)  Any person who is an enrolled member of a tribe; 

“(2)  Any person who is a descendant of such a member and said 
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descendant was, on June 1, 1934, physically residing on a federally recognized 
Indian reservation; 

“(3)  Any other person possessing a total of one-half or more degree 
Indian blood of a tribe; 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .”  (25 C.F.R. 
§ 151.2(c) (2006).) 

“Trust land” is defined as follows: 

“Trust land or land in trust status means land the title to which is held 
in trust by the United States for an individual Indian or a tribe.”  (25 C.F.R. § 
121.5(d) (2006).) 

Because various provisions of IGRA refer to federal government decisions to acquire land 
in trust (see, e.g., § 2719), we will apply these related definitions to IGRA in answering the 
question presented. 

With respect to the term “allotment land,” we believe that it is functionally 
indistinguishable from “trust land” for purposes of this opinion.  These two terms are often 
used interchangeably.  (See, e.g., Alaska v. Native Village of Venetie Tribal Government 
(1998) 522 U.S. 520, 527-531.)  As one authority has observed: 

“Allotments are subject to federal restraints on encumbrance and 
alienation, and are exempt from taxation during the restricted period. These 
restraints apply by operation of law, whether the restrictions appear on the 
patent or other title document. The restrictions are not personal to the allottee, 
but generally run with the land to the allottee’s Indian heirs or devisees.” 
(Cohen’s Handbook of Federal Indian Law (2005) §16.03[1], p. 1040, fns. 
omitted.) 

Accordingly, the phrase “individual allotment land or trust land held in the 
name of individual Indians” refers to a parcel of land, title to which is in the name of an 
individual Indian and not a tribe, and which is either held in trust by the United States for an 
individual Indian or is subject to restrictions on alienation and encumbrance by operation of 
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law.2  With these definitions and characteristics in mind, we first consider whether Class III 
gaming may be conducted on individual trust land or allotment land when such land is 
outside the borders of an Indian reservation. 

The provisions of section 2703(4) and the Commission’s clarifying regulation, 
both quoted above, permit Class III gaming on land outside a reservation and held in the 
name of an individual Indian if the land is held in trust by the United States or is subject to 
restriction by the United States against alienation. Since the types of land we are considering 
here are either held in trust or restricted, they fit within the definition of “Indian lands” upon 
which Class III gaming may be conducted. 

However, the trust or restricted status of an individual Indian’s land is not in 
itself sufficient to permit the land to be classified as “Indian lands” for purposes of Class III 
gaming.  The property must also be land “over which an Indian tribe exercises governmental 
power.” (25 U.S.C. § 2703(4).)  This determination is made by the Commission on a case-
by-case basis, reviewable by the federal courts. (See, e.g., Kansas v. U. S. (10th Cir.  2001) 
249 F.3d 1213.) Responding to comments regarding its proposed regulations in 1992, the 
Commission stated: 

“One commenter suggested defining ‘exercises of governmental power’ 
in the definition of ‘Indian lands’ in proposed § 502.1(b). Another commenter 
asked if that phrase is synonymous with jurisdiction. The Commission decided 
not to define this term but rather will make determinations on a case-by-case 
basis.  The Commission intends to consult with the Department of the Interior 
which has considerable expertise in jurisdictional issues on Indian lands.”  (57 
Fed. Reg. 12382, 12388 (Apr. 9, 1992).) 

In State of R.I. v. Naragansett Indian Tribe (1st Cir. 1994) 19 F.3d 685, 702-703, the Court 
of Appeals declared: 

“In addition to having jurisdiction, a tribe must exercise governmental 
power in order to trigger the Gaming Act. Meeting this requirement does not 
depend upon the Tribe’s theoretical authority, but upon the presence of 
concrete manifestations of that authority. . . .” 

2 “Restricted land or land in restricted status means land the title to which is held by an individual 
Indian or a tribe and which can only be alienated or encumbered by the owner with the approval of the 
Secretary [of the Interior] because of limitations contained in the conveyance instrument pursuant to federal 
law or because of a federal law directly imposing such limitations.”  (25 C.F.R. § 151.2(e) (2006).) 
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Examples of governmental power include providing housing programs, water regulation, 
health care, job training, education, and social services.  (Id.  at p. 703; see also Cheyenne 
River Sioux Tribe v. State of South Dakota (D.S.D. 1993) 830 F.Supp. 523, 528, affd. (8th 
Cir. 1993) 3 F.3d 273, 280.)  

