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THE HONORABLE STEVE BALDWIN, MEMBER OF THE CALIFORNIA 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:  

Is the Department of Alcoholic Beverage Control required to revoke a liquor license for a 
third violation of selling alcohol to a minor within a 36-month period?  

CONCLUSION 

The Department of Alcoholic Beverage Control may but is not required to revoke a liquor 
license for a third violation of selling alcohol to a minor within a 36-month period.  

ANALYSIS 

The Constitution provides for the licensure by the Department of Alcoholic Beverage 
Control ("Department") of establishments selling alcoholic beverages within the state. Section 22 
of article XX of the Constitution states in part:  

"The State of California, subject to the internal revenue laws of the United States, shall have 
the exclusive right and power to license and regulate the manufacture, sale, purchase, possession 
and transportation of alcoholic beverages within the State . . . .  

"All alcoholic beverages may be bought, sold, served, consumed and otherwise disposed of 
in premises which shall be licensed as provided by the Legislature. . . .  

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  



"The sale, furnishing, giving, or causing to be sold, furnished, or giving away of any 
alcoholic beverage to any person under the age of 21 years is hereby prohibited, and no person 
shall sell, furnish, give, or cause to be sold, furnished, or given away any alcoholic beverage to 
any person under the age of 21 years, and no person under the age of 21 years shall purchase any 
alcoholic beverage.  

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  

"The Department of Alcoholic Beverage Control shall have the exclusive power, except as 
herein provided and in accordance with laws enacted by the Legislature, to license the 
manufacture, importation and sale of alcoholic beverages in this State, and to collect license fees 
or occupation taxes on account thereof. The department shall have the power, in its discretion, to 
deny, suspend, or revoke any specific alcoholic beverages license if it shall determine for good 
cause that the granting or continuance of such license would be contrary to public welfare or 
morals, or that a person seeking or holding a license has violated any law prohibiting conduct 
involving moral turpitude. It shall be unlawful for any person other than a licensee of said 
department to manufacture, import or sell alcoholic beverages in this State.  

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ."  

The Legislature has implemented these constitutional provisions by enacting the Alcoholic 
Beverage Control Act (Bus. & Prof. Code, §§ 23000-25762; "Act"). Footnote No. 1  

The question presented for resolution is whether the Act requires the Department to revoke 
a liquor license for a third violation of selling alcohol to a minor within a 36-month period. We 
conclude that the Department may but is not required to revoke a liquor license for a third 
violation of selling alcohol to a minor within a 36-month period.  

The Act contains specific provisions for the suspension and revocation of a liquor license. 
(§§ 24200-24211.) Additional provisions deal expressly with the sale of alcohol to a person 
under the age of 21. (§§ 25658-25667.) Section 25658 states:  

"(a) Every person who sells, furnishes, gives, or causes to be sold, furnished, or given away, 
any alcoholic beverage to any person under the age of 21 years is guilty of a misdemeanor.  

"(b) Any person under the age of 21 years who purchases any alcoholic beverage, or any 
person under the age of 21 years who consumes any alcoholic beverage in any on-sale premises, 
is guilty of a misdemeanor.  

"(c) Any on-sale licensee who knowingly permits a person under the age of 21 years to 
consume any alcoholic beverage in the on-sale premises, whether or not the licensee has 
knowledge that the person is under the age of 21 years, is guilty of a misdemeanor. . . ."  

Normally, a licensee faced with a possible suspension of a license for having violated the 
laws or regulations concerning the sale of alcoholic beverages may make an offer of compromise 
under which a fine is paid in lieu of suspension. (§ 23095.) The Legislature has, however, 



adopted specific provisions to deal with repeated violations of section 25658. Section 25658.1, 
the focus of this opinion, states:  

"(a) Notwithstanding any other provision of this division, no licensee may petition the 
department for an offer in compromise pursuant to Section 23095 for a second or any subsequent 
violation of Section 25658 that occurs within 36 months of the initial violation.  

"(b) Notwithstanding Section 24200, the department may revoke a license for a third 
violation of Section 25658 that occurs within any 36-month period. This provision shall not be 
construed to limit the department's authority and discretion to revoke a license prior to a third 
violation when the circumstances warrant that penalty." Footnote No. 2  

Under subdivision (b) of section 25658.1, is the Department required to revoke a license for a 
third violation of selling to a minor within a 36-month period?  

