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THE HONORABLE TONY STRICKLAND, MEMBER OF THE CALIFORNIA
STATE ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:

May the owner of a bar or tavern with a total of five or fewer employees permit
smoking in the bar or tavern?

CONCLUSION

The owner of a bar or tavern with a total of five or fewer employees may not
permit smoking in the bar or tavern.



1 Further references to the Labor Code are by section number only.
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ANALYSIS

Labor Code section 6404.51 prohibits smoking in most places of employment
in California.  The question presented for resolution concerns whether this general prohibition
is applicable to bars and taverns with five or fewer employees.  We conclude that there is no
exemption from the prohibition for such places of employment.

An employer must maintain a place of employment that is safe and healthful.
(§§ 6400-6407.)  In enacting section 6404.5, the Legislature has sought to protect employees
from second-hand smoke and to bring uniformity to workplace smoking restrictions.
(§ 6404.5, subd. (a); 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 122, 123 (1998); 79 Ops.Cal.Atty.Gen. 8, 13
(1996).)

Section 6404.5 states in relevant part:

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(b) No employer shall knowingly or intentionally permit, and no person
shall engage in, the smoking of tobacco products in an enclosed space at a place
of employment.

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(d) For purposes of this section, ‘place of employment’ does not include
any of the following:

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(8) Bars and taverns, in which smoking is permitted by subdivision (f). . .
.

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(14) Employers with a total of five or fewer employees, either full-time
or part-time, may permit smoking where all of the following conditions are met:

“(A) The smoking area is not accessible to minors.
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“(B) All employees who enter the smoking area consent to permit
smoking. . . .

“(C) Air from the smoking area shall be exhausted directly to the outside
by an exhaust fan. . . .

“(D) The employer shall comply with any ventilation standard . . . adopted
by the Occupational Safety and Health Standards Board or the federal
Environmental Protection Agency. . . .

“This paragraph shall not be construed to (i) supersede or render
inapplicable any condition or limitation on smoking areas made applicable to
specific types of business establishments by any other paragraph of this
subdivision or (ii) apply in lieu of any otherwise applicable paragraph of this
subdivision that has become inoperative.

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(f)(1) Except as otherwise provided in this subdivision, smoking may be
permitted . . . in bars and taverns, as defined in paragraph (8) of subdivision (d),
until the earlier of the following:

“(A) January 1, 1998.

“(B) The date of adoption of a regulation (i) by the Occupational Safety
and Health Standards Board . . . or (ii) by the federal Environmental Protection
Agency . . . that will prevent anything other than insignificantly harmful effects
to exposed persons.

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(3) If a regulation specified in subparagraph (B) of paragraph (1) is not
adopted on or before January 1, 1998, the exemptions specified in paragraphs
(7) and (8) of subdivision (d) shall be inoperative on and after January 1, 1998,
until a regulation is adopted. . . .

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
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“(j) Any violation of the prohibition set forth in subdivision (b) is an
infraction, punishable by a fine . . . .  This subdivision shall be enforced by local
law enforcement agencies including, but not limited to, local health
departments, as determined by the local governing body.

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .”

No regulation has been adopted by the Occupational Safety and Health Standards Board or by
the federal Environmental Protection Agency.  (§ 6404.5, subd. (f)(1)(B).)  Accordingly, as
of January 1, 1998, smoking was prohibited in bars and taverns throughout California.
(§ 6404.5, subd. (f)(1)(A), (3).)

In analyzing the requirements of section 6404.5, we may rely upon well
recognized principles of statutory interpretation.  The guiding principle “is to ascertain the
intent of the Legislature so as to effectuate the purpose of the law.”  (Dyna-Med, Inc. v. Fair
Employment & Housing (1987) 43 Cal.3d 1379, 1386.)  In ascertaining legislative intent, we
turn first to the language used (Tracy v. Municipal Court (1978) 22 Cal.3d 760, 764), giving
the words their ordinary and usual meanings (People v. Belleci (1979) 24 Cal.3d 879, 884).
“In analyzing statutory language, we seek to give meaning to every word and phrase in the
statute to accomplish a result consistent with the legislative purpose . . . .”  (Harris v. Capital
Growth Investors XIV (1991) 52 Cal.3 1142, 1159.)  “‘Words must be construed in context,
and statutes must be harmonized, both internally and with each other, to the extent possible.’”
(Woods v. Young (1991) 53 Cal.3d 315, 323.)

The key provision of section 6404.5 requiring our interpretation is paragraph
(14) of subdivision (d).  This paragraph sets forth the “five or fewer employees” exemption
from the smoking prohibition but contains the following declaration:

“This paragraph shall not be construed to (i) supersede or render
inapplicable any condition or limitation on smoking areas made applicable to
specific types of business establishments by any other paragraph of this
subdivision or (ii) apply in lieu of any otherwise applicable paragraph of this
subdivision that has become inoperative.”

