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THE HONORABLE JACK O'CONNELL, MEMBER OF THE CALIFORNIA
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following questions:

1. When a school district uses supplemental grant funds for one or more of the
enumerated programs of Education Code section 54761, is it statutorily required to maintain its
previous level of unrestricted funding for the enumerated programs?

2. Does the Department of Education have the authority to require a school
district to maintain its previous level of unrestricted funding for the enumerated programs of
Education Code section 54761 as a condition of receiving supplemental grant funds?

CONCLUSIONS

1. When a school district uses supplemental grant funds for one or more of
the enumerated programs of Education Code section 54761, it is not statutorily required to
maintain its previous level of unrestricted funding for the enumerated programs.

2. The Department of Education does not have the authority to require a school
district to maintain its previous level of unrestricted funding for the enumerated programs of
Education Code section 54761 as a condition of receiving supplemental grant funds.

ANALYSIS

The State of California gives funds to local school districts under a variety of
statutory programs. The Legislature has placed specific restrictions on the use of some of these
funds, while other state moneys may be used at the discretion of a district for any number of
educational purposes. Of course, a school district also receives funding from other sources such
as the federal government and local taxes.
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The two questions presented for resolution concern the "supplemental grants
program" of Education Code sections 54760-54761." These statutes restrict a district's use of
supplemental grant funds to specifically enumerated programs. The issue is whether a district
that has previously used some of its unrestricted funds for the enumerated programs of section

54761 must maintain its level of unrestricted funding in order to receive the supplemental grant
funds.

1. Statutory Limitations

The first question to be addressed is whether sections 54760-54761 require a
district to maintain whatever previous unrestricted funding levels it may have had for the
programs specified in section 54761. We conclude that a district is not so required by any
statutory provision.

Section 54760 states the general purpose of the supplemental grants program. It
provides:

"[tis the intent of the Legislature to provide equal educational opportunity
for all children in California. To achieve this end, the Legislature hereby
establishes supplemental grants to be allocated to school districts that are
receiving less than average funding from existing state programs. It is the intent
of the Legislature that supplemental grants be funded by appropriations in the
Budget Act in each of the two fiscal years following the first fiscal year in which
funds for these grants are appropriated."”

Section 54761, subdivision (e) restricts the uses of supplemental grant funds as follows:

"All grant funding apportioned under this article to any school district
shall be deposited by that district into a restricted account, and shall be expended
from that account only for the purpose of funding one or more of the programs
enumerated in clause (i) of subparagraph (B) of paragraph (1) of subdivision (a)."

The "programs enumerated in clause (i) of subparagraph (B) of paragraph (1) of subdivision (a)"
cover 26 categorical education programs such as pupil dropout prevention, gifted and talented
education, and agricultural vocational education. In addition, section 54760.1 was recently
enacted to allow the use of supplemental grant funds for "School-Based Management and
Advanced Career Opportunities for Classroom Teachers Pilot Programs."

Sections 54760-54761 do not expressly prohibit or restrict the use of any school
funds other than supplemental grant funds. Ordinarily a school district may use its unrestricted
funds for those educational activities that it chooses and may transfer unrestricted funds from one
program to another under the following conditions of section 42600:

". ... Transfers may be made from the designated fund balance or the
unappropriated fund balance to any expenditure classification or between
expenditure classifications at any time by written resolution of the board of
education of any school district governed by a board of education, when filed with
the county superintendent of schools and the county auditor, or by written

" All references hereafter to the Education Code are by section number only. Section 54761 is
set forth in full in an appendix to this opinion.
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resolution of the board of trustees of any school district not governed by a board
of education, when approved by the county superintendent of schools and filed
with the county auditor. . . ."

By enacting sections 54760-54761, has the Legislature impliedly prohibited transfers as
authorized by section 42600 for those unrestricted funds previously used by a district for the
enumerated programs of section 54761, subdivision (a)(1)(B)(1)?

It may be argued that the Legislature intended for supplemental grant funds to be
used in addition to the level of unrestricted funding already committed to the uses specified in
sections 54760-54761. "Supplemental” is commonly defined as "serving to supplement," with
"supplement" meaning "something that supplies a want or makes an addition." (Webster's New
Internat. Dict. (3d ed. 1966) p. 2297.) A "supplemental" grant does not replace or act as a
substitute for other funding. If it were merely to take the place of existing funds for the specified
programs, these programs would not have "added" funding as "intended" by the Legislature.

We reject this argument, however, based upon various principles of statutory
interpretation. The "primary aim in construing any law is to determine the legislative intent."
(Committee of Seven Thousand v. Superior Court (1988) 45 Cal.3d 491, 501.) "In determining
such intent, a court must look first to the words of the statutes themselves, giving to the language
its usual, ordinary import." (Dyna-Med, Inc. v. Fair Employment & Housing Com. (1987) 43
Cal.3d 1379, 1386-1387.) "'If the words of the statute are clear, the court should not add to or
alter them to accomplish a purpose that does not appear on the face of the statute or from its
legislative history."" (Schmidt v. Superior Court (1987) 43 Cal.3d 1060, 1066.)

