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THE HONORABLE GREG AGHAZARIAN, MEMBER OF THE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:

May the governing board of a school district avoid the conflict of interest
provisions of Government Code section 1090 by adopting a policy delegating to the district
superintendent its authority to contract on behalf of the district and thus allow the
superintendent to approve a promotion for the spouse of a member of the governing board
as well as lease school equipment from a firm that employs the spouse of another board
member?
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CONCLUSION

The governing board of a school district may not avoid the conflict of interest
provisions of Government Code section 1090 by adopting a policy delegating to the district
superintendent its authority to contract on behalf of the district and thus allow the
superintendent to approve a promotion for the spouse of a member of the governing board
as well as lease school equipment from a firm that employs the spouse of another board
member.

ANALYSIS

In 1988, a school district hired an employee as a noon aide at an elementary
school and thereafter granted her various promotions to secretarial and administrative
positions.  In 1996, the employee’s spouse was elected to the governing board of the district.
In 2002, the spouse of another board member went to work for a firm that leased copy
machines to the district.  The firm has more than 10 employees, and the leases have been
executed over the prior eight years without competitive bidding.  The spouse has no
ownership interest in the firm and has not been personally involved in the leasing of
equipment by the firm.

The district’s governing board has delegated to the district superintendent its
authority to approve promotions and purchase and lease school equipment under the terms
of Education Code section 35161, which provide:

“The governing board of any school district may execute any powers
delegated by law to it or to the district of which it is the governing board, and
shall discharge any duty imposed by law upon it or upon the district of which
it is the governing board, and may delegate to an officer or employee of the
district any of those powers or duties.  The governing board, however, retains
ultimate responsibility over the performance of those powers or duties so
delegated.”

The question presented for resolution is whether the district superintendent may exercise his
delegated authority to  approve a promotion for the  spouse of the one board member and 

lease equipment from a firm that employs the other board member’s spouse without violating



1  All references hereafter to the Government Code are by section number only.

03-5083

the conflict of interest provisions of Government Code section 1090.1  We conclude that the
conflict of interest prohibition cannot be avoided by the board’s delegation of its authority
to the superintendent.

Section 1090 states in part:

“Members of the Legislature, state, county, district, judicial district, and
city officers or employees shall not be financially interested in any contract
made by them in their official capacity, or by any body or board of which they
are members.”

The prohibition of section 1090 is specifically applicable to the members of the governing
board of a school district.  (Ed. Code, § 35233.)

The purpose of section 1090 “is to remove or limit the possibility of any
personal influence, either directly or indirectly which might bear upon an official’s decision,
as well as to void contracts which are actually obtained through fraud or dishonest conduct.”
(Stigall v. City of Taft (1962) 58 Cal.2d 565, 569; see Thorpe v. Long Beach Community
College Dist. (2000) 83 Cal.App.4th 655, 659; Fraser-Yamor Agency, Inc. v. County of Del
Norte (1977) 68 Cal.App.3d 201, 215.)  

Section 1090, when it applies, stands as an absolute bar to entering into the
prohibited contract.  For example, the prohibition cannot be avoided by having the board
member with the proscribed interest abstain from participating in the decision-making
process.  (Thomson v. Call, supra, 38 Cal.3d at p. 649; Fraser-Yamor Agency, Inc. v. County
of Del Norte, supra, 68 Cal.App.3d at pp. 211-212.) 

It is well established that the financial interest of one spouse will be attributed
to the other spouse for purposes of section 1090.  (Thorpe v. Long Beach Community
College Dist., supra, 83 Cal.App.4th at p. 659; 85 Ops.Cal.Atty.Gen. 34, 36 (2002); 69
Ops.Cal.Atty.Gen. 257, 258, fn. 5 (1986).)  Further, an employee of a school district has a
contractual relationship with the governing board of the district concerning the terms of that
employment.  (Thorpe v. Long Beach Community College Dist., supra, 83 Cal.App.4th at
p. 659; 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 175, 177 (2001); 69 Ops.Cal.Atty.Gen. 102, 106 (1986).)
While a school employee may remain employed after his or her spouse becomes a member
of the school district board, section 1090 prohibits the district from promoting the employee
if the promotion requires the approval of the board.  (§ 1091.5, subd. (a)(6); Thorpe v. Long
Beach Community College Dist., supra, 83 Cal.App.4th at pp. 663-664; 84



2  The board’s approval is normally required when there is a change of the employee’s job
description, title, and compensation as distinguished from “a regular salary or merit step increase that
typically requires no direct board action.”  (Thorpe v. Long Beach Community College Dist., supra, 83
Cal.App.4th at p. 663.)

