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THE HONORABLE TONY RACKAUCKAS, DISTRICT ATTORNEY,
ORANGE COUNTY, has requested an opinion on the following question:     

Is a court order, search warrant, or subpoena duces tecum required before a
county coroner may release the medical or psychiatric records of a deceased person to police
or district attorney investigators?

CONCLUSION

A court order, search warrant, or subpoena duces tecum is not required before
a coroner may release the medical or psychiatric records of a deceased person to police or
district attorney investigators having jurisdiction over the criminal investigation.



1 All references hereafter to the Government Code are by section number only.

99-6192

ANALYSIS

The question presented for analysis concerns access by police and district
attorney investigators to the medical and psychiatric records of a deceased person that are
in the possession of the county coroner.  May the records be disclosed by the coroner
without the issuance of a court order, search warrant, or subpoena duces tecum?  The issue
arises when the coroner determines that a person has died under circumstances which
suggest that the death was a homicide, and the coroner must notify the appropriate law
enforcement agency.  Government Code section 27491.11 provides:

“In all cases in which a person has died under such circumstances as
to afford a reasonable ground to suspect that the person’s death has been
occasioned by the act of another by criminal means, the coroner, upon
determining that such reasonable grounds exist, shall immediately notify the
law enforcement agency having jurisdiction over the criminal investigation.
Notification shall be made by the most direct communication available. The
report shall state the name of the deceased person, if known, the location of
the remains, and all other information received by the coroner relating to the
death.”

If the report submitted to law enforcement officials must include medical and psychiatric
records in the possession of the coroner, no court order, search warrant, or subpoena duces
tecum would be necessary.  Does section 27491.1 obviate the need to utilize these discovery
procedures?  We conclude that it does.

First, it is evident that the phrase “all . . . information received by the coroner
relating to the death” is sufficiently broad to include medical and psychiatric records.  The
only discretion to be exercised by the coroner is the determination whether the information
is related to the death.  If it is, disclosure is required.  If it is not, the information may be
withheld.  Although section 27491.1 uses such terms as “notify,” “notification,” “report,”
and “state,” we believe that the coroner has no authority to otherwise evaluate or edit the
information to be disclosed.  “All” information would include, for example, the original
medical and psychiatric records or copies thereof.  Anything less would not be “all” the
information received by the coroner.  Furthermore, we believe this to be a continuing
obligation, otherwise the apparent intent of the Legislature would not be served.

Our construction of the terms of section 27491.1 comports with well



2 In Mar Shee v. Maryland Assurance Corp. (1922) 190 Cal. 1, 4, the Supreme Court noted that “the
primary purpose of [a coroner’s] inquest under our laws is to provide a means for the prompt securing of
information for the use of those who are charged with the detection and prosecution of crime.”
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recognized principles of statutory interpretation.  “To interpret statutory language, we must
‘ascertain the intent of the Legislature so as to effectuate the purpose of the law.’ [Citation.]”
(California Teachers Assn. v. Governing Bd. of Rialto Unified School Dist. (1997) 14
Cal.4th 627, 632.)  The first step in determining the Legislature’s intent “is to scrutinize the
actual words of the statute, giving them a plain and commonsense meaning.  [Citations.]”
(People v. Valladoli (1996) 13 Cal.4th 590, 597.)  “In analyzing statutory language, we seek
to give meaning to every word and phrase in the statute to accomplish a result consistent
with the legislative purpose . . . .”  (Harris v. Capital Growth Investors XIV (1991) 53
Cal.3d 1142, 1159.)

The obvious legislative purpose of section 27491.1 is to make available
“immediately” to law enforcement officials the information in the possession of the coroner
relating to the death of a person “occasioned by criminal means.”  No purpose would be
served in such circumstances in withholding information already in the hands of the coroner.
The Legislature’s insistence upon the sharing of the information by the two local agencies
with related investigative responsibilities2 prevents an unnecessary duplication of efforts and
delay in completing the criminal investigation.  The Legislature’s use of the word
“immediately” concerning when law enforcement officials are to be notified indicates a
legislative intent that the information be provided promptly to allow meaningful assistance
in the criminal investigation.  Accordingly, section 27491.1 requires nothing less than
submitting to the appropriate law enforcement officials the original or copy of any medical
record or psychiatric record “relating to the death” of the person.

