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THE HONORABLE MARTIN GALLEGOS, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:

May a non-professional corporation, known as a management services
organization, enter into an agreement with a labor union to select, schedule, secure, and pay
for radiology diagnostic services ordered by the union's physician for union members and
charge the union a fee for its management services?



1  Undesignated section references herein are to the Business and Professions Code.
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CONCLUSION

A non-professional corporation, known as a management services
organization, may not enter into an agreement with a labor union to select, schedule, secure,
and pay for radiology diagnostic services ordered by the union's physician for union
members and charge the union a fee for its management services.

ANALYSIS

Essentially, we are asked whether a corporate entity unlicensed to practice
medicine may, for a fee, select, schedule, secure, and pay for radiology diagnostic services
ordered by a physician for members of a labor union responsible for obtaining medical care
for its members.  We conclude that such an entity, known as a management services
organization (“MSO”), would be engaged in the unlawful practice of medicine if it were to
perform its duties under its contract with the labor union.   

The activities to be performed by the MSO would include selecting a radiology
site with the appropriate imaging equipment and qualified operators of the equipment, as
well as selecting a qualified and duly licensed radiologist to view the films and prepare an
interpretive report.

We first note that diagnosis by any method, device, or procedure is an integral
aspect of the practice of medicine.  (Bus. & Prof. Code §§ 2038, 2052.)1  Adequate
instruction in radiology is a prerequisite for licensure in this state to practice medicine.  (§
2089.)  We believe that the selection of a radiology site with appropriate equipment and
operational personnel best suited for the performance of a diagnostic radiology study of a
patient’s particular physical disorder, as well as the selection of a qualified radiologist to
view and interpret the films, would involve the exercise of professional judgment and
evaluation as part of the practice of medicine.  

While certain of the tasks set forth above, when observed in isolation, may be
deemed primarily commercial in nature, they may not be so considered in the context of a
professional practice.  In Marik v. Superior Court (1987) 191 Cal.App.3d 1136, the court
rejected the appointment of a retired judge to serve as the interim director of a medical
corporation, observing in part:  “In a professional corporation, it is not always possible to
divide the ‘business’ side of the corporation from the part which renders professional
services; ‘[t]he subject is treated as a whole.’ [Citation.]”  (Id., at p. 1140.)  The court
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explained by way of example:

“. . . [T]he prospective purchase of a piece of radiological equipment
could be impacted by business considerations (cost, gross billings to be
generated, space and employee needs), medical considerations (type of
equipment needed, scope of practice, skill levels required by operators of the
equipment, medical ethics), or by an amalgam of factors emanating from both
business and medical areas.  The interfacing of these variables may also
require medical training, experience, and judgment.”  (Id., at p. 1140, fn. 4.)

In addition to the selection, scheduling, and securing of the technical and
professional aspects of the radiology services to be rendered, the MSO would pay for the
radiology services and profit by adding a fee for its own management services.  This
financial aspect of the arrangement would be a further intrusion into the relationship
between the physician and patient.  In Painless Parker v. Board of Dental Examiners (1932)
216 Cal. 285, 296, the court carefully noted that the law does not divide the practice of a
profession into a business side which may be conducted by an unlicensed person and a
separate side which requires a license.  Such a division would be impractical and would
allow the unlicensed person to engage in conduct not permitted by the licensee.  (See also
Garvai v. Board of Chiropractic Examiners (1963) 216 Cal.App.2d 374, 378 (1963); 57
Ops.Cal.Atty.Gen. 231, 233 (1974); 55 Ops.Cal.Atty.Gen. 103, 107 (1972).)

Accordingly, we believe that the proposed contractual arrangement between
the MSO and the labor union would involve the practice of medicine by the MSO.  It
remains to be determined whether such an arrangement would be authorized or prohibited
in this state.

The practice of medicine in California is authorized by a physician’s and
surgeon’s certificate.  (§ 2051.)  Generally, only natural persons may be licensed under the
Medical Practice Act.  (§ 2032.)  It is unlawful to practice or attempt to practice medicine
without a license, except as otherwise provided by law.  (§§ 2052, 2053.)  With respect to
corporations and other legal entities, section 2400 provides in part as follows:
“Corporations and other artificial entities shall have no professional rights, privileges, or
powers.”  See 57 Ops.Cal.Atty.Gen.231, supra, at p. 232; 55 Ops.Cal.Atty.Gen. 39, 40
(1972); 54 Ops.Cal.Atty.Gen. 126, 127 (1971).

