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THE HONORABLE ROBERT D. HERRICK, CITY PROSECUTING 

ATTORNEY, CITY OF MORENO VALLEY, has requested an opinion on the following 

questions: 

1.  Does colon hydrotherapy, also known as colonic irrigation, constitute 

“treatment” for purposes of the Medical Practice Act? 

2.  Would a registered nurse who performs colon hydrotherapy, also known as 

colonic irrigation, when not under the direction of a licensed physician but rather pursuant 

to a client’s request as part of the nurse’s private practice, be unlawfully engaged in the 

practice of medicine? 
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CONCLUSIONS
 

1.  Colon hydrotherapy, also known as colonic irrigation, constitutes 

“treatment” for purposes of the Medical Practice Act. 

2.   A registered nurse who performs colon hydrotherapy, also known as 

colonic irrigation, when not under the direction of a licensed physician but rather pursuant 

to a client’s request as part of the nurse’s private practice, would be unlawfully engaged in 

the practice of medicine. 

ANALYSIS 

The two questions presented for resolution concern colon hydrotherapy, also 

known as colonic irrigation, performed by a registered nurse. Colon hydrotherapy may be 

described as the injection into the colon of between 25 and 35 gallons of water in order to 

cleanse the walls of the large intestine, approximately five feet in length.  A normal 

hydrotherapy session lasts about one hour, and the therapist will fill and cleanse the colon 

three or four times during the session. (See 21 C.F.R. § 876.5220 (2001); 58 

Ops.Cal.Atty.Gen. 558, 559 (1975); Taber’s Cyclopedic Medical Dict. (16th ed. 1989) p. 

385; Stedman’s Medical Dict. (5th Unabridged Lawyers’ Ed. 1982) pp. 300, 727; Burton 

Goldberg Group, Alternative Medicine (1994) Colon Therapy, pp. 145-146 (“Burton”).) 

Is colon hydrotherapy “treatment” for purposes of the Medical Practice Act 

(Bus. & Prof. Code, §§ 2000-2521),1  and if so, would a registered nurse be unlawfully 

engaged in the practice of medicine if he or she performed the hydrotherapy without the 

supervision, direction, or order of a licensed physician? 

1.  “Treatment” Under the Medical Practice Act 

The practice of medicine is defined in section 2051 as follows: 

“The physician’s and surgeon’s certificate authorizes the holder to use 

drugs or devices in or upon human beings and to sever or penetrate the tissues 

of human beings and to use any and all other methods in the treatment of 

diseases, injuries, deformities, and other physical and mental conditions.” 

(Italics added.) 

  All references hereafter to the Business and Professions Code are by section number only. 
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Section 2052 additionally states: 

“Any person who practices or attempts to practice, or who advertises 

or holds himself or herself out as practicing, any system or mode of treating 

the sick or afflicted in this state, or who diagnoses, treats, operates for, or 

prescribes for any ailment, blemish, deformity, disease, disfigurement, 

disorder, injury, or other physical or mental condition of any person, without 

having at the time of so doing a valid, unrevoked, or unsuspended certificate 

as provided in this chapter, or without being authorized to perform such act 

pursuant to a certificate obtained in accordance with some other provision of 

law, is guilty of a misdemeanor.”  (Italics added.)2 

In Board of Medical Quality Assurance v. Andrews (1989) 211 Cal.App.3d 1346, the court 

examined these statutes and concluded:  “The concept of practicing medicine under the 

California licensing laws is very broad, and any activity customarily performed by a licensed 

practitioner, such as diagnosis, treatment, or prescribing medications qualifies. [Citations.]” 

(Id. at p. 1353, fn. 2.) 

Does colon hydrotherapy constitute a method in the treatment of a physical 

condition for purposes of section 2051?  Is a colon hydrotherapist a person who “treats” the 

“physical . . . condition of any person,” as defined in section 2052, when he or she performs 

or assists in the performance of colon hydrotherapy? 

In this context, the words “treatment,” “treating,” and “treats” connote 

subjecting another person to the action of an agent or process medically or surgically. 