3  Of course, any leases executed by the district before section 1090 became applicable, because they
were entered into either before the one spouse became a board member or before the other spouse became
an employee of the firm, would be valid.  (See 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 34, 35-38 (2001).)  
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Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 178-180; 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 320, 321-322 (1997); 69
Ops.Cal.Atty.Gen. 255, supra, at p. 260.)2

Similarly, a school district board generally may not lease school equipment
from a firm that employs the spouse of a board member.  (See 85 Ops.Cal.Atty.Gen. 34, 35-
36 (2002); 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 169, 171-172 (1998).)  Limited exceptions apply where
certain “remote interests” and “noninterests” have been defined as not coming within section
1090’s prohibition.  (§§ 1091, 1091.5.)  Under the particular circumstances presented here,
the board member’s interest would not qualify as either a remote interest under the
provisions of section 1091 or a noninterest under the provisions of section 1091.5.3 

Nonetheless, it is contemplated that the promotion approval and lease
agreement would not be granted or executed by the school district board itself, but rather by
the district superintendent under his statutorily delegated authority.  May section 1090’s
prohibition be avoided by the board if it is the district superintendent who enters into the
contracts pursuant to Education Code section 35161?

Each school district in the state is under the control of a governing board.  (Ed.
Code, § 35010, subd. (a).)  A school board may act in any manner that is not inconsistent
with state law and not inconsistent with the purpose for which school districts are
established.  (Cal. Const., art. XIV, § 14; Ed. Code, § 35160.)  The Legislature has given
express authority to school boards to enter into contracts for employment (Ed. Code,
§§ 45109 [non-merit-system districts], 45241 [merit-system districts]) and the purchase of
goods and services (Ed. Code, §§ 17595-17606; Pub. Contract Code, § 20111; see 71
Ops.Cal.Atty.Gen. 266, 268 (1988)).

The Education Code thus provides that a school district’s authority to enter
into contracts, whether related to employment or the purchase or lease of equipment, remains
vested in the governing board; and when a district superintendent or other administrator
participates in the making of the contract, he or she does so not independently but on behalf
of the board.  (§§ 35161, 35035; see §§ 17595 et seq.; California Sch. Employees Assn. v.
Personnel Commission (1970) 3 Cal.3d 139, 142, 143; Personnel Com. v. Barstow Unified



4  Education Code section 17606 provides an exception to this general rule for certain transactions
having a value of less than $100.
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School Dist. (1996) 43 Cal.App.4th 871, 878, 879-880; see Main v. Claremont Unified
School Dist. (1958) 161 Cal.App.2d 189, 204, disapproved on another ground in Barthuli
v. Board of Trustees  (1977) 19 Cal.3d 717.)   

Moreover, the Education Code requires that every official action taken by the
governing board—including contracts—be affirmed by a formal vote of the members of the
board.  (Ed. Code, §§ 17604, 35163.)  And when the board affirms an act that has been
delegated to a subordinate, the act becomes the act of the board itself.  (See California Sch.
Employees Assn. v. Personnel Commission, supra, 3 Cal.3d at p. 145.)  Indeed, a contract
that has not been ratified or approved by the governing board is invalid.  (El Camino
Community College Dist. v. Superior Court (1985) 173 Cal.App.3d 606, 616; Santa Monica
Unified Sch. Dist. v. Persh (1970) 5 Cal.App.3d 945, 952.)4

In light of these authorities, we find that a governing board may not avoid the
conflict of interest provisions of section 1090 by adopting a policy delegating its authority
to the district superintendent to enter into contracts.  (See Thomson v. Call (1985) 38 Cal.3d
633, 649.)  While clearly the governing board may delegate its contractual authority to the
district superintendent (Ed. Code, §§  17595-17606, 35161, 35035), the superintendent’s
contractual powers remain subject to the review and control of the governing board as a
matter of law.  As Education Code section 35161 itself states:  “The governing board,
however, retains ultimate responsibility over the performance of those powers and duties so
delegated.”  Any policy that purports to divest the governing board of its responsibility to
contract on behalf of the district would be contrary to state law.  (Cal. Const., art. XIV, § 14;
Ed. Code, §§ 35010, subd. (b), 35160;  see California Sch. Employees Assn. v. Personnel
Commission, supra, 3 Cal.3d at pp. 143-144.) 

The present circumstances may be distinguished from those in certain of our
prior opinions where we have concluded that a public agency board may avoid violating
section 1090 when the contract is made by an “independent” government official who does
not have a conflict of interest.  For example, in 57 Ops.Cal.Atty.Gen. 458 (1974), we
concluded that a county purchasing agent, who had independent statutory authority to
contract on behalf of the county, could contract with a county supervisor to provide tow
truck services to the county.  (See also 21 Ops.Cal.Atty.Gen. 90 (1953); 14
Ops.Cal.Atty.Gen. 78 (1949); 3 Ops.Cal.Atty.Gen.188 (1944).)  “The significant fact in each
of these opinions is the independent status of the party contracting on behalf of the
government agency.”  (21 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 92.)  That fact is not present here,
since a district superintendent’s authority to contract remains subject to the review and
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ratification of the governing board under state law.

We conclude that the governing board of a school district may not avoid the
conflict of interest provisions of section 1090 by adopting a policy delegating to the district
superintendent its authority to contract on behalf of the district and thus allow the
superintendent to approve a promotion for the spouse of a member of the governing board
as well as lease school equipment from a firm that employs the spouse of another board
member.
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