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THE HONORABLE CHARLES J. McKEE, COUNTY COUNSEL, NEVADA
COUNTY, has requested an opinion on the following question:

May a person serve simultaneously as (1) the fire chief of a city, (2) a director
of a fire protection district that has no overlapping boundaries with the city, and (3) a
commissioner of the local agency formation commission representing the special districts of
the county?

CONCLUSION

A person may not serve simultaneously as (1) the fire chief of a city, (2) a
director of a fire protection district that has no overlapping boundaries with the city, and (3)
a commissioner of the local agency formation commission representing the special districts
of the county.
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ANALYSIS

The question presented for resolution concerns the common law doctrine of
incompatible public offices.1  The doctrine prohibits a person from holding simultaneously
two public offices if the performance of the duties of either could have an adverse effect on
the other.  (People ex rel. Chapman v. Rapsey (1940) 16 Cal.2d 636, 641-642; 78
Ops.Cal.Atty.Gen. 362, 363 (1995).)  Offices are incompatible if either office exercises a
supervisory, auditory, or removal power over the other, or if there would be a significant
clash of duties and loyalties in the holding of both offices simultaneously.  (People ex rel.
Deputy Sheriffs’ Assn. v. County of Santa Clara (1996) 49 Cal.App.4th 1471, 1481; 82
Ops.Cal.Atty.Gen. 74, 75 (1999); 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 304, 305 (1998).)

If the two positions under consideration are offices, and if they are
incompatible, the acceptance of the second office automatically terminates the holding of the
first.  (People ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal.2d at p. 644; 83 Ops.Cal.Atty.Gen.
50, 52 (2000).)  If one of the positions is an “employment” as distinguished from an “office,”
the doctrine does not apply.  (81 Ops.Cal.Atty.Gen. 304, 305 (1998).)  Moreover, the
common law prohibition may be abrogated by the Legislature whenever it chooses.
(American Canyon Fire Protection Dist. v. County of Napa (1983) 141 Cal.App.3d 100, 104;
McClain v. County of Alameda (1962) 209 Cal.App.2d 73, 79; 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 344,
345-346 (1998); 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 60, 62-63 (1985); 76 Ops.Cal.Atty.Gen. 81, 85
(1993); 76 Ops.Cal.Atty.Gen. 38, 43, fn. 4 (1993); 74 Ops.Cal.Atty.Gen. 116, 117, fn. 1
(1991); 74 Ops.Cal.Atty.Gen. 86, 88 (1991); 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 293, 295-302 (1983); 15
Ops.Cal.Atty.Gen. 108, 109-110 (1950).)

Here, we have the unusual situation of contemplating three public positions
being held by the same person: city fire chief, fire protection district director, and local
agency formation commission (“LAFCO”) commissioner.  We have previously determined
that each of the three positions is an “office” for purposes of the incompatible offices
doctrine.  (82 Ops.Cal.Atty.Gen. 201, 202 (1999) [city fire chief]; 76 Ops.Cal.Atty.Gen. 38,
40 (1993) [fire protection district director]; 63 Ops.Cal.Atty.Gen. 748, 750 (1980) [LAFCO
commissioner]; 61 Ops.Cal.Atty.Gen. 396, 398 (1978) [LAFCO commissioner]; see also 66
Ops.Cal.Atty.Gen. 176, 178-179 (1983) [district fire chief].)

1“The common law of England, so far as it is not repugnant to or inconsistent with the
Constitution of the United States, or the Constitution or laws of this State, is the rule of decision in
all courts of this State.”  (Civ. Code, § 22.2.)
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A.  City Fire Chief and Fire Protection District Director

We first address whether the offices of city fire chief and fire protection district
director are incompatible where there is no territory held in common by the two jurisdictions.
We are informed that the city and the district are not contiguous.  Applying the traditional
rules regarding incompatibility, we find that a person may hold these two offices at the same
time.

Neither the office of fire chief nor district director has a supervisory, auditory,
or removal power over the other.  Would there be a significant clash of duties or loyalties if
the two offices were held by the same person?  Normally, an overlap of territories is present
when incompatibility is found.  (See 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 74 (1999) [water district director -
city councilperson]; 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 74 (1997) [city manager - school district board
member]; 75 Ops.Cal.Atty.Gen. 112 (1992) [community service district director - school
district board member]; 67 Ops.Cal.Atty.Gen. 409 (1984) [water district general manager -
county supervisor].)

Here, the same type of public services would be involved -- fire protection,
rescue, medical, and ambulance services -- but to different geographical areas and different
persons.  The city and the district could enter into a mutual aid agreement (Health & Saf.
Code, § 13862), but we believe that such agreement would not result in a significant clash
of duties and loyalties for purposes of the incompatible offices doctrine.  

