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THE HONORABLE GEORGE EISER, III, CITY PROSECUTING
ATTORNEY, CITY OF NATIONAL CITY, has requested an opinion on the following
question:

May a person serve simultaneously as amember of a city planning commission
and as a member of a school district board of trustees if the city and the school district have
territory in common?

CONCLUSION
A person may not serve simultaneously as a member of a city planning

commission and as a member of a school district board of trustees if the city and the school
district have territory in common.
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ANALYSIS

We are asked to determine whether a person may serve simultaneously as a
city planning commissioner and as a school district trustee in light of the common law rule
prohibiting a person from holding “incompatible offices” applicable in California. (See Civ.
Code, § 22.2; Mott v. Horstmann (1950) 36 Cal.2d 388, 391-392; People ex rel. Chapman
v. Rapsey (1940) 16 Cal.2d 636, 640-644; Eldridge v. Sierra View Local Hospital Dist.
(1990) 224 Cal.App.3d 311, 319.) Given that the city and the school district have territory
in common, we conclude that the offices in question are incompatible, and thus a person may
not serve in both capacities at the same time.

Under the common law doctrine, offices are incompatible if one of the offices
has a supervisory, auditory, or removal power over the other or if there would be any
significant clash of duties or loyalties in the exercise of official duties. Only one potential
significant clash of duties or loyalties is necessary to make offices incompatible. If the
performance of the duties of either office could have an adverse effect on the other, the
doctrine precludes acceptance of the second office. If the second office is accepted, such
acceptance constitutes an automatic resignation from the first office. (People ex rel.
Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal.2d at pp. 641-644; 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 34, 38 (2001);
83 Ops.Cal.Atty.Gen. 153, 154 (2000); 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 53, 54 (2000); 83
Ops.Cal.Atty.Gen. 50, 51 (2000).)

A member of the governing board of a school district holds a public office for
purposes of the common law prohibition (82 Ops.Cal.Atty.Gen. 83, 84 (1999); 56
Ops.Cal.Atty.Gen. 488, 489 (1973)), as does a city planning commissioner (82
Ops.Cal.Atty.Gen. 68, 70 (1999); 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 293, 295 (1983)). Since both of the
positions in question are offices, we turn to whether the two offices would be incompatible.

We have previously concluded that holding the office of county planning
commissioner would be incompatible with holding the office of member of a county board
of education (79 Ops.Cal.Atty.Gen. 155 (1996)) and with holding the office of trustee of a
local school district (56 Ops.Cal.Atty.Gen. 488, supra). We have also determined that the
offices of city planning commissioner and member of the board of directors of a local water
district are incompatible. (82 Ops.Cal.Atty.Gen. 68, supra.)

Both city and county planning commissions are governed by the state planning
and zoning law (Gov. Code, §8§ 65000-66499.58),* and land use activities by a school district
are subject to regulation by the city or county in which the district’s property is located.

L All references hereafter to the Government Code are by section number only.
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Under the state law, the city planning commission in question would be responsible for the
preparation and implementation of the city’s general plan. (88 65103, 65300, 65450.) A
general plan includes the location of educational facilities. (8 65302, subd. (a); 56
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 490.)> The planning commission is required to review
annually the local public works projects of other local agencies for their consistency with the
general plan. (88 65103, 65401.) Additionally, no local public works project may be
approved within an area covered by a specific plan unless it is consistent with the adopted
specific plan. (8 65455.) A five-year capital improvement program prepared by a school
district must be referred to the planning commission for review as to its consistency with the
general plan and any applicable specific plans. (8 65403.) A planning commission also
typically hears and decides whether to grant applications for conditional use permits and
variances from zoning ordinances. (88 65900-65906.)

Pursuant to sections 53090-53097.5, a school district must comply with all
applicable building and zoning ordinances of the city in which it is located, except that, by
a vote of two thirds of its members, the governing board of a school may render a city zoning
ordinance inapplicable to a proposed use of property by the district. (§ 53094; see 82
Ops.Cal.Atty.Gen. 135 (1999).) With respect to school facilities built with state funds, the
planning commission “shall consider in its review for approval information relating to
attendance area enrollment, adequacy of the site upon which the construction is proposed,
safety features of the site and proposed construction, and present and future land
utilization. . ..” (8 53091.)

Education Code section 17569 authorizes the governing board of a school
district to “construct in immediate proximity to any school or site owned or controlled by the
district, pedestrian tunnels, overpasses, footbridges, sewers and water pipes when required
for school or administrative purposes. ...” Such construction activities by the school district
may be subject to a conditional use permit or a variance from zoning ordinances granted by
the planning commission.

What the school district considers to be in the best interests of the public with
respect to its land use decisions may differ from that of the planning commission in its
determination of whether the decisions are consistent with the city’s general plan. (See, e.g.,

% The dual exercise of school board and planning commission authority with respect to the location
of new schools is demonstrated in Education Code section 17521, which provides in part that “[t]he State
Department of Education shall . . . [u]pon the request of the governing board of any school district, advise
the governing board on the acquisition of new schoolsites and, after a review of available plots, give the
governing board in writing a list of the recommended locations in the order of their merit, considering
especially the matters of educational merit, safety, reduction of traffic hazards, and conformity to the land
use element in the general plan of the city, county, or city and county having jurisdiction. . . .”
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City of Santa Clara v. Santa Clara Unified Sch. Dist. (1971) 22 Cal.App.3d 152 [school
district declared city zoning ordinance inapplicable to proposed construction of high school
in area zoned for residential use].) We believe that any school district decision relating to
land use issues would present a “significant clash of duties and loyalties” (37
Ops.Cal.Atty.Gen. 21, 22 (1961)) ““in the regular operation of the statutory plan’” (66
Ops.Cal.Atty.Gen. 176, 177 (1983)) so as to preclude a person from holding both offices of
city planning commissioner and school district trustee at the same time.

Accordingly, we conclude that a person may not serve simultaneously as a

member of a city planning commission and as a member of a school district board of trustees
if the city and the school district have territory in common.
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