Next we consider the meaning of the statutory phrase “the law enforcement
agency having jurisdiction over the criminal investigation.”  Normally, the agency having
jurisdiction would be the police department if the death occurred in a city and the sheriff’s
department if the death occurred in an unincorporated area.  Indeed, as originally enacted,
section 27491.1 required that the report be directed “to the chief of police, or other head of
the police department of the city or city and county in which the death occurred, or to the
sheriff of the county if the death occurred outside the incorporated limits of a city.”  (Stats.
1959, ch. 1537, § 1.)  In 1985, the statute was amended (Stats. 1985, ch. 304, § 3) to
broaden the disclosure requirement to any “law enforcement agency having jurisdiction over
the criminal investigation.”

We believe that the district attorney’s office may reasonably be included in the
phrase “the law enforcement agency having jurisdiction over the criminal investigation.”
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In 75 Ops.Cal.Atty.Gen. 223, 227 (1992), we observed:

“Public prosecutors are frequently involved in the conduct of
investigations, including the creation of investigative plans, the supervision
of investigative personnel, the execution of search warrants, as well as the
interview of witnesses.  The investigation of criminal and criminal-related
conduct constitutes an inherent aspect of prosecution which is clearly
authorized. [Citations.]”

In Hicks v.  Board of Supervisors (1977) 69 Cal.App.3d 228, 241, the court stated:

“. . . Investigation and the gathering of evidence relating to criminal
offenses is a responsibility which is inseparable from the district attorney’s
prosecutorial function.  That the district attorney is charged with the duty of
investigating as well as prosecuting criminal activity has been recognized by
an unbroken line of California cases.  In Cunning v. County of Humboldt,
supra, 204 Cal. 31, it was held that . . . a district attorney had authority to
employ persons to assist in the detection of crime and the gathering of
evidence to be used in the prosecution of criminal cases . . . .”

Hence, district attorney investigators may reasonably be considered to be part of a “law
enforcement agency having jurisdiction over the criminal investigation.”  (See §§ 26500-
26501; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 192, 196 (1995); 70 Ops.Cal.Atty.Gen. 183, 185 (1987).)  The
fact that a police department or sheriff’s department may also have jurisdiction does not
defeat or undermine the investigative responsibilities of the district attorney.  A coroner may
disclose information to more than one law enforcement agency having jurisdiction.
Otherwise, the evident purpose of the statute–to facilitate information gathering by law
enforcement officials investigating the death–would be subverted.

Consistent with our interpretation of section 27491.1 are the provisions of the
Confidentiality of Medical Records Act (Civ. Code, §§ 56-56.37).  Under this legislative
scheme, a provider of health care is specifically authorized to give medical information “to
the county coroner in the course of an investigation by the coroner’s office.”  (Civ. Code,
§ 56.10, subd. (c)(6).)  The coroner in turn is authorized by the legislation to give the
medical information received to police and district attorney investigators “as specifically
required or permitted . . . by law”  (Civ. Code, § 56.13), such as required by the provisions
of section 27491.1.

A coroner is also authorized to issue subpoenas and subpoenas duces tecum
to obtain evidence to “aid in determining the circumstances, manner, and cause of death of
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the decedent.”  (§ 27498.)  With specific regard to obtaining medical and psychiatric records
by subpoena, section 27491.8 provides:

“(a)  When the coroner seeks a confidential communication of a
deceased person that is privileged under Article 6 (commencing with section
990) or Article 7 (commencing with section 1010) of Chapter 4 of Division
8 of the Evidence Code, by means of a subpoena or subpoena duces tecum,
for the purposes of inquiry into, and determination of, the circumstances,
manner, and cause of death as set forth in section 27491, or for the sole
purpose of being introduced as evidence at a coroner’s inquest proceedings,
the coroner shall provide notice to the decedent’s personal representative
personally or at his or her last known address, not less than 15 days prior to
the date the records are to be delivered to the presiding judge of the superior
court. The notice shall inform the personal representative that he or she may
provide to the court a written objection to the disclosure or to any part thereof,
on or before the date for delivery thereof to the court.  The custodian shall
deliver the records to the presiding judge of the superior court in a
confidential manner. The presiding judge shall examine the records in camera.
If there is good cause, the presiding judge shall direct the custodian to disclose
to the coroner those portions of the records which the judge determines are
relevant to the coroner’s inquiry or inquest.

