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THE HONORABLE DENNIS CARDOZA, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following questions:

1.  May a person serve simultaneously as a deputy sheriff and a city council
member?

2.  May a city council, one member of which is a deputy sheriff, enter into a
contract with the sheriff to provide police services to the city?



1  “The common law of England, so far as it is not repugnant to or inconsistent with the Constitution
of the United States, or the Constitution or laws of this State, is the rule of decision in all courts of this State.”
(Civ. Code, § 22.2.)
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CONCLUSIONS

1.  A person may serve simultaneously as a deputy sheriff and a city council
member.

2.  A city council, one member of which is a deputy sheriff, may enter into a
contract with the sheriff to provide police services to the city, provided that the interest of
the deputy sheriff is disclosed to the council and noted in its official records, and the deputy
sheriff completely abstains from any participation in the matter.

ANALYSIS

The two questions presented for resolution concern whether a deputy sheriff
may serve on a city council, and if so, what restrictions might affect the city’s ability to
contract with the sheriff for police protection services.

1.  Incompatible Offices Doctrine

The first inquiry concerns the common law doctrine1 of incompatible public
offices.  The doctrine prohibits a person from holding simultaneously two public offices if
the performance of the duties of either could have an adverse effect on the other.  (People
ex rel. Chapman v. Rapsey (1940) 16 Cal.2d 636, 641-642; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 362, 363
(1995).)  If the two positions under consideration are offices, and if they are incompatible,
the acceptance of the second office automatically terminates the holding of the first.  (People
ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal.2d at p. 644; 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 50, 52 (2000).)
If one of the positions is an “employment” as distinguished from an “office,” the doctrine
does not apply.  (81 Ops.Cal.Atty.Gen. 304, 305 (1998).)

We have previously determined that a member of a city council holds a public
office for purposes of the incompatible offices doctrine.  (75 Ops.Cal.Atty.Gen. 10, 13
(1992).)  However, the position of deputy sheriff is not, for purposes of the incompatible
offices doctrine, a public office.  (78 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 363-368.)
Accordingly, the holding simultaneously of the positions under consideration is not
precluded by the common law doctrine.  

In answer to the first question, we conclude that an individual may serve



2  Unidentified section references hereafter are to the Government Code.
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simultaneously as a deputy sheriff and a city council member.

2.  Contracting for Police Services

The second inquiry concerns the ability of a city council, one member of
which is a deputy sheriff, to enter into a contract with the sheriff to provide police services
to the city.  Government Code section 10902 provides in part as follows:

“. . . city officers or employees shall not be financially interested in any
contract made by them in their official capacity, or by any body or board of
which they are members.”

The purpose of this statutory prohibition, applicable to most state and local officers and
employees, “is to remove or limit the possibility of any personal influence, either directly
or indirectly, which might bear on an official’s decision, as well as to void contracts which
are actually obtained through fraud or dishonest conduct. . . .” (Stigall v. City of Taft (1962)
58 Cal.2d 565, 569.)  The aim of the statute is “not only to strike at actual impropriety, but
also to strike at the appearance of impropriety.”  (City of Imperial Beach v. Bailey (1980)
103 Cal.App.3d 191, 197.)  Section 1090’s prohibition applies even though the contact may
be fair and equitable (Thomson v. Call (1985) 38 Cal.3d 633, 646-649) and the affected
official would agree to abstain from participating in the decision-making process (Fraser-
Yamor Agency, Inc. v. County of Del Norte (1977) 68 Cal.App.3d 201, 211-212).

The harsh consequences of section 1090’s prohibition are ameliorated in two
different ways.  First, section 1091.5 describes certain “noninterests,” where if applicable,
the contract may be executed because the Legislature has determined that the particular
interest is insufficient to merit application of the prohibition.  In noninterest situations, the
interest does not require the officer’s abstention and generally does not require disclosure.
Here,  subdivision (a)(9) of section 1091.5 deals specifically with contracts between two
public agencies:

“(a) An officer or employee shall not be deemed to be interested in a
contract if his or her interest is any of the following:

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . 