(Webster’s 3d New Internat. Dict. (1971) pp. 2434-2435.) Where colon hydrotherapy is 

administered for the purpose of treating such physical conditions as inflammation or irritation 

of the large intestine, it plainly constitutes treatment for purposes of the Medical Practice 

Act.  (See 58 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 560; see also 58 Ops.Cal.Atty.Gen. 595, 598 

(1975).) 

We find that even in the absence of such physical conditions as inflammation 

or irritation of the large intestine, colon hydrotherapy is a treatment for the physical condition 

of the person undergoing the procedure.  The condition of the walls of the large intestine are 

changed by undergoing the procedure.  The purpose of colon hydrotherapy is, at a minimum, 

to change the client’s physical condition so that the client will be healthier than before the 

procedure is performed. 

2   Section 2053 is similar to section 2052 but makes it a felony where the “risk of great bodily harm, 
serious physical or mental illness” is willfully caused or created. 
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We reject the suggestion that if the client self-administers part of the colon 

hydrotherapy procedure, the hydrotherapist would not be practicing medicine.  Like many 

medical treatments, colon hydrotherapy requires the cooperative participation of the 

individual undergoing the treatment.  It is conceded that colon hydrotherapy is an assisted 

process administered by a hydrotherapist. While self diagnosis or treatment is not proscribed 

by the Medical Practice Act (62 Ops.Cal.Atty.Gen., 792, 795-796 (1979)), here we have 

something entirely different.  The colon hydrotherapist provides (1) the facilities within 

which the colon hydrotherapy procedure takes place, (2) the colonic irrigation machine, 

(3) various tubes and applicators, and (4) water, and performs assistive measures such as 

(5) massage, (6) monitoring the water temperature and pressure, and (7) instructing the client 

on the use of the applicators.  By any combination of the above, the colon hydrotherapist is 

unquestionably using a method in the treatment of a physical condition within the meaning 

of section 2051 and, likewise, is one who “treats” the “physical . . . condition of any person” 

as defined in section 2052 when he or she performs, or assists in the performance of, colon 

hydrotherapy. 

The fact that the client may “elect” to have colon hydrotherapy is irrelevant. 

“The law does not exempt from the licensing requirements medical practitioners who obtain 

consent forms.”  (Board of Medical Quality Assurance v. Andrews, supra, 211 Cal.App.3d 

at p. 1358.) While full disclosure of the potential dangers of colon hydrotherapy may be 

given to a client prior to treatment, the disclosure would not be provided by a licensed 

physician.  Such disclosure thus would not meet the requirements of the Medical Practice 

Act.  (See Truman v. Thomas (1980) 27 Cal.3d 285, 291; Cobbs v. Grant (1972) 8 Cal.3d 

229, 242-245; Arato v. Avedon (1993) 5 Cal.4th 1172, 1175; Vandi v. Permanente Medical 

Group, Inc. (1992) 7 Cal.App.4th 1064, 1069.)    

Finally, we note that colon hydrotherapy is not advised for persons with 

ulcerative colitis, diverticulitis, Crohn’s disease, or cancer tumors in the large intestine, 

among other medical conditions.  (Burton, supra, at p. 146.) Accordingly,  diagnosis3 of the 

client’s physical condition, including an evaluation of the client’s medical history as well as 

any necessary examinations and testing, would be essential in determining whether the client 

is, in fact, an appropriate candidate for colon hydrotherapy.  The lack of such diagnosis 

would pose an obvious risk to the client and, at the same time, cast doubt on any “informed” 

consent to treatment that the client may have given.  It is readily apparent that a 

hydrotherapist diagnosing the physical condition of a prospective colon hydrotherapy client 

would be engaged in the practice of medicine.  (§§ 2038, 2052.)   

