
02-4061

TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
State of California

BILL LOCKYER
Attorney General

                                                  

OPINION

of

BILL LOCKYER
Attorney General

GREGORY L. GONOT
Deputy Attorney General

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

No. 02-406

August 26, 2002

                                                                                                                                            

THE HONORABLE RICHARD G. POLANCO, MEMBER OF THE STATE
SENATE, has requested an opinion on the following question:

May members of the news media attend a child’s individualized education
program meeting as observers if their attendance has the consent of the parents?

CONCLUSION

Members of the news media may not attend a child’s individualized education
program meeting as observers even though their attendance has the consent of the parents.



1 All further statutory references are to the Education Code unless otherwise indicated.
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ANALYSIS

Under the federal Individuals with Disabilities Act (20 U.S.C. §§ 1400-1419),
states and local agencies receive funds from the federal government “to ensure that all
children with disabilities have available to them a free appropriate public education that
emphasizes special education and related services designed to meet their unique needs and
prepare them for employment and independent living . . . .”  (20 U.S.C. § 1400(d)(1)(A).)
This purpose is achieved through preparation and implementation of an annual individualized
education program (“IEP”) for the child.  (20 U.S.C. §§ 1401(11), 1414(d); 34 C.F.R.
§§ 300.340-300.350 (2001); Ojai Unified School Dist. v. Jackson (9th Cir. 1993) 4 F.3d
1467, 1469.)  The IEP is “a comprehensive statement of the educational needs . . . and the
specially designed instruction and related services to be employed to meet those needs.”
(Burlington School Committee v. Mass. Dept. of Education (1985) 471 U.S. 359, 368; see
20 U.S.C. § 1414(d)(1)(B); 74 Ops.Cal.Atty.Gen. 213, 215 (1991).) 

The Legislature has enacted a comprehensive statutory scheme (Ed. Code
§§ 56000-56885)1 to provide special education programs to children with disabilities
consistent with and implementing the federal program.  (See 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 132
(2000).)  The key statute requiring our interpretation is section 56341, which authorizes
certain persons to attend a child’s IEP meeting.  Section 56341 provides:

“(a)  Each meeting to develop, review, or revise the individualized
education program of an individual with exceptional needs shall be conducted
by an individualized education program team.

“(b)  The individualized education program team shall include all of the
following:

“(1)  One or both of the pupil’s parents, a representative selected by a
parent, or both, in accordance with the Individuals with Disabilities Education
Act (20 U.S.C. Sec. 1400 et seq.).

“(2)  At least one regular education teacher of the pupil, if the pupil is,
or may be, participating in the regular education environment. . . .

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
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“(3)  At least one special education teacher of the pupil, or if
appropriate, at least one special education provider of the pupil.

“(4)  A representative of the district, special education local plan area,
or county office . . . .

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

“(5)  An individual who conducted an assessment of the pupil or who
is knowledgeable about the assessment procedures used to assess the pupil,
and is familiar with the assessment results or recommendations. . . . 

“(6)  At the discretion of the parent, guardian, or the district, special
education local plan area, or county office, other individuals who have
knowledge or special expertise regarding the pupil, including related services
personnel, as appropriate.  The determination of whether the individual has
knowledge or special expertise regarding the pupil shall be made by the party
who invites the individual to be a member of the individualized education
program team.

“(7)  Whenever appropriate, the individual with exceptional needs.”

The terms of section 56341 conform to federal law in specifying the members of the IEP
meeting “team.”  (See 20 U.S.C. § 1414(d)(1)(B); 34 C.F.R. § 300.344.)  The question to be
resolved is whether news media representatives may attend a child’s IEP meeting as
observers if such attendance has the consent of the parents.  We conclude that attendance by
news media members would be unauthorized.

The purpose of an IEP meeting is for the persons attending to prepare, review
or revise: (1) the statement of the child’s present levels of educational performance, (2) the
statement of measurable annual goals related to meeting the child’s educational needs and
ability to participate in the general curriculum, (3) the statement of special education services
and supplementary aids and services that will be provided to the child, or (4) the explanation
of the extent, if any, to which the child will not participate with nondisabled children in the
regular class and in extracurricular activities.  (20 U.S.C. § 1414(d)(1)(A); see §§ 56341.1,
56342, 56345, 56345.1.) 