In 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 34 (2001), we recently reviewed the limited contacts
between a city and an agricultural association district where the two jurisdictions did not
have any territory in common.  The city had once rented a building from the district for a
day, and the district had permitted the city to use its parking lot from time to time without
charge for police training.  We found support from several prior opinions (71
Ops.Cal.Atty.Gen. 39 (1988); 33 Ops.Cal.Atty.Gen. 49 (1959); Cal. Atty. Gen., Indexed
Letter, No. IL 75-222 (Oct. 8, 1975)) in determining “that offices were compatible if the
possibility of a conflict was a matter of conjecture that might arise on a transactional basis
rather than being part of the regular duties of the two offices.”  (Id. at p. 39.)
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Similarly, in the circumstances in question, a person may hold the offices of
city fire chief and fire protection district director where the two jurisdictions do not have
overlapping territories.  No “significant clash of . . . loyalties” (37 Ops.Cal.Atty.Gen. 21, 22
(1961)) “‘in the regular operation of the statutory plan’” (66 Ops.Cal.Atty.Gen. 176, 177
(1983)) would be present.

B.  Fire Protection District Director and LAFCO Commissioner

The second combination of offices to be examined is that of fire protection
district director and LAFCO commissioner.  We conclude that while these offices would
otherwise be incompatible, the Legislature has abrogated the common law prohibition to
allow the holding of both offices simultaneously.

The Cortese-Knox-Hertzberg  Local Government Reorganization Act of 2000
(Gov. Code, §§ 56000-57550)2 provides for the establishment of a LAFCO in each county
(§§ 56325-56337) “to encourage orderly growth and development and the assessment of
local community services needs” (Antelope Valley-East Kern Water Agency v. Local Agency
Formation Com. (1988) 204 Cal.App.3d 990, 994; see § 56001; Sierra Club v. San Joaquin
Local Agency Formation Com. (1999) 21 Cal.4th 489, 495; San Miguel Consolidated Fire
Protection Dist. v. Davis (1994) 25 Cal.App.4th 134, 151).  The primary function of a
LAFCO is “[t]o review and approve or disapprove with or without amendment, wholly,
partially, or conditionally, proposals for changes of organization or reorganization” of local
agencies.  (§ 56373; McBail & Co. v. Solano County Local Agency Formation Com’n (1998)
62 Cal.App.4th 1223, 1228; Las Tunas Beach Geologic Hazard Abatement Dist. v. Superior
Court (1995) 38 Cal.App.4th 1002, 1007-1008.)  “Changes of organization” include city
incorporations, district formations, annexations or detachments from a city or district,
disincorporations of cities, dissolutions of districts, and certain mergers and consolidations.
(§ 56021.)  “‘Reorganization’ means two or more changes of organization initiated in a single
proposal.”  (§ 56073.)

In performing its duties, a LAFCO conducts public hearings where it receives
oral and written protests, objections, and evidence.  (§§ 56834-56840; Las Tunas Beach
Geologic Hazard Abatement Dist. v. Superior Court, supra, 38 Cal.App.4th at p. 1009.)  As
an exercise of its legislative authority (San Miguel Consolidated Fire Protection Dist. v.
Davis, supra, 25 Cal.App.4th at p. 152), a LAFCO adopts resolutions approving or
disapproving proposals, with or without conditions (§§ 56851-56852).

2All references hereafter to the Government Code are by section number only.
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Ordinarily, a LAFCO has seven commissioners -- two county supervisors
representing the county, two city mayors or city council members representing the cities of
the county, two officers of special districts representing the districts of the county, and one
member of the general public.  (§ 56325.)  Here, the fire protection district director would
be a LAFCO commissioner due to being selected to represent the special districts of the
county.  (§§ 56325, subd. (c), 56332, subd. (d).)

We need not examine the possible conflicts that would make these two offices
incompatible.  Such inquiry is irrelevant since the Legislature requires that a LAFCO
commissioner, except for the member of the general public, hold another public office as the
basis for selection as a LAFCO commissioner.  We have previously concluded, therefore,
that the incompatibility office doctrine has no application to such dual office holding.  (63
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 750; 61 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 398.)

C.  City Fire Chief and LAFCO Commissioner

The final combination of offices to be examined is that of city fire chief and
LAFCO commissioner.  Here, the person in question would be a LAFCO commissioner
because of his district office, not his city office.  The cities of the county would, in effect,
have three city officers on the LAFCO representing their interests rather than the two
specified by the Legislature.

