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THE HONORABLE MICHELE VADON, LOMITA CITY PROSECUTING 
ATTORNEY, has requested an opinion on the following question: 

May the owners of a coffee shop employing five or fewer employees prohibit minors 
from entering the premises in order to permit smoking by employees and patrons? 

CONCLUSION 

The owners of a coffee shop employing five or fewer employees may not prohibit 
minors from entering the premises in order to permit smoking by employees and patrons. 

ANALYSIS 

An employer must maintain a place of employment that is safe and healthful. (Lab. 
Code, ' 6404.)1 Section 6404.5, the subject of this opinion, provides: 

"(a)  The Legislature finds and declares that regulation of smoking in the 
workplace is a matter of statewide interest and concern.  It is the intent of the 
Legislature in enacting this section to prohibit the smoking of tobacco products in all 
(100 percent of) enclosed places of employment in this state, as covered by this section, 

1All references hereinafter to the Labor Code are by section number only. 
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thereby eliminating the need of local governments to enact workplace smoking 
restrictions within their respective jurisdictions.  It is further the intent of the 
Legislature to create a uniform statewide standard to restrict and prohibit the smoking 
of tobacco products in enclosed places of employment, as specified in this section, in 
order to reduce employee exposure to environmental tobacco smoke to a level that will 
prevent anything other than insignificantly harmful effects to exposed employees, and 
also to eliminate the confusion and hardship that can result from enactment or 
enforcement of disparate local workplace smoking restrictions. Notwithstanding any 
other provision of this section, it is the intent of the Legislature that any area not 
defined as a `place of employment' pursuant to subdivision (d) or in which the smoking 
of tobacco products is not regulated pursuant to subdivision (e) shall be subject to local 
regulation of smoking of tobacco products. 

"(b) No employer shall knowingly or intentionally permit, and no person shall 
engage in, the smoking of tobacco products in an enclosed space at a place of 
employment. 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"(d) For purposes of this section, `place of employment' does not include any 
of the following: 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"(8) Bars and taverns, in which smoking is permitted by subdivision (f).  For 
purposes of this paragraph, `bar' or `tavern' means a facility primarily devoted to the 
serving of alcoholic beverages for consumption by guests on the premises, in which the 
serving of food is incidental. `Bar or tavern' includes those facilities located within a 
hotel, motel, or other similar transient occupancy establishment.  However, when 
located within a building in conjunction with another use, including a restaurant, `bar' 
or `tavern' includes only those areas used primarily for the sale and service of alcoholic 
beverages. `Bar' or `tavern' does not include the dining areas of a restaurant, regardless 
of whether alcoholic beverages are served therein. 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"(13) Breakrooms designated by employers for smoking, provided that all of 
the following conditions are met: 

"(A) Air from the smoking room shall be exhausted directly to the outside by 
an exhaust fan. Air from the smoking room shall not be recirculated to other parts of 
the building. 

"(B) The employer shall comply with any ventilation standard or other 
standard utilizing appropriate technology, including, but not limited to, mechanical, 
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electronic, and biotechnical systems, adopted by the Occupational Safety and Health 
Standards Board of the federal Environmental Protection Agency.  If both adopt 
inconsistent standards, the ventilation standards of the Occupations Safety and Health 
Standards Board shall be no less stringent than the standards adopted by the federal 
Environmental Protection Agency. 

"(C) The smoking room shall be located in a nonwork area where no one, as 
part of his or her work responsibilities, is required to enter. For purposes of this 
paragraph, `work responsibilities' does not include any custodial or maintenance work 
carried out in the breakroom when it is unoccupied. 

"(D)  There are sufficient nonsmoking breakrooms to accommodate 
nonsmokers. 

"(14) Employers with a total of five or fewer employees, either full-time or 
part-time, may permit smoking where all of the following conditions are met: 

"(A) The smoking area is not accessible to minors. 

"(B)  All employees who enter the smoking area consent to permit smoking.  
No one, as part of his or her work responsibilities, shall be required to work in an area 
where smoking is permitted. An employer who is determined by the division to have 
used coercion to obtain consent or who has required an employee to work in the 
smoking area shall be subject to the penalty provisions of Section 6427. 