“(b)  A communication made available to the coroner pursuant to this
section is confidential, except insofar as it is introduced into evidence at a
coroner’s inquest proceeding, and shall not be distributed or made available
to any other person, agency, firm, or corporation.

“(c)  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

“(d)  After the investigation or inquest has terminated, the court shall
order the records thereof to be sealed as necessary to protect the
confidentiality of the decedent’s medical or mental health information.”

Medical records are the subject of  “Article 6 ” of the Evidence Code, and psychiatric
records are the subject of  “Article 7.”  Hence, when a coroner has obtained such records
pursuant to section 27491.8, a judge has already reviewed the records and made a
determination that they “are relevant to the coroner’s inquiry or inquest.”  (§ 27491.8, subd.
(a).)

Do subdivisions (b) and (d) of section 27491.8 preclude a coroner from



99-6196

turning over medical and psychiatric records to police and district attorney investigators as
required by section 27491.1?  Or may these two statutes be reconciled and their terms
harmonized?

A statute is to be interpreted “in context, examining other legislation on the
same subject, to determine the Legislature’s probable intent. [Citations.]” (California
Teachers Assn. v. Governing Bd. of Rialto Unified School Dist., supra, 14 Cal.4th at 642.)
“‘[S]tatutes must be harmonized, both internally and with each other, to the extent
possible.’”  (Woods v. Young (1991) 53 Cal.3d 315, 323.)  Although “when a general and
particular provision are inconsistent, the latter is paramount to the former” (Code Civ. Proc.,
§ 1859), the rule that the specific controls the general “applies only when the two sections
cannot be reconciled” (People v. Wheeler (1992) 4 Cal.4th 284, 293).  “In construing a
statute, a court may consider the consequences that would follow from a particular
construction and will not readily imply an unreasonable legislative purpose.”  (California
Correctional Peace Officers Assn. v. State Personnel Bd. (1995) 10 Cal.4th 1133, 1147.)
Finally, “[c]ommittee reports are often useful in determining the Legislature’s intent.
[Citation.]” (California Teachers Assn. v. Governing Bd. of Rialto Unified School Dist.,
supra, 14 Cal.4th at 646.)

In examining the perceived conflict between sections 27491.1 and 27491.8 in
light of the above principles, we first note that medical and psychiatric records voluntarily
obtained by a coroner (Civ. Code, § 56.10, subd. (c)(6)) must be turned over to police and
district attorney investigators under the terms of section 27491.1.  What purpose would be
served by treating differently such records when obtained by a subpoena?  In the latter
situation, the decedent’s personal representative has been given a judicial hearing, and a
judge has determined that the records are relevant to the coroner’s inquiry.  The
Legislature’s admonition to “immediately” turn over the records to law enforcement officials
(§ 27491.1) would be thwarted by a broad reading of the directive to seal the records.

The unreasonableness of such an interpretation of section 27491.8 is apparent
by considering that the duties of the county coroner and district attorney may be combined
by county ordinance.  (§ 24300, subd. (m).)  As previously mentioned, the coroner, police,
and district attorney have similar and related duties, with the coroner’s responsibility to
assist “those who are charged with the detection and prosecution of crime.”  (Mar Shee v.
Maryland Assurance Corp., supra, 190 Cal. at 4.)  The coroner, district attorney, and sheriff
are all part of the same government entity, the county.  The county acts through its officials,
and the acts of its officials are those of the county itself.  (See Parrott v. Rogers (1980) 103
Cal.App.3d 377, 383.)  We view the coroner and district attorney investigators as part of the
same “team,” and “decline ‘to draw a distinction between different agencies under the same
government . . . .’”  (See United States v. Auten (5th Cir. 1980) 632 F.2d 478, 481; see also
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In re Brown (1998) 17 Cal.4th 873, 879.)