In interpreting the provisions of section 25658.1, we follow well established principles of 
statutory construction. "When interpreting a statute our primary task is to determine the 
Legislature's intent. [Citation.]" (Freedom Newspapers, Inc. v. Orange County Employees 
Retirement System (1993) 6 Cal.4th 821, 826.) "To determine the intent of legislation, we first 
consult the words themselves, given them their usual and ordinary meaning. [Citations.]" 
(DaFonte v. Up-Right, Inc. (1992) 2 Cal.4th 593, 601.)  

Applying these principles, we find that subdivision (b) of section 25658.1 states that the 
Department "may" revoke a license for a third violation of 25658 in a 36-month period. It is well 
settled that the word "may" is ordinarily construed as permissive and as a grant of discretion. 
(Common Cause v. Board of Supervisors (1989) 49 Cal.3d 432, 463; In re Richard E. (1978) 21 
Cal.3d 349, 354; 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 155, 157 (1997).) As applicable to section 25658.1, 
section 19 states: "'Shall' is mandatory and 'may' is permissive."  

The legislative history of section 25658.1 supports the determination that "may" is 
permissive in the statute, granting the Department administrative discretion. Section 25658.1 was 
adopted in 1994. (Stats. 1994, ch. 627, § 7.) During the legislative process, the bill was amended 
on June 13, 1994, to provide: "Notwithstanding Section 24200, the department shall revoke a 
license for a third violation of section 25658 that occurs within any 36-month period." However, 
by amendment on August 9, 1994, the term "shall" was changed to "may," and "may" was 
retained in all subsequent versions of the bill.  

Where the Legislature deliberately changes the language of a bill from "shall" to "may," we 
may infer an intent to use "may" as a permissive term. "'Successive drafts of a bill may be 
helpful in construing a statute . . . .' [Citation.]" (O'Brien v. Dudenhoeffer (1993) 16 Cal.App.4th 
327, 334.) "'The rejection by the Legislature of a specific provision contained in an act as 
originally introduced is most persuasive to the conclusion that the act should not be construed to 
include the omitted provision.' [Citation.]" (Rich v. State Board of Optometry (1965) 235 
Cal.App.3d 591, 607; accord, Silva v. Superior Court (1993) 14 Cal.App.4th 562, 570; see also 
California Mfrs. Assn. v. Public Utilities Com. (1979) 24 Cal.3d 836, 845-846; Madrid v. Justice 
Court (1975) 52 Cal.App.3d 819, 825.)  



Under these circumstances, therefore, it is clear that the Department is not required to 
revoke a license for a third violation of section 25658 in a 36-month period. It is also clear that 
the Department may exercise its administrative discretion to revoke a license when there have 
been three violations in a 36-month period. That authority is conferred by the Constitution (Cal. 
Const., art. XX, § 22), by section 24200, and by section 25658.1.  

Of course, a license may be revoked or suspended only after the licensee has been afforded 
an opportunity for a hearing under the Administrative Procedure Act (Gov. Code, §§ 11500-
11529). (See § 24210.) A licensee has both a constitutional (Cal. Const., art. XX, § 22, subd. (d)) 
and statutory (§§ 23080-23083) right to appeal a revocation or suspension by the Department to 
the Alcoholic Beverage Control Appeals Board ("Board"). A licensee may thereafter seek 
judicial review of the decision of the Board. (§§ 23090-23090.7.) Accordingly, the Department 
has the discretion to seek revocation whenever a licensee has violated section 25658 three times 
in a 36-month period, and if the licensee believes the Department has abused its discretion, the 
licensee may seek review by the Board and thereafter by a court.  

We conclude that the Department may but is not required to revoke a liquor license for a 
third violation of selling alcohol to a minor within a 36-month period.  

* * * * * 
 

Footnote No. 1  
All statutory references will be to the Business and Professions Code unless otherwise designated.  
Footnote No. 2  
Section 24200 specifies the grounds for suspending or revoking a liquor license.  

 
 
  