We have on numerous occasions restated the underlying grounds for the
proscription against the practice of medicine by a corporate entity:  first, the presence of a
corporate entity is incongruous in the workings of a professional regulatory licensing scheme



2  We have consistently expressed the view that a corporation is not exempt from the prohibition
against the unlicensed practice of medicine simply because it is organized under the nonprofit corporation law.
(62 Ops.Cal.Atty.Gen. 317, 320-321 (1979); 54 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 128 [“Of course, the fact alone
that a hospital is incorporated under section 9200 of the Corporations Code, pertaining to nonprofit
corporations (see now section 5000), will not preclude an action against it for violation of the State Medical
Practice Act.”].) 
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which is based on personal qualification, responsibility, and sanction; second, the
interposition of a lay commercial entity between the health professional and the patient
would give rise to divided loyalties on the part of the professional and would destroy the
professional relationship that is based on trust and confidence.  (65 Ops.Cal.Atty.Gen. 223,
225 (1982); 63 Ops.Cal.Atty.Gen. 723, 732-733 (1980); 39 Ops.Cal.Atty.Gen. 155, 156-157
(1962).)  In Marik v. Superior Court, supra, 191 Cal.App.3d 1336, the court recognized:

“. . . the concerns underlying the public policy against permitting lay
persons to exercise control over decisions made by healing arts practitioners:
that laymen, who are not bound by the ethical standards governing the
profession, might seek to enhance the corporation’s ‘commercial advantage’
rather than conform to professional strictures.  [Citations.]”  (Id., at p. 1139.)

Here, the MSO would be a non-professional corporation not licensed to
practice medicine.  Its proposed activities would constitute the practice of medicine and
would be generally prohibited, but would the activities come within any exception to the
prohibition against the practice of medicine by a corporate entity?

Section 2400 provides:

“. . . the Division of Licensing may in its discretion . . . grant approval
of the employment of licensees on a salary basis by licensed charitable
institutions, foundations, or clinics, if no charge for professional services
rendered patients is made by any such institution, foundation, or clinic.”

The MSO's proposed activities would not come within this statutory grant of authority, nor
would its activities be authorized as a clinic operated primarily for the purpose of medical
education by a public or private nonprofit university medical school (§ 2401, subd. (a)), a
clinic operated by a nonprofit corporation as an entity organized and operated exclusively
for scientific and charitable purposes and that satisfies specified requirements (§ 2401, subd.
(b)), or a medical corporation, provided that its shareholders, officers, directors, and
employees who are physicians are in compliance with other applicable provisions of law (§§
2402, 2406).2
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In People v. Pacific Health Corp. (1938) 12 Cal.2d 156, 160, the court
specifically examined two exceptions to the rule against the corporate practice of medicine
for “philanthropic associations” such as “fraternal, religious, hospital, labor and similar
benevolent organizations furnishing medical services to members”:

“In nearly all of them, the medical service is rendered to a limited and
particular group as a result of cooperative association through membership in
the fraternal or other association, or as a result of employment by some
corporation which has an interest in the health of its employees.  The public
is not solicited to purchase the medical services of a panel of doctors; and the
doctors are not employed or used to make profits for the stockholders.  In
almost every case the institution is organized as a nonprofit corporation or
association.  Such activities are not comparable to those of private
corporations operated for profit and, since the principal evils attendant upon
corporate practice of medicine spring from the conflict between the
professional standards and obligations of the doctors and the profit motive of
the corporation employer, it may well be concluded that the objections of
policy do not apply to nonprofit institutions.  This view seems almost implicit
in the decisions of the court and it certainly has been the assumption of the
public authorities, which have, as far as we are advised, never molested these
organizations.”

The two exceptions identified by the court involve nonprofit, philanthropic corporations or
associations providing services to their members and nonprofit corporations having an
interest in the health of their employees.  (See 62 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 320; 55
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 40; 54 Ops.Cal.Atty.Gen. supra, at p. 128.)  Neither
exception would be applicable here.

In addition to the foregoing exceptions, the Legislature has authorized the
licensing of health care service plans under the Knox-Keene Health Care Service Plan Act
of 1975 (Health & Saf. Code, §§ 1340-1399.76).  The purpose of this legislation is set forth
in Health and Safety Code section 1342:

“It is the intent and purpose of the Legislature to promote the delivery
of health and medical care to the people of the State of California who enroll,

in or subscribe for the services rendered by, a health care service plan or
specialized health care service plan by accomplishing all of the following:

“(a) Assuring the continued role of the professional as the determiner



3  In view of the conclusion reached herein, we have no occasion to consider a distinct but related
issue whether the proposed arrangement would constitute a violation of Health and Safety Code section 445,
prohibiting referrals for profit to any physician or health-related facility. 

00-2066

of the patient’s health needs which fosters the traditional relationship of trust
and confidence between the patient and the professional.

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. .”

Such a plan “shall not be deemed to be engaged in the practice of medicine.”  (Health & Saf.
Code, § 1395, subd. (b).)  Here, the MSO would not qualify as a health care service plan.

It is apparent that the proposed arrangement between the MSO and the labor
union would not fall within any of the exceptions to the proscription against the unlicensed
practice of medicine by a corporate entity.  In 55 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at page 107, we
declared that “it is the view of this office that any reevaluation of the long standing
proscription against the unlicensed corporate practice of medicine in any form should and
must fall within the exclusive province of the Legislature.” 

It is concluded that a non-professional corporation, known as an MSO, may
not enter into an agreement with a labor union to select, schedule, secure, and pay for
radiology diagnostic services ordered by the union’s physician for union members and
charge the union a fee for its management services.3
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