"(C) Air from the smoking area shall be exhausted directly to the outside by 
an exhaust fan. Air from the smoking area shall not be recirculated to other parts of 
the building. 

"(D)  The employer shall comply with any ventilation standard or other 
standard utilizing appropriate technology, including, but not limited to, mechanical, 
electronic, and biotechnical systems, adopted by the Occupational Safety and Health 
Standards Board or the federal Environmental Protection Agency.  If both adopt 
inconsistent standards, the ventilation standards of the Occupational Safety and Health 
Standards Board shall be no less stringent than the standards adopted by the federal 
Environmental Protection Agency. 

"This paragraph shall not be construed to (i) supersede or render inapplicable 
any condition or limitation on smoking areas made applicable to specific types of 
business establishments by any other paragraph of this subdivision or (ii) apply in lieu 
of any otherwise applicable paragraph of this subdivision that has become inoperative. 

"(e) Paragraphs (13) and (14) of subdivision (d) shall not be construed to 
require employers to provide reasonable accommodation to smokers, or to provide 
breakrooms for smokers or nonsmokers. 
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"(f)(1) Except as otherwise provided in this subdivision, smoking may be 
permitted in gaming clubs, as defined in paragraph (7) of subdivision (d), and in bars 
and taverns, as defined in paragraph (8) of subdivision (d), until the earlier of the 
following: 

"(A) January 1, 1997. 

"(B) The date of adoption of a regulation (i) by the Occupational Safety and 
Health Standards Board reducing the permissible employee exposure level to 
environmental tobacco smoke to a level that will prevent anything other than 
insignificantly harmful effects to exposed employees or (ii) by the federal 
Environmental Protection Agency establishing a standard for reduction of permissible 
exposure to environmental tobacco smoke to an exposure level that will prevent 
anything other than insignificantly harmful effects to exposed persons. 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"(g)  The smoking prohibition set forth in this section shall constitute a 
uniform statewide standard for regulating the smoking of tobacco products in enclosed 
places of employment and shall supersede and render unnecessary the local enactment 
or enforcement of local ordinances regulating the smoking of tobacco products in 
enclosed places of employment.  Insofar as the smoking prohibition set forth in this 
section is applicable to all (100 percent of) places of employment within this state and, 
therefore, provides the maximum degree of coverage, the practical effect of this section 
is to eliminate the need of local governments to enact enclosed workplace smoking 
restrictions within their respective jurisdictions. 

"(h)  Nothing in this section shall prohibit an employer from prohibiting 
smoking in an enclosed place of employment or any reason. 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"(j) Any violation of the prohibition set forth in subdivision (b) is an infraction 
subject to subdivision (d) of Section 17 of the Penal Code and, notwithstanding Section 
19.8 of the Penal Code, is punishable by a fine not to exceed one hundred dollars 
($100) for a first violation, two hundred dollars ($200) for a second violation within 
one year, and five hundred dollars ($500) for a third and for each subsequent violation 
within one year.  This subdivision shall be enforced by local enforcement agencies 
including, but not limited to, local health departments, as determined by the local 
governing body. 

" . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ."  (Italics added.) 
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The question presented for resolution is whether a coffee shop2 with five or fewer 
employees may be excluded from the definition of a "place of employment" under the terms of section 
6404.5, subdivision (d)(14). Specifically, may the owners of a small coffee shop prohibit minors from 
entering the premises in order to meet the qualification that "[t]he smoking area is not accessible to 
minors"?3 We conclude that minors may not be excluded from a coffee shop in order to allow 
smoking by employees and patrons. 

In analyzing the issues presented, we are guided by well established principles of 
statutory interpretation.  "In construing a statute, our principal task is to ascertain the intent of the 
Legislature.  [Citation.]"  (People v. Broussard (1993) 5 Cal.4th 1067, 1071.)  "The Legislature is 
deemed to be aware of existing laws and judicial decisions construing the same statute in effect at the 
time legislation is enacted, and to have enacted and amended statutes `"`in light of such decisions as 
have a direct bearing upon them.'"' (Viking Pools, Inc. v. Maloney (1989) 48 Cal.3d 602, 609.) 