The basic goal of sections 54760-54761 is "to provide equal educational
opportunity for all children in California." (§ 54760.) This goal is met whether the unrestricted
funds of a district are used for categorical programs or other educational activities. The transfer
of unrestricted funds out of a categorical program enumerated in section 54761 does not cause
such funds to be "lost." They will still be available and used for educational purposes as
determined by a district.

More specifically, the supplemental grant funds are "allocated to school districts
that are receiving less than average funding from existing state programs." (§ 54760.) The
statute does not say that the "existing state programs" are only the categorical programs
enumerated in section 54761. Indeed, when the criteria for eligibility are examined, we find that
unrestricted funds are part of the calculations (§ 54761, subd. (a)(1)(A)) in determining whether
a district is "receiving less than average funding."

Accordingly a "supplemental" grant allocated to a district under the terms of
section 54761 may be viewed as an addition to all "existing state programs," both unrestricted
general aid and restricted categorical aid. Supplemental grant funds do not "replace" restricted
or unrestricted state moneys; rather, they provide a "supplement" to a combination of the two.

We have found nothing in the legislative history of sections 54760-54761 that
would suggest the implied repeal of section 42600 with respect to a district's unrestricted funds
used for categorical programs. There is no indication that the Legislature intended to restrict
funds previously unrestricted in addition to the supplemental grant funds. No doubt the
Legislature could have so provided; it simply did not.

We note that the federal government has often required the continuance of prior
state and local funding levels by local school districts as a condition to receiving federal funds.
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There, however, Congress has expressly prohibited the use of federal funds as a replacement for
state and local funds. (See former 20 U.S.C. §§ 241e(a)(3)(B), 3861 (b); Bennett v. Kentucky
Dept. of Educ. (1985) 470 U.S. 656 [84 L.Ed.2d 590, 105 S.Ct. 1544]; Dept. of Educ., State of
Hawaii v. Bell (9th Cir. 1985) 770 F.2d 1409.) As stated by the United States Supreme Court
in Bennett v. Kentucky Dept. of Educ., supra, 470 U.S. 656, 665-666:

""Congress must express clearly its intent to impose conditions on the
grant of federal funds so that the States can knowingly decide whether or not to
accept those funds.' [Citation.] The requisite clarity in this case is provided by
Title I; States that chose to participate in the program agreed to abide by the
requirements of Title I as a condition for receiving funds. [Citation.] There was
no ambiguity with respect to this condition. . . ."

No similar express prohibition is found in sections 54760-54761 or in any other state statute.

We thus conclude that when a school district uses supplemental grant funds for
one or more of the enumerated programs of section 54761, it is not statutorily required to
maintain its prior level of unrestricted funding for the enumerated programs.

2. Administrative Limitations

The second question presented is whether the Department of Education
("Department") has the authority to require a school district to maintain its level of unrestricted
funding for the enumerated programs of section 54761 as a condition of receiving supplemental
grant funds. We conclude that the Department lacks such authority.

On November 6, 1989, the Department issued a Program Advisory which stated
in part:

" ... districts will not be permitted to convert Supplemental Grant funds
to General funds indirectly by replacing funds currently dedicated to one or more
of the 27 identified programs with Supplemental Grant funds. . . .

"In completing the year-end financial report, the Department will require
districts to sign an assurance that all Supplemental Grant funds were expended to
supplement current expenditures for one or more of the 27 programs and were not
used to supplant general fund expenditures."

Did the Department have the authority to issue this directive?

In Association for Retarded Citizens v. Department of Developmental Services
(1985) 38 Cal.3d 384, the Supreme Court examined the authority of the Department of
Developmental Services to issue a directive concerning the use of state funds by recipient local
agencies. The court analyzed the scope of the department's administrative authority in such
circumstances, relying upon a long line of judicial decisions. It stated:

"The scope of judicial review of quasi-legislative administrative action is
well settled. (See, e.g., J. R. Norton Co. v. Agricultural Labor Relations Bd.
(1979) 26 Cal.3d 1, 29; Morris v. Williams (1967) 67 Cal.2d 733, 748.) ... . We
have long recognized, of course, that 'the construction of a statute by officials
charged with its administration, including their interpretation of the authority
invested in them to implement and carry out its provisions, is entitled to great
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weight . . . ." (Morris, supra, at p. 748.) Nevertheless, ‘[w]hatever the force of
administrative construction, . . . final responsibility for the interpretation of the
law rests with the courts." (Whitcomb Hotel v. Cal.Emp.Com. (1944) 24 Cal.2d
753, 757; accord, Mosk v. Superior Court (1979) 25 Cal.3d 474, 499; Morris,
supra, 67 Cal.2d at p. 748.) If, in interpreting the statute, the court determines
that the administrative action under attack has, in effect, ‘alter[ed] or amend[ed]
the statute or enlarge[d] or impair[ed] its scope,' it must be declared void.
(Morris, supra, atp. 748; accord, J.R. Norton Co. v. Agricultural Labor Relations
Bd., supra,26 Cal.3d atp. 29.) .. ..

