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THE HONORABLE JOE NATION, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:

 Is a school district or community college district prohibited from using district
resources to implement, at the request of an employee organization, a voluntary payroll
deduction program allowing employees to make monthly contributions to a political action
committee established by the employee organization?

CONCLUSION

 A school district or community college district is not prohibited from using
district resources to implement, at the request of an employee organization, a voluntary
payroll deduction program allowing employees to make monthly contributions to a political
action committee established by the employee organization.



1 All references hereafter to the Education Code are by section number only.
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ANALYSIS

School districts and community college districts have statutory authority to
make employee payroll deductions for a variety of purposes, including union dues, deferred
compensation contributions, life and disability insurance premiums, health insurance
premiums, legal expense premiums, automobile liability insurance premiums, long-term care
insurance premiums, United States savings bond purchases, and employee organization
services.  (See Ed. Code, §§ 45060, 87833, 87040; Gov. Code, §§ 1157, 1157.3, 1157.8.)1

Payroll deductions for voluntary contributions to a political action committee established by
an employee organization may be considered as part of the membership dues of the
organization or as part of the services of the organization.  (See Abood v. Detroit Board of
Education (1977) 431 U.S. 209, 235-236; Machinists v. Street (1961) 367 U.S. 740, 768;
Kidwell v. Transportation Com. Intern. Union (4th Cir. 1991) 946 F.2d 283, 300.)

The question presented for resolution is whether California law expressly or
impliedly prohibits a school district or community college district from making employee
payroll deductions for a political action committee established by the organization
representing the employees.  We conclude that no statutory prohibition bars such salary
deductions. 

Specifically, it has been suggested that section 7054 may be such a prohibition.
Subdivision (a) of section 7054 provides:

“No school district or community college district funds, services,
supplies, or equipment shall be used for the purpose of urging the support or
defeat of any ballot measure or candidate, including, but not limited to, any
candidate for election to the governing board of the district.”

In analyzing the terms of section 7054, we may rely upon well settled principles of statutory
construction.  We are to interpret statutes “so as to effectuate the purpose of the law.”
(DuBois v. Workers’ Comp. Appeals Bd. (1993) 5 Cal.4th 382, 387; accord, Wilcox v.
Birtwhistle (1999) 21 Cal.4th 973, 977.)  “Committee reports are often useful in determining
the Legislature’s intent.  [Citation.]”  (California Teachers Assn. v. Governing Bd. of Rialto
Unified School Dist. (1997) 14 Cal.4th 627, 646.)  “[A] court . . . will not readily imply an
unreasonable legislative purpose.  Therefore, a practical construction is preferred.
[Citation.]”  (California Correctional Peace Officers Assn. v. State Personnel Bd. (1995)
10 Cal.4th 1133, 1147.)  “Statutes are to be given a reasonable and commonsense
interpretation consistent with the apparent legislative purpose and intent ‘and which, when
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applied, will result in wise policy rather than mischief or absurdity.’  [Citation.]”  (Dyna-
Med, Inc. v. Fair Employment & Housing Com. (1987) 43 Cal.3d 1379, 1392.)

Section 7054 has no application here.  The “funds, services, supplies, or
equipment” of a school district or community college district would not “be used for the
purpose of urging the support or defeat of any ballot measure or candidate.”  Rather, it
would be the employees’ funds that might conceivably be so used by the political action
committee.  The district’s resources would only be affected to transfer the employees’ funds
to the employees’ designated recipient.  The district would have no control over the
employees’ funds other than to act as the agent of the employees’ in making the transfer of
the employees’ funds.  This is not the type of “political activity” to which section 7054’s
prohibition is directed.  (See Stanson v. Mott (1976) 17 Cal.3d 206; County of Ventura v.
State Bar (1995) 35 Cal.App.4th 1055; 73 Ops.Cal.Atty.Gen. 255 (1990).)

We have examined in detail the legislative history of section 7054, particularly
with respect to its amendment in 1995 (Stats. 1995, ch. 879, § 2).  The evident purpose of
the statute is to prevent partisan campaigning by a district; a district’s resources are not to
be used for political campaigning.  “The purpose of this bill is to ensure that public school
and community college funds and resources are not used for political purposes.”  (Sen.
Appropriations Com., Rep. on Sen. Bill No. 82 (1995-1996 Reg. Sess.)  as amended May
1, 1995, p. 1.)  “This bill prohibits the use of local education agency funds for purposes of
urging the support or defeat of any ballot measure or candidate, as is the law with respect
to state, county, city and special district funds.”  (Sen. Rules Com., Off. of Sen. Floor
Analyses, 3d reading analysis of Sen. Bill No. 82 (1995-1996 Reg. Sess.) as amended May
18, 1995, p. 1.)  “Taxpayers’ money should not be used for political purposes, whether in
state, county, city, special district or school district elections.”  (Assem. Com. on Public
Safety, Rep. on Senate Bill No. 82 (1995-1996 Reg. Sess.) as amended July 1, 1995, p. 3.)
“This bill recognizes the difficulty in prohibiting speech by school employees or officials
while working regarding a bond measure or other ballot measure, amending Education Code
section 7054 to prohibit the use of school and community college resources in supporting
or opposing ballot measures.”  (Sen. 3d reading analysis of Sen. Bill No. 82 (1995-1996
Reg. Sess.) as amended August 29, 1995, p. 2.)

It would be unreasonable to apply section 7054 where the school district or
community college district is merely transmitting a portion of the employee’s salary as
directed by the employee.  This would be especially so here in light of the Legislature’s
express protection of the political rights of school employees, including the right to
contribute political funds to their employee organizations.  (§ 7056.)  The legislative history
of section 7054 contains no indication that it is to be interpreted to prohibit employee payroll
deductions as directed and controlled by the employee.  In such circumstances the district
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itself cannot be said to be “campaigning” in a “partisan” manner.

No other statutory provision merits our analysis.  We thus conclude that a
school district or community college district is not prohibited from using district resources
to implement, at the request of an employee organization, a voluntary deduction program
allowing employees to make monthly contributions to a political action committee
established by the employee organization.

*****   