3   Section 2038 defines  “diagnosis” for purposes of the Medical Practice Act as including “any 
undertaking by any method, device, or procedure whatsoever, and whether gratuitous or not, to ascertain or 
establish whether a person is suffering from any physical or mental disorder.” 
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Accordingly, in answer to the first question, we conclude that colon 

hydrotherapy constitutes treatment for purposes of the Medical Practice Act.4 

2.  Practice of a Registered Nurse 

In light of our conclusion to the first question, it necessarily follows that a 

colon hydrotherapist performing or assisting in the performance of colon hydrotherapy on 

another person would be engaged in the practice of medicine in violation of section 2052 

unless, at the time of so doing, he or she holds a valid certificate as a licensed physician, or 
would be authorized to perform colon hydrotherapy pursuant to some other certificate 
obtained in accordance with another provision of law.5 

Would a registered nurse who performs colon hydrotherapy, when not under 

the direction or order of a licensed physician but rather pursuant to a client’s request as part 

of the nurse’s private practice, be unlawfully engaged in the practice of medicine or would 

such hydrotherapy be part of the nurse’s authorized practice?6 

The Nursing Practice Act (§§ 2700-2838.4; “Act”) is the statutory scheme that 

authorizes nursing activities.  Section 2725, subdivision (b) defines the practice of nursing 

as follows: 

4 A physician’s certificate also authorizes the holder to “use . . . devices  in or upon human 
beings . . . .” (§ 2051.)  Colon hydrotherapy equipment, which includes pressure and temperature controls, 
as well as associated tubing and applicators, would constitute “devices” within the meaning of section 2051. 
(§ 4023, subd. (b) [“‘Device’ means any instrument, apparatus, machine, . . . , or contrivance, . . . including 
its components, parts . . . and accessories that are used or intended . . . [t]o affect . . . any function of the body 
of a human . . .”]; see 21 C.F.R. § 876.5220 (2001).)  Accordingly, the use of such devices by a colon 
hydrotherapist in or upon another person would constitute the practice of medicine in violation of section 
2052 unless, at the time of so doing, the colon hydrotherapist holds a valid certificate as a licensed physician 
or is authorized to perform colon hydrotherapy pursuant to some other certificate obtained in accordance with 
another provision of law. 

5   Likewise, where a colon hydrotherapist “advertises or holds himself or herself out as practicing” 
colon hydrotherapy, such conduct, standing alone, would constitute the unlawful practice of medicine under 
section 2052 unless, at the time of so doing, he or she holds a valid certificate as a licensed physician or is 
authorized to perform colon hydrotherapy pursuant to some other certificate obtained in accordance with 
another provision of law. 

6   Section 2061 provides:  “Nothing in this chapter shall be construed as limiting the practice of other 
persons licensed, certified, or registered under any other provision of law relating to the healing arts when 
such person is engaged in his or her authorized and licensed practice.” 
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“The practice of nursing within the meaning of this chapter means those 

functions, including basic health care, that help people cope with difficulties 

in daily living that are associated with their actual or potential health or illness 

problems or the treatment thereof, and that require a substantial amount of 

scientific knowledge or technical skill, including all of the following: 

“(1) Direct and indirect patient care services that ensure the safety, 

comfort, personal hygiene, and protection of patients; and the performance of 

disease prevention and restorative measures. 

“(2) Direct and indirect patient care services, including, but not limited 

to, the administration of medications and therapeutic agents, necessary to 

implement a treatment, disease prevention, or rehabilitative regimen ordered 

by and within the scope of licensure of a physician, dentist, podiatrist, or 

clinical psychologist, as defined by Section 1316.5 of the Health and Safety 

Code. 

“(3) The performance of skin tests, immunization techniques, and the 

withdrawal of human blood from veins and arteries. 

“(4)  Observation of signs and symptoms of illness, reactions to 

treatment, general behavior, or general physical condition, and (A) 

determination of whether the signs, symptoms, reactions, behavior, or general 

appearance exhibit abnormal characteristics, and (B) implementation, based 

on observed abnormalities, of appropriate reporting, or referral, or 

standardized procedures, or changes in treatment regimen in accordance with 

standardized procedures, or the initiation of emergency procedures.” 

