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THE HONORABLE NOREEN EVANS, MEMBER OF THE STATE 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following questions: 

1.  May the California State University employ selection criteria to limit the 
number of qualified prospective contractors invited to submit bid proposals for a “design
build” project? 

2. Is the California State University required to inform qualified prospective 
contractors what selection criteria will be employed to limit the number of contractors invited 
to submit bid proposals for a “design-build” project, including how the selection criteria will 
be weighted and evaluated? 

3.  To what extent, if any, do the requirements of the Subletting and 
Subcontracting Fair Practices Act apply to “design-build” projects? 
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CONCLUSIONS 

1. The California State University may employ selection criteria to limit the 
number of qualified prospective contractors invited to submit bid proposals for a “design
build” project. 

2.  The California State University is required to inform qualified prospective 
contractors what selection criteria will be employed to limit the number of contractors invited 
to submit bid proposals for a “design-build” project, including how the selection criteria will 
be weighted and evaluated. 

3.  The requirements of the Subletting and Subcontracting Fair Practices Act 
apply to “design-build” projects once the subcontractors are listed by the contractor. 

ANALYSIS 

The Legislature has enacted the California State University Contract Law (Pub. 
Contract Code, §§ 10700-10874; “Act”)1 to provide procedures for the letting of contracts 
by the Trustees of the California State University (“CSU”).  (See Ed. Code, § 66600; 
California State Employees Assn. v. Trustees of Cal. State Colleges (1965) 237 Cal.App.2d 
541, 544.)2  The Act is similar to the State Contract Act (§§ 10100-10285.5) and generally 
requires the use of competitive bidding (§ 10722)3 for construction projects undertaken by 
CSU (§ 10704; Ed. Code, § 66606).  Section 10701, subdivision (a), defines a “project” as 
including “the erection, construction, alteration, painting, repair or improvement of any state 

1 All further references to the Public Contract Code are by section number only. 

2 CSU is also subject to administrative provisions applicable to all public contracts.  (See §§ 1100
9203.) 

3  As used in the Public Contract Code, “ ‘bid’ means any proposal submitted to a public entity in 
competitive bidding for the construction, alteration, repair, or improvement of any structure, building, road or 
other improvement of any kind.”  (§ 5100, subd. (b).)  A “competitive bid” is a price at which one will perform 
work or supply goods and which is submitted in response to public notice of an intended  purchase.  (Black’s 
Law Dict. (8th ed. 2004), p. 171, col. 2.)   “Competitive bidding,” as the term is used here, is the process of 
awarding a contract for a public works project to the lowest responsible bidder. (See City of Inglewood-Los 
Angeles County Civic Center Authority v. Superior Court (1972) 7 Cal.3d 861, 866; Taylor Bus Service, Inc. 
v. San Diego Board of Education (1987) 195 Cal.App.3d 1331, 1341-1342.)  “Responsible bidder” means 
“a bidder who has demonstrated the attribute of trustworthiness, as well as quality, fitness, capacity, and 
experience to satisfactorily perform the public works contract.”  (§ 1103.)
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structure, building, road, or other state improvement of any kind.” Projects with an estimated 
cost of $5,000 or less need not be competitively bid, and minor capital outlay projects 
estimated to cost less than $400,000 are not subject to some of the provisions of the Act.  (§ 
10705, subds. (a), (b).)  Major capital outlay projects, with an estimated cost of more than 
$400,000, must comply with all of the requirements of the Act (see §§ 10108, 10705), and 
it is those projects with which we are concerned here. 

The focus of our inquiry is upon section 10708, which sets special 
requirements for “design-build” projects.4  Section 10708 states: 

“(a)  When, in the opinion of the trustees, the best interests of the 
California State University dictate, the trustees may enter into an agreement 
with a contractor to provide all or significant portions of the design services 
and construction of a project under this chapter.  The contractor shall design 
the project pursuant to the scope of services set forth in the request for 
proposals, build the project, and present the completed project to the trustees 
for their approval and acceptance. 

“(b)  Work under this section shall be carried out by a contractor chosen 
by a competitive bidding process that employs selection criteria in addition to 
cost.  Any design work performed pursuant to this section shall be  prepared 
and signed by an architect certificated pursuant to Chapter 3 (commencing 
with Section 5500) of Division 3 of the Business and Professions Code. 

“(c)  When the design of portions of the project permits the selection 
of subcontractors, the contractor shall competitively bid those portions.  The 
contractor shall provide to the trustees a list of subcontractors whose work is 
in excess of one-half of 1 percent of the total project cost as soon as the 
subcontractors are identified.  Once listed, the subcontractors shall have the 
rights provided in the Subletting and Subcontracting Fair Practices Act 
(Chapter 4 (commencing with Section 4100) of Part 1).” 