Several significant clashes of duties and loyalties would be present if a city fire
chief were allowed to hold the office of LAFCO commissioner.  Any proposed annexation
of territory by the city in question would involve the issue of whether the city fire department
should provide fire protection for the annexed territory.  (See § 56855.)  What would be in
the best interests of the city might not be in the best interests of the fire protection district
currently providing the service, which district the city fire chief would be representing on the
LAFCO.  Alternatively, a fire protection district might propose to annex a part of the city’s
territory.  (See Health & Saf. Code, § 13810.)  The city fire chief would have obvious
conflicting interests and divided loyalties in representing the fire protection district when the
proposal was presented to the LAFCO.

While the Legislature has abrogated the incompatible offices rule with respect
to the offices of fire protection district director and LAFCO commissioner, it has not done
so for the offices of city fire chief and LAFCO commissioner.  Three statutes, however,
require our analysis in reaching this determination.  First, section 56337 states:
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“A city or county officer may serve as a member of the commission
while holding office as a city or county officer.  If a member who is a city or
county officer ceases to be an officer of a city or county during his or her term,
his or her membership on the commission shall be considered vacant.”

Section 56337 has no application to the city fire chief in question.  Rather, it refers to the two
county supervisors representing the county and the two city mayors or city council members
representing the cities of the county as LAFCO commissioners.  (§ 56325.)  Understandably,
their membership on the LAFCO terminates under the language of section 56337 when they
cease to be county or city officers.  That would not be the case for the city fire chief since he
would be representing the special districts of the county as a LAFCO commissioner.  We
have examined the legislative history of section 56337, particularly its predecessor statutes
(Stats. 1965, ch. 587, § 10; Stats. 1963, ch. 1808, § 1), and find it fully supports application
of the statute only to the office which a LAFCO commissioner must hold in order to be
selected as a commissioner.

The second statute requiring examination sets forth the procedure for selecting
the two LAFCO members representing the special districts of the county.  They are chosen
by a “selection committee” consisting of  “the presiding officer of the legislative body of
each independent special district.”  (§ 56332, subd. (a).)  Subdivision (d) of section 56332
provides:

“The selection committee shall appoint two regular members and one
alternate member to the commission.  The members so appointed shall be
elected or appointed special district officers residing within the county but
shall not be members of the legislative body of a city or county. . . .”

Subdivision (d) contains a prohibition to prevent the cities of the county from, in effect,
having more than two representatives as LAFCO commissioners.  That is precisely why the
city fire chief may not be one of the special districts’ representatives on the LAFCO -- he
would provide a third representative for the cities.  Subdivision (d) does not constitute an
authorization for the cities to have a third representative.  To so construe section 56332
would be irrational and contrary to the Legislature’s evident purposes.  In interpreting a
statute, we are directed to “select the construction that comports most closely with the
apparent intent of the Legislature, with a view to promoting rather than defeating the general
purpose of the statute, and avoid an interpretation that would lead to absurd consequences.”
(People v. Jenkins (1995) 10 Cal.4th 234, 246; accord, Wilcox v. Birtwhistle (1999) 21
Cal.4th 973, 977-978.)
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*****

The final statute requiring examination is section 56325.1, which provides:

“While serving on the commission, all commission members shall
exercise their independent judgment on behalf of the interests of residents,
property owners, and the public as a whole in furthering the purposes of this
division.  Any member appointed on behalf of local governments shall
represent the interests of the public as a whole and not solely the interests of
the appointing authority.  This section does not require the abstention of any
member on any matter, nor does it create a right of action in any person.”

The Legislature has carefully crafted the membership of a LAFCO so that two
commissioners represent the county, two represent the cities of the county, two represent the
special districts of the county, and one member represents the general public.  Representation
is to be balanced, yet each commissioner representing a local government is not to represent
“solely” the interests of such local government, but the interests of the general public as well.
Section 56325.1 is not an authorization to upset the balance of representation by, for
example, giving cities a third representative on the LAFCO contrary to the other provisions
of the Act.  We must interpret the provisions of section 56325.1 in light of the statutory
scheme as a whole.  “A statute must be construed ‘in the context of the entire statutory
system of which it is a part, in order to achieve harmony among the parts.’  [Citation.]”
(People v. Woodhead (1987) 43 Cal.3d 1002, 1009.)

Since the offices of city fire chief and LAFCO commissioner are incompatible
public offices, we conclude that a person may not serve simultaneously as (1) the fire chief
of a city, (2) a director of a fire protection district which has no overlapping boundaries with
the city, and (3) a commissioner of the LAFCO representing the special districts of the
county.