However, section 2726 states: “Except as otherwise provided herein, this chapter confers no 

authority to practice medicine or surgery.”  Sections 2725 and 2726 must be construed 
together and harmonized.  (See Magit v. Board of Medical Examiners (1961) 57 Cal.2d 74, 
84; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 247, 251-252 (1995).)  While the Legislature recognizes “the 
existence of overlapping functions between physicians and registered nurses” (§ 2725, subd. 
(a); see Fein v. Permanente Medical Group (1985) 38 Cal.3d 137, 149-150; 56 
Ops.Cal.Atty.Gen. 64, 66 (1973)), the provisions of section 2725 are clearly not meant to 
grant unlimited authority to practice medicine (§ 2726; see 67 Ops.Cal.Atty.Gen. 122, 135­
142 (1984); 56 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 66).7 

7   For example, the order “of a physician” (§ 2725, subd. (b)(2)) or “standardized procedures” 
(§ 2725, subd. (b)(4)) would be unnecessary if the statute granted authority to practice medicine without 
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Subdivision (b) of section 2725 is limited to a nurse’s “functions and 
procedures that have common acceptance and usage” (§ 2725, subd. (a)) as authorized in the 
Act (§ 2726).  (See 67 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 137.)  Here, colon hydrotherapy is not 
part of a registered nurse’s commonly accepted functions and procedures.  The 
administrative practice of the Board of Registered Nursing, the agency responsible for 
enforcing the Act, does not recognize colon hydrotherapy to be part of the practice of 
nursing. 8 Hence, no implementing regulations authorize a nurse to perform colon 
hydrotherapy (see Cal. Code Regs., tit. 16, §§ 1400-1494), and colon  hydrotherapy is not 
part of the curriculum in the schools of nursing in California (see Cal. Code Regs., tit. 16, 
§ 1426; see also 58 Ops.Cal.Atty.Gen. 186, 192-193 (1975); 56 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, 
at p. 66). 

Moreover, the colon hydrotherapy client would not undergo any examination 

by a physician, and the registered nurse would not be under the supervision, direction, 

control, or order of a physician in performing the colon hydrotherapy.  The Act does not 

authorize a registered nurse to perform colon hydrotherapy in such circumstances.  (See 67 

Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 141; 64 Ops.Cal.Atty.Gen. 240, 250-251 (1981); 56 

Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 66-67.)9 

Finally, while the Act contains a number of exceptions to its application (see 

§§ 2727, 2727.5, 2731), none has any relevance here.   Although the Legislature has created 

advanced certifications within  the  profession of  registered nursing  for  nurse-midwives 

(§§ 2746-2746.8), public health nurses (§§ 2816-2820), nurse anesthetists (§§ 2825-2833.6), 

nurse practitioners (§§ 2834-2837), and clinical nurse specialists (§§ 2838-2838.4), nurses 

holding such certificates are not, by virtue of such certificates, authorized by any of these 

statutory provisions to engage in colon hydrotherapy as part of an independent practice.  

We conclude that a registered nurse who performs colon hydrotherapy, also 

known as colonic irrigation, not under the direction of a licensed physician but rather 

pursuant to a client’s request as part of the nurse’s private practice, would be unlawfully 

limitation. 

8   “Unless unreasonable or clearly contrary to the statutory language or purpose, the consistent 
construction of a statute by an agency charged with responsibility for its implementation is entitled to great 
deference.  [Citation.]”  (Dix v. Superior Court (1991) 53 Cal.3d 442, 460; see Rivera v. City of Fresno 
(1971) 6 Cal.3d 132, 140; West v. State of California (1986) 181 Cal.App.3d 753, 763.) 

9   Also, the colon hydrotherapy would not be performed under a standardized procedure as defined 
in the Act.  (See § 2725, subd. (c); Cal. Code Regs., tit. 16, §§ 1470-1474; 78 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at 
pp. 248-249; 67 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 140-142.) 
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engaged in the practice of medicine. 

***** 
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