Here, we apply the terms of section 6404.5 in light of the Unruh Civil Rights Act (Civ. 
Code, ' 51 et seq.; hereafter "Act") which bars business establishments from engaging in any form of 
arbitrary discrimination.  (Starkman v. Mann Theaters Corp. (1991) 227 Cal.App.3d 1491, 1496.) 
Civil Code section 51 provides: 

"All persons within the jurisdiction of this state are free and equal, and no 
matter what their sex, race, color, religion, ancestry, national origin, or disability are 
entitled to the full and equal accommodations, advantages, facilities, privileges, or 
services in all business establishments of every kind whatsoever. . . ." 

In Jackson v. Superior Court (1994) 30 Cal.4th 936, 940, the court reaffirmed:  "`The Act is to be 
given a liberal construction with a view to effectuating its purposes.'"  Although the Act does not 
specifically list age as a proscribed ground of discrimination, it has been interpreted to prohibit business 
establishments from arbitrarily discriminating against minors. (Marina Point Ltd. v. Wolfson (1982) 
30 Cal.3d 721, 740.)4 "Thus, even though the act does not delineate `age' as a category, it may be 
applicable in situations in which business establishments make classifications based upon age." 
(Starkman v. Mann Theaters Corp., supra, 227 Cal.App.3d at 1496.) 

Of course, not all "discriminatory" treatment is necessarily "arbitrary." "California 
courts have uniformly found discriminatory treatment to be reasonable, and thus nonarbitrary, where a 
strong public policy exists in favor of such treatment."  (Sargoy v. Resolution Trust Corp. (8 
Cal.App.4th 1039, 1043.) In Starkman v. Mann Theaters Corp., supra, 227 Cal.App.3d at 1494-1495, 
the court found that theater ticket discounts for children and senior citizens were not arbitrary, 

2A coffee shop is typically defined as a "small restaurant . . . where light refreshments or regular meals are served." 
(Webster's Third New Internat. Dict. (1971) p. 439.) 

3The other conditions and restrictions of subdivision (d)(14) are beyond the scope of this opinion. 

4The term "business establishment" includes a restaurant. (59 Ops.Cal.Atty.Gen. 70, 71 (1976).) 
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unreasonable, or unfair, since such age-based discrimination supported a favored public policy.  In 
Reilly v. Stroh (1984) 161 Cal.App.3d 47, 53, the court ruled that the segregation of persons 18 to 21 
years of age from those 21 years and older was not arbitrary when necessary to insure compliance with 
a statutorily sanctioned restriction on the activities of minors, such as purchasing alcoholic beverages. 
However, in American Booksellers Assn., v. Superior Court (1982) 129 Cal.App.3d 197, 205, the court 
held that minors could not be denied access to retail establishments (supermarkets, drug stores, 
bookstores) which sell a wide variety of literature and necessities of life simply because materials 
sought to be restricted from minors are also offered for sale. 

We believe that attempting to exclude minors from a coffee shop would be similar to 
trying to exclude them from the general retail establishments considered in American Booksellers. In 
particular, no public policy supports the exclusion of minors from a coffee shop in order to permit 
smoking by employees and patrons. Section 6404.5, subdivision (a) expresses a strong public policy in 
favor of restricting "the smoking of tobacco products" in places of employment in order to protect the 
health of employees.  The Legislature has specifically found that "[s]moking is the single most 
important source of preventable disease and premature death in California." (Health & Saf. Code, ' 
25967, subd. (a)(1).) It is of no consequence that barring minors from a coffee shop would help protect 
their health if employees and patrons could smoke in the coffee shop. The simple answer is that no 
one is allowed to smoke in a coffee shop under the terms of section 6404.5, subdivision (d)(14), and the 
requirements of the Act. 

We note that an employer may permit employees to smoke indoors under certain 
conditions.  Section 6404.5, subdivision (d)(13) permits smoking in breakrooms designated for that 
purpose.  Also, a bar or tavern is currently exempt from the smoking prohibition.  (' 6404.5, subd. 
(d)(8).) 

We conclude that the owners of a coffee shop employing five or fewer employees may 
not prohibit minors from entering the premises in order to permit smoking by employees and patrons. 

* * * * * 
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