Hence, neither the form of the land title nor unilateral action by a tribe to assert 
governmental power is in itself sufficient to establish Class III gaming eligibility on 
individual “allotment land” or “trust land” held in the name of individual Indians outside the 
boundaries of an Indian reservation. 

With respect to possible Class III gaming in the second set of circumstances 
presented, land upon which a tribal government did not exercise control until after 1988, we 
first note IGRA’s general prohibition against gaming on any land acquired in trust after 
October 17, 1988.  (§ 2719(a) [“Except as provided in subsection (b), gaming regulated by 
this Act shall not be conducted on lands acquired by the Secretary [of the Interior] in trust 
for the benefit of an Indian tribe after the date of enactment of this Act unless . . . ”].) This 
general prohibition, however, is subject to exceptions that include land within or contiguous 
to a reservation in existence prior to October 17, 1988 (§ 2719(a)), tribes that were without 
a reservation on October 17, 1988 (§ 2719(a)(2)), land obtained as part of a land claim 
settlement (§ 2719(b)(1)(B)(i)), land comprising the initial reservation of a tribe 
acknowledged by the Secretary of the Interior (§ 2719(b)(1)(B)(ii)), and for “the restoration 
of lands for an Indian tribe that is restored to Federal recognition” (§ 2719(b)(2)(B)(iii)).  In 
addition, gaming may  be permitted by the Secretary of the Interior if it would be in the 
tribe’s best interest, not detrimental to the surrounding community, and the governor of the 
interested state concurs.  (§ 2719(b)(1)(A).) 

As previously observed, jurisdiction over the land is a prerequisite to a tribal 
government’s exercising governmental power.  (See Kansas v. U. S., supra, 249 F.3d at p. 
1229.)  Section 2719 contemplates that Class III gaming may be permitted in some 
circumstances on land coming under a tribe’s sovereign jurisdiction after 1988.  It follows 
that section 2719 necessarily contemplates that Class III gaming may be permitted in some 
circumstances on land upon which a tribal government did not exercise governmental power 
until after 1988. 

Thus, in City of Roseville v. Norton (D.C. Cir. 2003) 348 F.3d 1020, for 
example, the Court of Appeals held that the Auburn Indian Band could conduct Class III 
gaming on “restoration lands” (§ 2719(b)(1)(B)(iii)) that were not taken into trust until after 
1994, which were neither on nor close to the tribe’s former reservation, but were within 
geographical limits prescribed by the statute that restored federal recognition to the tribe. 
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(Id. at pp. 1022-1023.)3 Other situations may permit Class III gaming on land over which 
a tribe did not exercise governmental power until after 1988. These determinations are made 
by the Department of the Interior on a case-by-case basis.  (See 25 C.F.R. §§ 151.1-151.15 
(2006); 71 Fed. Reg. 58769-58776 (Oct. 5, 2006); Confederated Tribes of Coos v. Babbitt 
(D.D.C. 2000) 116 F.Supp.2d 155, 164-165; Grand Traverse Band of Ottowa & Chippewa 
v. U.S. (W.D.Mich. 1999) 46 F.Supp.2d 689, 700-704, 706-708.)4 

Accordingly, we conclude that Class III gaming may be conducted on 
individual “allotment land” or “trust land” held in the name of individual Indians outside the 
boundaries of an Indian reservation and on land upon which a tribal government did not 
exercise governmental power until after 1988 under limited circumstances. 

***** 

3 The court stated that it “has no occasion to decide whether land obtained by a tribe other than through 
the tribe’s restoration act is the ‘restoration of lands’ for IGRA purposes, nor whether ‘restored’ tribes include 
those whose termination or recognition has not been the result of congressional action.”  (City of Roseville v. 
Norton, supra, 348 F.3d at p. 1026.) 

4 The general prohibition against conducting Class III gaming on land acquired after October 17, 1988, 
cannot be circumvented by the execution of a tribal-state gaming compact.  (See 64 Fed. Reg. 17574, 17577 
(Apr. 12, 1999); South Dakota v. U.S. Dept. of Interior (8th Cir. 2005) 423 F.3d 790, 803, fn. 11; Keweenaw 
Bay Indian Community v. U.S. (6th Cir. 1998) 136 F.3d 469, 474-476; Cohen, supra, § 12.04[2], p. 871.) 
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