Significantly, the release of the information to the police and district attorney
investigators would not constitute a loss of confidentiality.  The records would still be
subject to the disclosure prohibition when in the possession of the criminal investigators.
(§ 6254, subd. (f); Williams v. Superior Court (1993) 5 Cal.4th 337, 348-362; Rivero v.
Superior Court (1997) 54 Cal.App.4th 1048, 1052-1060; see also Parrott v. Rogers, supra,
103 Cal.App.3d at 383 [disclosure to city investigator of confidential records maintained by
another city department does not constitute “public disclosure” and remains “subject to the
provisions of any law forbidding public, or private, disclosure of designated records or
information”]; 72 Ops.Cal.Atty.Gen. 159, 166 (1989); 71 Ops.Cal.Atty.Gen. 1, 5 (1988);
66 Ops.Cal.Atty.Gen. 128, 130 (1983) [district attorney not required to obtain court order
to gain access to confidential personnel records of police officer].)

We have examined the legislative history of section 27491.8 in some detail.
The statute was enacted in 1991.  (Stats. 1991, ch. 1092, § 1.)  According to the report of
the Assembly Committee on Public Safety for its hearing of May 21, 1991, the legislation
was proposed at the request of the California Coroners Association of California to relieve
any concern a physician or psychiatrist might have regarding confidentiality when a patient
has died and the coroner is in the process of determining the cause of death.  The report
states in part:

“1)  Purpose.  According to the author, under existing law, with certain
exceptions, confidential communications between a patient and physician, or
between a patient and a psychotherapist, are privileged.  Present exceptions
do not include a coroner’s formal inquest or other inquiry.  This bill provides
exceptions to the physician-patient privilege when confidential information
is needed by a coroner.

“2)  Helpful to Coroner.  Boyd G. Stephens, M.D., Chief Medical
Examiner, San Francisco indicates there is an increasingly common issue with
problems of suicide or elderly abuse in which a physician is aware of some
information that would directly affect the outcome of the hearing.  Generally,
most physicians are very concerned about confidentiality and with the need
of when confidentiality ends versus the need to fulfill the requirements for
public health and other legal reasons.  Information needs to be revealed that
directly pertains to the patient’s death.

“According to Dr. Stephens, most typically, inquests deal with cases
that are other than natural in a manner so that these issues, when they do arise,
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usually have some background or basis to suspect that the death may not be
natural.

“3)  Advantages.  Under this bill, the cause and manner of death may
be much more likely to be accurate, and much of the coroner’s time may be
. . . saved.”

The legislative history of section 27491.8 indicates no intent by the Legislature to hinder or
delay the criminal investigation of the death by law enforcement officials.  No suggestion
is made that the legislation is to be construed to conflict with the directives of section
27491.1.  Immediate disclosure by the coroner to law enforcement officials required by the
latter statute is not to be affected by the legislation.

We thus interpret the general term “agency” in subdivision (b) of section
27491.8 as not including the particular law enforcement agency having jurisdiction over the
criminal investigation specified in section 27491.1.  Such an “outside” agency subject to the
terms of section 27491.8 would not be charged with investigating the circumstances of the
death and would not have independent statutory authorization to obtain the information.
After disclosure is made as required by section 27491.1, the records may be sealed pursuant
to the terms of section 27491.8, subdivision (d).  In this manner, the two statutes may be
reconciled in light of their legislative purposes, while giving reasonable meaning to each.

No other statute appears relevant to our inquiry.  We thus conclude that a court
order, search warrant, or subpoena duces tecum is not required before a coroner may release
the medical or psychiatric records of a deceased person to police or district attorney
investigators having jurisdiction over the criminal investigation.

* * * * * 