The “five or fewer employees” exemption thus does not apply in two situations.
First, is there a “condition or limitation on smoking areas made applicable to specific types
of business establishments by any other paragraph of this subdivision”?  The answer is “yes”;
paragraph 8 of subdivision (d), as previously quoted, imposes a condition or limitation on
smoking specifically in bars and taverns.  The condition or limitation is that the smoking must
be “permitted by subdivision (f).”



99-7105

Under subdivision (f) of section 6404.5, as indicated above, smoking is no
longer permitted in bars and taverns.  Hence, as of January 1, 1998, smoking in bars and taverns
has been subject to a “condition or limitation” of outright prohibition pursuant to subdivision
(d)(8) of section 6404.5.  This “condition or limitation” applies and takes precedence over the
general exemption for “five or fewer employees” contained in subdivision (d)(14) of section
6406.5.

The foregoing analysis answers the question presented.  However, for purposes
of completeness, we note that the same conclusion may be reached by examining the second
situation in which the “five or fewer employees” exemption is inapplicable.  Is there “any
otherwise applicable paragraph of this subdivision that has become inoperative”?  Again, the
answer is “yes”; paragraph (8) of subdivision (d) has become inoperative effective January 1,
1998, with respect to smoking in bars and taverns.  (§ 6404.5, subd. (f)(3).)  Accordingly, the
general exemption for “five or fewer employees” is inapplicable to bars and taverns as set forth
in section 6404.5, subdivision (d)(14).

Our construction of section 6404.5 gives meaning to all the provisions of the
statute, harmonizing them, and effectuating the apparent legislative intent.  With respect to the
Legislature’s purposes, the historical note published in the annotated code for section 6404.5
states:

“The Senate Daily Journal for the 1993-94 Regular Session, pages 5528
to 5529, contained the following letter dated June 20, 1994, from Gene Wong,
counsel for the Senate Judiciary Committee, regarding A.B.13 (Stats.1994, c.
310):

“‘Last Thursday, you requested a quick memo on the meaning of the June
16th amendments to AB 13.  Particularly, you were interested in the relationship
of the new exemption (No. 14) for “employers with a total of five or fewer
employees” and the exemption (No. 8) for bars and taverns.  During the
discussion of the amendments, you asked whether the new exemption applied
to bars and taverns and would permit smoking in that employment situation.  The
response from Senator Bergeson was that it did.  That response was incorrect
and requires clarification.

“‘Under exemption No. 8, bars and taverns (defined to include
“stand-alone” bars and hotel bars, but not including restaurant bars) are exempt
from the smoking restrictions of AB 13 until January 1, 1997.  If Cal/OSHA or
federal EPA adopts standards to reduce employee exposure to environmental
tobacco smoke before Jan. 1, 1997, the business may permit smoking for two
additional years while it complies with the standard.  If the standards are not
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adopted, the exemption would expire on Jan. 1, 1997 and smoking would be
prohibited in those establishments until the adoption of those standards.  Upon
that adoption, the business will have two years to comply and may permit
smoking during that compliance period.

“‘New exemption No. 14 permits smoking in employment situations
involving five or fewer employees.  The exemption is conditioned upon the area
being closed to minors and the consent of all employees who enter that area to
permit smoking. A question, which you raised, arises as to its relationship with
the bar and tavern exemption since many bars and taverns will have five or fewer
employees.

“‘New exemption No. 14 would not permit smoking in bars and taverns.
By its terms, on page 8, lines 8 to 14, the exemption does not “supersede or
render inapplicable any condition or limitation on smoking areas made
applicable to specific types of business establishments” by any other exemption,
and does not apply in lieu of any otherwise applicable exemption that has
become inoperative.

“‘Thus, by its terms, exemption No. 14 would not apply to bars and
taverns, both now or when the conditional exemption for bars and taverns lapses
in 1997.

“‘There is a possible application of the exemption which has not been
previously discussed.  There is presently no express exemption or treatment of
restaurants in AB 13.  Thus, smoking in that workplace would be banned.
However, exemption No. 14 is broad enough to encompass small restaurants
with five or fewer employees and would provide them with that conditional
exemption.

“‘If you have any questions on the above, I would be happy to respond.’”
(Historical note, West’s Ann. Labor Code, § 6404.5 (1999 pocket supp.) p. 66.)

Our construction of the terms of section 6404.5 is also consistent with that of
the Legislative Counsel (Ops. Cal. Legis. Counsel, No. 24807 (Dec. 20, 1997) Smoking Ban:
Bars, pp. 7-8), as well as that of the Division of Occupational Safety and Health of the
Department of Industrial Relations (Dept. Industrial Relations memorandum (Dec. 1, 1997)
Statewide Smoking Ban For Bars, Taverns, and Clubs, p. 4) and that of the Office of Legal
Services of the Department of Health Services (Dept. Health Services memorandum (Aug. 15,
1997) Smoking in Small Bars, p. 2).
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We thus conclude that the owner of a bar or tavern with a total of five or fewer
employees may not permit smoking in the bar or tavern.

* * * * *