Under the doctrine of statutory construction known as expressio unius est
exclusio alterius, “ ‘the expression of certain things in a statute necessarily involves
exclusion of other things not expressed. . . .’  [Citation.]”  (Dyna-Med, Inc. v. Fair
Employment & Housing Commission (1987) 43 Cal.3d 1379, 1391, fn. 13.)  Section 56341



2 It is not suggested that the news media members would act as the “representatives” of the parents. 
(§ 56341, subd. (b)(1).)
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specifies who may attend an IEP meeting; those who do not have express authorization may
not attend.  The word “conduct” in this context means “to have the direction of.”  (Webster’s
3d New Internat. Dict. (1971) p. 474.)  The word “include” acts here as a word of limitation.
“ ‘While the word “includes” may be used to broaden a specific term, it may also be used as
a word of limitation.’  [Citation].”  (State Compensation Ins. Fund v. Workers’ Comp
Appeals Bd. (1977) 69 Cal.App.3d 884, 890; see Associated Indemnity Corp. v. Pacific
Southwest Airlines (1982) 128 Cal.App.3d 898, 904.)  “The governing consideration in
resolving such an ambiguity is the intention of the Legislature.  [Citation.]”  (Muller v.
Automobile Club of So. California (1998) 61 Cal.App.4th 431, 445.) 

We have examined in detail the legislative history of section 56341.  (Stats.
2001, ch. 405, § 2; Stats. 1993, ch. 1296, § 14.6; Stats. 1992, ch. 106, § 2; Stats. 1988, ch.
1508, § 3; Stats. 1987, ch. 1452, § 478; Stats. 1982, ch. 1201, § 19; Stats 1981, ch. 1044, §
10; Stats. 1980, ch. 1353, § 8; Stats. 1980, ch. 797, § 9.)  In 1982, the phrase “but not limited
to” was deleted from the statute after the phrase “shall include.”  Since 1982, then, the
Legislature has intended that only those specified in section 56341 may attend an IEP
meeting.  This construction of section 56341 is confirmed by federal law.  “This is a change
from prior law, which provided, without qualification, that parents or agencies could have
other individuals as members of the IEP team at the discretion of the parents or agency.”  (34
C.F.R. Pt. 300, App. A, p. 113.)
 

As would be expected under these circumstances, the Department of Education
has construed section 56341 as prohibiting attendance at an IEP meeting by those who do
not meet the express statutory qualifications for attendance.  “Unless unreasonable, or clearly
contrary to the statutory language or purpose, the consistent construction of a statute by an
agency charged with responsibility for its implementation is entitled to great deference.”
(Dix v. Superior Court (1991) 53 Cal.3d 442, 460; see People ex rel. Lungren v. Superior
Court (1996) 14 Cal.4th 294, 309; 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 40, 44 (2000); 80
Ops.Cal.Atty.Gen. 322, 326-327 (1997).)

Subdivision (b)(6) of section 56341 provides the only possible authority for
members of the news media to attend an IEP meeting if they have the consent of the parents.2

However, this statutory authorization has no application here.  It is reserved for those who
“have knowledge or special expertise regarding the pupil.”  (§ 56341(b)(6); see 20 U.S.C.
§ 1414(d)(1)(B)(vi).) 



3 We note that a parent may make an audiotape recording of an IEP meeting by giving 24 hours
prior notice to the other team members.  (§ 56341.1, subd. (f)(1).)
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Individuals with “knowledge or special expertise regarding the pupil” are
present at the meeting to help develop, review or revise the IEP plan.  They are expected to
participate meaningfully in the process, contributing valuable information with the best
interests of the child in mind.  “Under this statutory provision, the parent’s and public
agency’s right to bring individuals to the IEP meeting at their discretion must be exercised
in a manner that ensures that all members of the IEP Team have the knowledge or special
expertise regarding the child to contribute meaningfully to the IEP Team.”  (64 Fed.Reg.
12585-12586 (Mar. 12, 1999).)  

An “observer,” in contrast, would be one who observes and listens but does not
participate in the meeting.  (Webster’s 3d New. Internat. Dict. (1971) p. 1558.)  Here, the
news media members would not have “knowledge or special expertise regarding the pupil”
or be able to engage in a sharing of valuable information concerning the child with the other
team members.  Section 56341 thus does not authorize the attendance of “observers,”
whether members of the news media or not.  Federal law supports our construction of section
56341 that those without knowledge or special expertise regarding the child are prohibited
from attending.  (34 C.F.R. Pt. 300, App. A, p. 113.)

It may be noted, however, that an IEP meeting constitutes only one level in the
IEP process.  This meeting has a limited focus and purpose as described above.  Members
of the news media, as well as members of the public, may attend the next level in the process
at the discretion of the parents (§ 56501, subd. (c)(2)), which is a hearing the parents may
request if they disagree with any part of the IEP that the public agency intends to implement
(§ 56346).  Hence, while the Legislature has followed federal law and prohibited parents
from bringing in observers to an IEP meeting, it has authorized parents to bring in observers
at the next level of the IEP process.3 

We conclude in answer to the question presented that members of the news
media may not attend a child’s IEP meeting as observers even though their attendance has
the consent of the parents.

*****