"Administrative action that is not authorized by, or is inconsistent with,
acts of the Legislature is void. (California Welfare Rights Organization v.
Carleson (1971) 4 Cal.3d 445, 455; Morris, supra, 67 Cal.2d at p. 737.) ... ."
(Id., at pp. 390-391, fn. omitted.)

Applying these principles, we find that the Department's Program Advisory

conflicts with the provisions of sections 54760-54761. It alters, amends, and enlarges the
statutory language by requiring the prior use of unrestricted funds for the specified programs to
continue. The statutes do not impose such a condition. Hence the Department has no authority
to do so.

In answer to the second question, therefore, we conclude that the Department does

% %k ok ok o3k

not have the authority to require a school district to maintain its level of unrestricted funding for
the enumerated programs of section 54761 as a condition of receiving supplemental general grant
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APPENDIX

54761. Inthe 1989-90, 1990-91, and 1991-92 fiscal years, the Superintendent of Public
Instruction shall provide supplemental grants to school districts.

(a) The supplemental grants shall be calculated in the following manner:

(1) For each school district the superintendent shall compute the sum of the following:

(A) The district's total revenue limit for the current fiscal year, including any equalization
aid received pursuant to Section 42238.4 of the Education Code, as estimated by the
superintendent at the time of the second principal apportionment for the current fiscal year.

(B) State aid received by the district for categorical education programs from the General
Fund for the current fiscal year, as specified in clauses (i) and (i), including funds appropriated

for categorical programs by the act that adds this article to the Education Code, as estimated by
the superintendent at the time of the second principal apportionment for the current fiscal year.

(1) The categorical education programs referenced in paragraph (b) shall include the
following:

() High school pupil counseling.

(IT) Home-to-home transportation, excluding special education transportation.

(IIT) School Improvement Program.

(IV) Vocational education pupil organizations.

(V) Specialized secondary schools.

(VD) Foster youth services.

(VII) Opportunity classes and programs.

(VIII) Pupil dropout prevention.

(IX) Economic Impact Aid.

(X) Gifted and talented education.

(XI) Miller-Unruh reading program.

(XII) Intergenerational education.

(XIIT) Native American Indian education.

(XIV) Demonstration programs in reading and mathematics.

(XV) Partnership academies.
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(XVI) Agricultural vocational education.

(XVII) Environmental education.

(XVII) Instructional materials for kindergarten and grades 1 to 8, inclusive.
(XIX) Instructional materials for grades 9 to 12, inclusive.

(XX) Mentor teacher program.

(XXI) Beginning teacher support and assessment.

(XXII) Reader services for blind teachers.

(XXIII) Child nutrition.

(XXIV) School/law enforcement partnership.

(XXV) Educational technology program.

(XXVI) Small school district bus replacement.

(i1) The categorical programs in clause (i) shall not include the following:

(I) Special education programs operated pursuant to Part 30 (commencing with Section
56000).

(IT) Reimbursement for the costs of court-ordered or voluntary desegregation programs
pursuant to Article 2 (commencing with Section 42238) of Chapter 7 of Part 24.

(III) Regional occupational centers and programs operated pursuant to Article 1
(commencing with Section 52300) of Part 28.

(IV) Adult education programs operated pursuant to Chapter 10 (commencing with
Section 52500) of Part 28.

(V) Child care and development services and preschool programs operated pursuant to
Chapter 2 (commencing with Section 89200) of Part 6.

(2) The superintendent shall divide the sum computed pursuant to paragraph (1) by the
second principal apportionment regular average daily attendance of the school district for the
current fiscal year.

(3) The superintendent shall compute the statewide weighted average of the amounts
computed pursuant to paragraph (2) for each of the sizes and types of school districts identified
pursuant to subdivision (b) of Section 42238.4, as that section read on January 1, 1989.

(4) For each school district, from the amount computed in paragraph (3) for the
appropriate size and type of school district, the superintendent shall subtract the amount
computed in paragraph (2). If the result is less than zero, it shall be deemed to be zero. If the
result is greater than one hundred dollars ($100) it shall be deemed to be one hundred dollars
($100).
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(5) The superintendent shall multiply the amount computed pursuant to paragraph (4) by
the district's second principal apportionment regular average daily attendance for the current
fiscal year.

(b) (1) At the time of the first principal apportionment for the current fiscal year, except
as provided pursuant to subdivision (c), the superintendent shall compute for each school district
an estimate of the amount computed in paragraph (5) of subdivision (a), and shall apportion to
each school district 75 percent of this estimate.

(2) At the time of the second principal apportionment for the current fiscal year, except
as provided pursuant to subdivision (c), the superintendent shall apportion the balance of the
amount computed pursuant to paragraph (5) of subdivision (a).

(c) In the event that the sum of the amounts computed pursuant to paragraph (5) of
subdivision (a) exceeds the amount appropriated for purposes of this article, the amounts
apportioned pursuant to subdivision (b) shall be reduced on a proportionate basis.

(d) Funds appropriated pursuant to this article shall be part of the base funding of each
school district.

(e) All grant funding apportioned under this article to any school district shall be extended

from that account only for the purpose of funding one or more of the programs enumerated in
clause (i) of subparagraph (B) of paragraph (1) of subdivision (a).
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