1.  Limiting Prospective Contractors 

4 In legislation similar to the Act, the Legislature has defined “design-build” as “a construction 
procurement process in which both the design and construction of a project are procured from a single entity.” 
(Gov. Code, § 13332.19, subd. (a)(1); see Gov. Code, 14661, subd. (a).)  This method of project delivery can 
be contrasted with the more traditional method, commonly termed “design-bid-build,” under which the owner 
retains his or her own architects and engineers to design the project.
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The first question we are asked concerns whether the “selection criteria” 
specified in subdivision (b) of section 10708 may be used by CSU to limit the number of 
qualified prospective contractors who are given notice and invited to submit bids for a 
particular design-build project.  Such criteria might relate to (1) organizational resources and 
the proximity of key personnel, (2) licensing requirements, (3) general design-build 
experience, (4) team experience with the type of project to be built, (5) special construction 
skills required for the project, (6) availability of key personnel and resources to manage the 
project, and (7) commercial and business references.  May such selection criteria be applied 
by CSU before contractors are given an opportunity to submit their bid proposals?  We 
conclude that such criteria may be so used before bid proposals are requested. 

In analyzing the terms of section 10708, we rely upon well-settled principles 
of statutory construction. “When interpreting a statute, our primary task is to determine the 
Legislature’s intent.  [Citation.]”  (Freedom Newspapers, Inc. v. Orange County Employees 
Retirement System (1993) 6 Cal.4th 821, 826.)  “In determining such intent, a court must 
look first to the words of the statute themselves, giving to the language its usual, ordinary 
import and according significance, if possible, to every word, phrase and sentence in 
pursuance of the legislative purpose.”  (Dyna-Med, Inc. v. Fair Employment and Housing 
Com. (1987) 43 Cal.3d 1379, 1387.)  “The words of the statute must be construed in context, 
keeping in mind the statutory purpose, and statutes or statutory sections relating to the same 
subject must be harmonized, both internally and with each other, to the extent possible.” 
(Ibid.)  “When the language is susceptible of more than one reasonable interpretation, . . . 
we look to a variety of extrinsic aids,  including the ostensible objects to be achieved, the 
evils to be remedied, the legislative history, public policy, contemporaneous administrative 
construction, and the statutory scheme of which the statute is a part.” (People v. Woodhead 
(1987) 43 Cal.3d 1002, 1007-1008.)  Finally, “a practical construction is preferred.” 
(California Correctional Peace Officers Assn. v. State Personnel Bd. (1995) 10 Cal.4th 
1133, 1147.) 

Looking at the words of section 10708, we find that their meanings are clear. 
A “selection” occurs when one “selects”; to select is “to choose from a number or group 
usu[ally] by fitness, excellence or other distinguishing feature.”  (Webster’s 3d New Internat. 
Dict. (2002) p. 2058.)  A “criterion” is “a standard on which a decision or judgment may be 
based.”  (Id., at p. 538.)  Thus, CSU may employ various standards in addition to cost, when 
choosing the contractor to whom it will award the design-build contract. We have carefully 
reviewed the legislative histories of section 10708 and its predessor statute (former Ed. Code, 
§ 90108) and have found nothing indicating that the Legislature intended to circumscribe the 
timing of when to apply the selection criteria in letting design-build contracts. 
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Moreover, we view the Legislature’s specification of “selection criteria” in 
section 10708 as granting flexibility to CSU in awarding design-build contracts. There is no 
requirement that the bidding process be conducted in a particular sequence or that all 
qualified bidders5 be allowed to participate at the bid proposal stage.  Although one of the 
primary objectives of the Public Contract Code is “[t]o provide all qualified bidders with a 
fair opportunity to enter the bidding process” (§ 100, subd. (c)), entry into the process does 
not assure “final-stage” consideration in that process. 

We thus conclude in answer to the first question that CSU may employ 
selection criteria to limit the number of qualified prospective contractors invited to submit 
bid proposals for a design-build project. 

2.  Disclosure of Selection Criteria 

We are next asked whether CSU is required to inform qualified prospective 
contractors what selection criteria will be employed to limit the number of contractors invited 
to submit bid proposals, including how the selection criteria will be weighted and evaluated. 
We conclude that CSU is required to disclose such information. 

Certainly it is in the interest of all concerned, including CSU, prospective 
bidders, and taxpayers, that a full and fair disclosure of all competitive bidding requirements 
be made known for a proposed design-build project.  As noted above, subdivision (c) of 
section 100 declares that a “fair opportunity” is to be given qualified bidders to enter the 
bidding process.  If the selection criteria is made known, including how the criteria will be 
weighted and evaluated, an informed decision may be made by prospective bidders whether 
to go forward in the process. Moreover, without providing such information, the process 
cannot be assured of producing “responsible bidders” able to demonstrate “the attribute of 
trustworthiness, as well as quality, fitness, capacity, and experience to satisfactorily perform 
the public works contract.”  (§ 1103.) 