“(9) That of a person receiving salary, per diem, or reimbursement for
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expenses from a government entity, unless the contract directly involves the
department of the government entity that employs the officer or employee,
provided that the interest is disclosed to the body or board at the time of
consideration of the contract, and provided further that the interest is noted in
its official record.”

Hence, under the terms of subdivision (a)(9) of section 1091.5, a government employee who
serves on the board of another public agency is deemed not to be financially interested in
a contract between the agency and his employer unless the contract directly involves the
particular department in which he is employed.  (78 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 370.)
With respect to the deputy sheriff in question, the authorizing provisions of section 1091.5
would be inapplicable since the contract would directly involve his own employing unit, the
sheriff’s department within county government.  Thus, the council member’s employment
with the sheriff’s office may not be characterized as a “noninterest” within the meaning of
section 1091.5.

We turn next to section 1091, where the Legislature has described various
“remote interests,” which if applicable, allow the making of the contract if the officer with
the proscribed financial interest (1) discloses such interest to the public agency, (2) such
interest is noted in the official records of the body, and (3) the officer completely abstains
from participating in the making of the contract.  (78 Ops.Cal.Atty.Gen. 230, 237 (1995);
67 Ops.Cal.Atty.Gen. 369, 377, fn. 8 (1984); 65 Ops.Cal.Atty.Gen. 305, 307 (1982).)
Section 1091 provides in part:

“(a) An officer shall not be deemed to be interested in a contract
entered into by a body or board of which the officer is a member within the
meaning of this article if the officer has only a remote interest in the contract
and if the fact of that interest is disclosed to the body or the board of which
the officer is a member and noted in its official records, and thereafter the
body or board authorizes, approves, or ratifies the contract in good faith by a
vote of its membership sufficient for the purpose without counting the vote or
votes of the officer or member with the remote interest.

“(b) As used in this article, ‘remote interest’ means any of the
following:

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. .



3  Any discussion by the deputy sheriff of the elements of the contract, whether financial or not, would
be subject to the prohibition in order “‘to remove . . . the possibility of any personal influence, either directly
or indirectly . . . .’”  (Thomson v. Call, supra, 38 Cal.3d at p. 649; see People v. Honig, supra, 48 Cal.App.4th
at pp. 314-315.)
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“(13) That of a person receiving salary, per diem, or reimbursement for
expenses from a government entity.

“(c) This section is not applicable to any officer interested in a contract
who influences or attempts to influence another of the body or board of which
he or she is a member to enter into the contract.”

In 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 230, supra, we observed with respect to the
requirements of section 1091:

“It is to be noted that section 1091 of the Government Code speaks in
terms of a board authorizing, approving or ratifying a contract ‘in good faith
by a vote of its membership sufficient for the purpose without counting the
vote or votes of the officer or member with the remote interest.’

“This office has characterized the requirements of section 1091 as
meaning that the member must not only disclose his interest in the proposed
contract and refrain from attempting to influence other members, but that the
member should completely abstain from any participation in the matter.
[Citation.]”  (Id., at pp. 237-238.)

A vote on the contract could reasonably be viewed as an attempt to influence other members
of the board.  (See Thomson v. Call, supra, 38 Cal.3d at pp. 649-650; Stigall v. City of Taft,
supra, 58 Cal.2d at p. 569; People v. Honig (1996) 48 Cal.App.4th 289, 317-318.)
Accordingly, a member of the board having a remote interest by way of employment with
another government entity may “not be deemed to be interested in a contract” if the
conditions specified in subdivision (a) of section 1091 are satisfied, and he does not
influence or attempt to influence another member of the board in violation of subdivision
(c) of the statute.3

In answer to the second question, therefore, we conclude that a city council,
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one member of which is a deputy sheriff, may enter into a contract with the sheriff to
provide police services to the city, provided that the interest of the deputy sheriff is disclosed
to the council and noted in its official records and the deputy sheriff completely abstains
from any participation in the matter.

*****


