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DANIEL E. LUNGREN : 
Attorney General : 

: 
ANTHONY S. DaVIGO : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE WILLIAM J. KNIGHT, MEMBER OF THE CALIFORNIA 
STATE ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question: 

May the President of a California State University discontinue the Reserve Officers' 
Training Corps program from the university's curriculum based upon the difference between the United 
States military policy and university policy respecting discrimination on the basis of sexual orientation? 

CONCLUSION 

The President of a California State University may discontinue the Reserve Officers' 
Training Corps program from the university's curriculum by giving one year's prior notice, regardless of 
the basis for the termination. 

ANALYSIS 

The Reserve Officers' Training Corps ("ROTC") program in a "host" educational 
institution encompasses classroom instruction in military science as well as military training for student 
cadets. The objectives of the ROTC program are to attract, motivate, and prepare students to serve as 
commissioned officers in the army, navy, air force, or marine corps, both regular and reserve forces; 
understand the concepts and principles of military art and science; develop potential to lead and 
manage; understand other professions; develop integrity, honor, and responsibility; and to appreciate 
the need for national security. (See 32 C.F.R. ' 562.4.) 
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The question presented for resolution is whether a President of a California State 
University may discontinue an ROTC program from the university's curriculum because of a difference 
between the United States military policy and university policy respecting discrimination on the basis 
of sexual orientation. We conclude that under federal law, a university president has the contractual 
right to unilaterally terminate an ROTC program by giving one year's notice, regardless of the basis for 
the termination. 

Preliminarily, we note that the relative validity or merit of either policy is not in 
question.1 The federal policy (10 U.S.C. ' 654) is commonly referred to as the "don't ask, don't tell" 
rule. The university policy prohibits discrimination "on the basis of age, ethnicity, religion, sexual 
orientation, marital status . . . ." (Cal. State University Catalog, Appen. II; see also Exec. Order 340 
(1981).) 

Also, it may be assumed that the university president will follow whatever university 
procedural requirements would be applicable in discontinuing the ROTC program, e.g., consulting with 
the chancellor or faculty members. (See Cal. Code Regs., tit. 5, '' 40103, 42701.) We are not asked 
to examine whether, and it will be assumed that, the university president is authorized to establish by 
contract or to disestablish by contractual nonrenewal an ROTC program.2 

Whether a state policy is preempted by federal law depends upon congressional intent 
or statutory language. In Louisiana Public Service Comm'n v. FCC (1986) 476 U.S. 355, 368-369, the 
court explained: 

"The Supremacy Clause of Art. VI of the Constitution provides Congress with 
the power to pre-empt state law.  Pre-emption occurs when Congress, in enacting a 
federal statute, expresses a clear intent to pre-empt state law, Jones v. Rath Packing 
Co., 430 U. S. 519 (1977), when there is outright or actual conflict between federal and 
state law, e.g., Free v. Bland, 369 U. S. 663 (1962), where compliance with both 
federal and state law is in effect physically impossible, Florida Line & Avocado 
Growers, Inc. v. Paul, 373 U. S. 132 (1963), where there is implicit in federal law a 
barrier to state regulation, Shaw v. Delta Air Lines, Inc., 463 U.S. 85 (1983), where 
Congress has legislated comprehensively, thus occupying an entire field of regulation 
and leaving no room for the States to supplement federal law, Rice v. Santa Fe Elevator 
Corp., 331 U. S. 218 (1947), or where the state law stands as an obstacle to the 
accomplishment and execution of the full objectives of Congress. Hines v. 
Davidowitz, 312 U. S. 52 (1941). Pre-emption may result not only from action taken 
by Congress itself; a federal agency acting within the scope of its congressionally 
delegated authority may pre-empt state regulation. Fidelity Federal Savings & Loan 

1Several lawsuits are pending with respect to various aspects of the federal policy. 

2The public policy of the state does not require the establishment, continuation, or disestablishment of an ROTC program 
on a university's campus. (Ed. Code, ' 67600.) 

2. 95-617
 



 

 

   

       
 

 
        

     
   

   
 
     

  
     

    
    

   
 

 
    
 
                                       
 
   

 
 
       

   
  

 
 

       
           

  
 
      

  

                                                 
            
 
    

          
   

              

Assn. v. De la Cuesta, 458 U. S. 141 (1982); Capital Cities Cable, Inc. v. Crisp, 467 U. 
S. 691 (1984)."3 

In applying these various principles of federal preemption to the instant matter, we first 
note that the status of an ROTC program arises by virtue of a contract between a branch of the military 
and a host educational institution in developing a cooperative relationship. (See 32 C.F.R. ' 562.5.)  
Federal law provides: 

"(a) For the purpose of preparing selected students for commissioned service in 
the Army, Navy, Air Force, or Marine Corps, the Secretary of each military department, 
under regulations prescribed by the President, may establish and maintain a Senior 
Reserve Officers' Training Corps program, organized into one or more units, at any 
accredited civilian educational institution authorized to grant baccalaureate degrees, 
and at any school essentially military that does not confer baccalaureate degrees, upon 
the request of the authorities at that institution. 

"(b) No unit may be established or maintained at an institution unless-

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"(2) the institution fulfills the terms of its agreement with the Secretary of the 
military department concerned; and 

"(3) the institution adopts, as a part of its curriculum, a four-year course of 
military instruction or a two-year course of advanced training of military instruction, or 
both, which the Secretary of the military department concerned prescribes and 
conducts."  (10 U.S.C. ' 2102.) 

Hence, under the terms of federal law, an ROTC program may be established and maintained only 
"upon the request of the authorities at that institution." Further, no cause or basis is required or needed 
for the termination of an agreement. A typical agreement, and in particular the agreement under 
consideration herein, provides that it "may be terminated at the completion of any school year by either 
party, by giving at least 1-year's notice, or sooner by mutual agreement." 

Federal policy is thus clear. The ROTC program on a university's campus is voluntary, 
not a mandated or required program. Either the university or the military branch may terminate the 

The supremacy clause provides as follows: 

"This Constitution, and the laws of the United States which shall be made in pursuance thereof; 
and all treaties made, or which shall be made, under the authority of the United States, shall be the 
supreme law of the land; and the judges in every state shall be bound thereby; anything in the Constitution 
or laws of any state to the contrary notwithstanding." (U.S. Const., art. VI, cl. 2.) 
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program at any time by giving one year's prior notice. Just as the university may terminate an ROTC 
program based upon a difference in policy, so also may the military branch involved.4 

Here, we do not have a conflict between a federal law and a state law.  Rather, a 
university president is contemplating the exercise of a contractual right given him by the federal 
government.  With respect to termination of an ROTC program, Congress has ordained that the 
program be voluntary. Just as we cannot rewrite federal law, we cannot rewrite a federal contract to 
eliminate a university's right to discontinue the program after giving one year's notice. 

It is concluded that the President of a California State University may discontinue the 
ROTC program from the university's curriculum by giving one year's prior notice, regardless of the 
basis for the termination. 

* * * * * 

4Other policy differences between the military service and the university may exist, for example with respect to 
discrimination based upon age or disability. 
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