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THE HONORABLE JOSEPH L. DUNN, MEMBER OF THE STATE
SENATE, has requested an opinion on the following question:

In providing or arranging for the provision of health care services under the
California Medical Assistance program, is a county organized health system that has
contracted with the California Medical Assistance Commission subject to the statutory
requirement that a request for treatment “be reviewed for medical necessity only”?
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CONCLUSION

In providing or arranging for the provision of health care services under the
California Medical Assistance program, a county organized health system that has
contracted with the California Medical Assistance Commission is not subject to the
statutory requirement that a request for treatment “be reviewed for medical necessity
only” unless such requirement is a term of its contract.

ANALYSIS

The California Medical Assistance (Medi-Cal) program (Welf. & Inst.
Code, §§ 14000-14198.2)" implements the federal Medicaid program, established under
title XIX of the Social Security Act (42 U.S.C. § 1396 et seq.), authorizing “the payment
of federal funds to states to defray the cost of providing medical assistance to low-income
persons.” (Blue v. Bonta (2002) 99 Cal.App.4th 980, 985; see Robert F. Kennedy
Medical Center v. Belshe (1996) 13 Cal.4th 748, 751; Palmdale Medical Center v.
Department of Health Services (1992) 8 Cal.App.4th 1306, 1312; Jackson v. Stockdale
(1989) 215 Cal.App.3d 1503, 1509-1510; Wickline v. State of California (1986) 192
Cal.App.3d 1630, 1646.) The Department of Health Services (Department) administers
the state’s Medi-Cal program. (Blue v. Bonta, supra, 99 Cal.App.4th at p. 985.)

Ordinarily, the Medi-Cal program is managed on a “fee for service” basis
whereby the Department pays service providers for the medical care furnished to
qualified individuals. In so doing, the Department makes certain that the federal funds
are used only for “medically necessary” healthcare services. (See Robert F. Kennedy
Medical Center v. Belshe, supra, 13 Cal.4th at pp. 751-752; Blue v. Bonta, supra, 99
Cal.App.4th at p. 986; Lauderdale Associates v. Department of Health Services (1998) 67
Cal.App.4th 117, 119; Jackson v. Stockdale, supra, 215 Cal.App.3d at pp. 1510-1515;
Wickline v. State of California, supra, 192 Cal.App.3d at p. 1646.)

One alternative to this “fee for service” use of federal funds by the
Department is for the California Medical Assistance Commission (Commission) to
negotiate contracts with counties willing to provide the medical services in question. (§§
14087.5-14087.95.) Section 14087.5 states:

“(a) The California Medical Assistance Commission may negotiate
exclusive contracts with any county which seeks to provide, or arrange for

' All references hereafter to the Welfare and Institutions Code are by section number only.
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the provision of the health care services provided under this chapter. The
California Medical Assistance Commission shall establish regulations
concerning the time for submittal of proposed plans for a contract by a
county, and for the time by which the California Medical Assistance
Commission shall decide whether or not to accept the county’s proposal.

“(b) The department shall seek all federal waivers necessary to allow
for federal financial participation in expenditures under this article. This
article shall not be implemented until all necessary waivers have been
approved by the federal government.”

Once negotiations on a contract are completed, the contract is executed pursuant to the
provisions of section 14087.55:

“(a) The department shall enter into contracts with counties under
this article, and shall be bound by the rates, terms, and conditions
negotiated by the negotiator.

“(b) In implementing this article, the department may enter into
contracts for the provision of essential administrative and other services.

“(c) Contracts under this article may be on a nonbid basis and shall
be exempt from the provisions of Chapter 2 (commencing with Section
10290) of Part 2 of the Public Contract Code.”

When the Department pays service providers directly, it follows a schedule
of benefits (§ 14132), many of which are “subject to utilization controls” such as prior
authorization by a Department consultant, a post-service prepayment audit, a post-service
post-payment audit, a limitation on the number of services, and a separate review of the
services to be provided. (§ 14133.) The key statute requiring our analysis is section
14133.05, which states:

“(a) Notwithstanding any other provision of law, a request for a
treatment authorization received by the department shall be reviewed for
medical necessity only.
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“(c) If a provider does not agree with the decision on a treatment
authorization request, the provider may appeal the decision pursuant to
procedures set forth in regulations adopted by the department.

“(d) Providers shall comply with the administrative remedies
available to them prior to seeking a judicial remedy with respect to a
decision of the department on a treatment authorization request.”

The question presented for resolution is whether the requirement of section 14133.05,
subdivision (a), for treatment requests to “be reviewed for medical necessity only,”
applies to a county participating in the Medi-Cal program pursuant to contract. We
conclude that the requirement would apply only if it is made part of the terms of the
county’s contract negotiated by the Commission.

The simple answer to the present inquiry is that section 14133.05 applies to
the Department when it is performing its duties and responsibilities, not to a county
acting under a different statutory scheme (§§ 14087.5-14087.95) pursuant to a contract
negotiated on behalf of the state by the Commission. The Commission is within the
Governor’s Office and has as its purpose the “contracting with health care delivery
systems for provision of health care services to recipients under the California Medical
Assistance program.” (§ 14165.) Section 14087.6 describes a county’s responsibilities
under its contract:

“A county that has contracted for the provision of services pursuant
to this article may provide the services directly to recipients, or arrange for
any or all of the services to be provided by subcontracting with primary
care providers, health maintenance organizations, insurance carriers, or
other entities or individuals. The subcontracts may utilize a prospectively
negotiated reimbursement rate, fee-for-service, retainer, capitation, or other
basis for payment. The rate of payment established under the contract shall
not exceed the total per capita amount that the department estimates would
be payable for all services and requirements covered under the contract if
all these services and requirements were to be furnished Medi-Cal
beneficiaries under the Medi-Cal fee-for-service program.

“Counties that are responsible for providing health care under this
chapter shall make efforts to utilize existing health service resources where
these resources can be estimated by the county to result in lower total
long-term costs and accessibility quality care to persons served under this
chapter. . ..”
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The Department, in turn, has contractual responsibilities specified in section 14087.8:

“When the department has entered into a contract with a county
pursuant to this article, the department shall, at a minimum, through a
method independent of any agency of the county, monitor the level and
quality of services provided in a county, as well as a county’s expenditures
pursuant to the contract, and shall ensure conformity with federal law.”

Accordingly, while section 14133.05 begins with the words
“Notwithstanding any other provision of law,” its terms apply only to the Department.
An entirely different procedure is followed when a county is providing the services in
question pursuant to contract. Of course, the Commission may negotiate for a county’s
compliance with the “reviewed for medical necessity only” statutory requirement as a
term of the contract.

We conclude that, in providing or arranging for the provision of health care
services under the Medi-Cal program, a county organized health system is not subject to
the statutory requirement that a request for treatment “be reviewed for medical necessity
only” unless such requirement is a term of its contract.
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