We thus conclude in answer to the second question that CSU is required to 
inform qualified prospective contractors what selection criteria will be employed to limit the 

5 Under section 10760, bidders become “qualified” after completing a questionnaire and providing a 
financial statement. The focus of this opinion is upon whether the selection criteria of section 10708 may be 
used thereafter by CSU to reduce the number of qualified bidders before bid proposals are solicited for a 
particular design-build project.
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number of contractors invited to submit bid proposals for a design-build project, including 
how the selection criteria will be weighted and evaluated. 

3.  Design-Build Project Subcontractors 

The Subletting and Subcontracting Fair Practices Act (§§ 4100-4114; 
“Subcontracting Act”) is a comprehensive statutory scheme designed to prevent “the 
practices of bid shopping and bid peddling in connection with the construction, alteration, 
and repair of public improvements.”  (§ 4101; see 86 Ops.Cal.Atty.Gen. 90 (2003).)  “Bid 
shopping is the use of the low bid already received by the general contractor to pressure 
other subcontractors into submitting even lower bids.  Bid peddling, conversely, is an attempt 
by a subcontractor to undercut known bids already submitted to the general contractor in 
order to procure the job.”  (Southern Cal. Acoustics Co. v. C.V. Holder, Inc. (1969) 71 
Cal.2d 719, 726, fn. 7; see MCM Construction, Inc. v. City and County of San Francisco 
(1998) 66 Cal.App.4th 359, 368-369; E.F. Brady Co. v. M.H. Golden Co. (1997) 58 
Cal.App.4th 182, 189-190; Valley Crest Landscape, Inc. v. City Council (1996) 41 
Cal.App.4th 1432, 1438; Cal.-Air Conditioning, Inc. v. Auburn Union School Dist. (1993) 
21 Cal.App.4th 655, 661, fn. 1.) 

To prevent a prime contractor from using a subcontractor’s bid to prepare its 
bid, and then shopping that bid to get a lower price, the Subcontracting Act requires bidders 
for public contracts to list the names of all subcontractors who will perform work in an 
amount in excess of one-half of 1 percent of the prime contractor’s bid. (§ 4107, subd. (a).) 
It also requires bidders to specify the portion of the work that will be done by each 
subcontractor, with only one subcontractor listed for each portion.  (§ 4104, subd. (b); see 
Valley Crest Landscape, Inc. v. City Council, supra, 41 Cal.App.4th at pp. 1439-1440.) 

We are asked to what extent, if any, the provisions of the Subcontracting Act 
apply to design-build projects let for contract under the terms of 10708.  We conclude that 
the requirements of the Subcontracting Act apply once the subcontractors are identified by 
the contractor. 

The answer to this question is found in subdivision (c) of section 10708, 
quoted above.  The statute requires the listing “of subcontractors whose work is in excess of 
one-half of 1 percent of the total project costs” who “shall have the rights provided in the 
Subletting and Subcontracting Fair Practices Act . . . .”  Thus, when the design of portions 
of the project permits the selection of subcontractors:  (1) the design-build contractor is 
required to competitively bid those portions; (2) the contractor  must provide to CSU a list 
of those subcontractors whose work will be in excess of one-half of one percent of the total 
project cost as soon as the subcontractors are identified; and (3) once they have been listed, 
the subcontractors have the rights set forth in the Subcontracting Act. 
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Subdivision (c) was added to section 10708 in 2005.  (Stats. 2005, ch. 318, 
§ 13.)  A legislative committee report concerning the proposed legislation (Assem. Com. on 
Higher  Education,  Rep. on  Assem. Bill No. 961 (2005-2006 Reg. Sess.) as amended March 
29, 2005, pp. 5-6) explained the purpose of the amendment as follows:    

“According to the CSU Chancellor’s Office, ‘the Subletting and 
Subcontracting Fair Practices Act requires the prime contractor, when they 
submit a bid for the public work, to include with the bid a list of all 
subcontractors where work is in excess of one-half of one percent.  However, 
in the design-build context of Public Contract Code (10708), where the prime 
contractor teams with an architect to both design and build public works, the 
design phase of the project has not yet concluded, thus making it impossible 
to bid the work to subcontractors at the time the prime contractor, the design-
build team, submits its bid.  This bill conforms the protections of the 
Subletting and Subcontracting Fair Practices Act to the design-build 
environment.’ ” 

It is apparent from this legislative history that design-build projects let for contract pursuant 
to section 10708 must include protections for subcontractors as specified in the 
Subcontracting Act. 

We conclude in answer to the third question that the requirements of the 
Subcontracting Act apply to design-build projects once the subcontractors are listed by the 
contractor. 

***** 
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