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THE HONORABLE DOMINIC L. CORTESE, MEMBER OF THE CALIFORNIA 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question: 

Are the meetings of a student body association of a community college  subject to
the open meeting requirements of the Ralph M. Brown Act? 

CONCLUSION 

The meetings of a student body association of a community college are subject to the
open meeting requirements of the Ralph M. Brown Act. 

ANALYSIS 

The Ralph M. Brown Act (Gov. Code, §§ 54950-54962; hereafter "Act")1  generally
requires that the "legislative bodies" of "local agencies" hold their meetings open to the public.  "A 
local agency" includes a school district, including a community college district.  (See § 54951; 66
Ops.Cal.Atty.Gen. 252 (1983).) Hence, the meetings of the board of governors of a community
college district, as the "legislative body," are subject to the Act's requirements.  The question
presented for resolution is whether the Act is also applicable to a community college student body
association. We conclude that it is. 

We first note that community college student body associations are  organized under
the provisions of Education Code section 76060. This statute provides: 

1All references to the Government Code hereafter are by section number only. 
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"The governing board of a community college district may authorize the
students of a college to organize a student body association. The association shall 
encourage students to participate in the governance of the college and may conduct
any activities, including fundraising activities, as may be approved by the
appropriate college officials. The association may be granted the use of community
college premises and properties without charge, subject to any regulations that may
be established by the governing board of the community college district. 

"The governing board of the community college district may authorize the
students of a college to organize more than one student body association when the
governing board finds that day students and evening students each need an
association or geographic circumstances make the organization of only one student
body association impractical or inconvenient. 

"A community college district may assume responsibility for activities
formerly conducted by a student body association if the student body association is
dissolved. A student body association employee who was employed to perform the
activity assumed by the district pursuant to this section shall become a member of
the classified service of the district in accordance with Section 88020." 

While we have never addressed the particular question presented, in 66
Ops.Cal.Atty.Gen. 252 (1983), we concluded that the meetings of an academic senate of a
community college were subject to the open meeting requirements of the Act.  We reasoned that an 
academic senate constituted an "advisory body" to the community college district board of
governors, and thus was a "legislative body" within the meaning of section 54952.3.  Section 
54952.3 provides: 

"As used in this chapter `legislative body' also includes any advisory
commission, advisory committee or advisory body of a local agency, created by
charter, ordinance, resolution, or by any similar formal action of a legislative body
or member of a legislative body of a local agency . . . ." 

We had no difficulty in our prior opinion in finding that an academic senate stands in an advisory
capacity to the district governing board as provided by regulations adopted by the State Board of
Governors of the California Community Colleges (hereafter "State Board").  As to whether an 
academic senate is formed by "formal action" of a community college district board of governors,
we stated: 

"At first blush, one might conclude that an academic senate is formed not by
the district board, but by vote of the faculty of the community college or colleges.
However, reference to section 53202 of title 5 of the California Administrative Code, 
subdivision (c)(1) and (2), supra, discloses that certain steps or actions are also
required of the district board after the faculty vote.  Furthermore, it is to be recalled 
that the administrative regulations with respect to formation of these bodies, as well
as locally mandated regulations  (see Education Code, secs. 71079 and 72292, 
supra), have been adopted and are adopted to satisfy requirements of the law.  These 
requirements are that procedures be established `to be used by district governing
boards' which provide for the expression of opinions of faculty and students.
Consequently, it can be said that the establishment of an academic senate is
attributable to the district board as well as to the faculty by its vote. 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
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"Accordingly . . . it would seem that the legally mandated joint action to be
taken by the faculty of a community college and a district board in establishing an
academic senate constitutes the requisite `formal action' contemplated by section
54952.3 of the Government Code. . . ."  (66 Ops.Cal.Atty.Gen. at 255.) 

We believe that student organizations should be similarly treated.  Education Code 
section 70901 provides in part concerning the duties of the State Board: 

"(b) . . . . the board of governors shall provide general supervision over
community college districts, and shall, in furtherance thereof, perform the following
functions: 

"(1) Establish minimum standards as required by law, including, but not
limited to, the following: 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"(E) Minimum standards governing procedures established by governing
boards of community college districts to ensure faculty, staff, and students the right
to participate effectively in district and college governance, and the opportunity to
express their opinions at the campus level and to ensure that these opinions are given
every reasonable consideration . . . ." 

The State Board has implemented Education Code section 70901 in part by adopting
section 51023.7 of title 5 of the California Code of Regulations.  The regulation provides: 

"(a) The governing board of a community district shall adopt policies and
procedures that provide students the opportunity to participate effectively in district
and college governance. Among other matters, said policies and procedures shall 
include the following: 

"(1) Students shall be provided an opportunity to participate in formulation
and development of district and college policies and procedures that have or will
have a significant effect on students.  This right includes the opportunity to
participate in processes for jointly developing recommendations to the governing
board regarding such policies and procedures. 

"(2) Except in unforeseeable, emergency situations the governing board
shall not take action on a matter having a significant effect on students until it has
provided students with an opportunity to participate in the formulation of the policy
or procedure or the joint development of recommendations regarding this action. 

"(3) Governing board procedures shall ensure that at the district and
college levels, recommendations and positions developed by students are given every
reasonable consideration. 

"(4) For the purpose of this section, the governing board shall recognize
each associated student organization or its equivalent within the district as provided
by Education Code section 76060, as the representative body of the students to offer
opinions and to make recommendations to the administration of a college and to the
governing board of a district with regard to district and college policies and
procedures that have or will have a significant effect on students.  The selection of 
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student representatives to serve on college or district committees, task forces, or
other governance groups shall be made, after consultation with designated parties,
by the appropriate officially recognized associated students organization(s) within
the district. . . ." 

Just as with the academic senate considered in our 1983 opinion, which was formed
by joint action of the faculty and the community college district governing board, a student
association is formed by the joint action of the student body and the district board.  The district 
board not only authorizes organization of such an association (Ed. Code, § 76060), but adopts
requisite "policies and procedures that provide students the opportunity to participate effectively in
district and college governance," including the right "to offer opinions and to make
recommendations . . . to the governing board of a district with regard to district and college policies
and procedures that have or will have a significant effect on students" (Cal. Code Regs., tit. 5, §
51023). 

In our view, these actions by a community college district board constitute "formal
action" (§ 54952.3), making the student association an advisory body to the district board.  (Cf. 
Joiner v. City of Sebastapol (1981) 125 Cal.App.3d 799, 805; 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 252 (1983).)
Consequently, the student association would be a "legislative body" of a "local agency" whose
meetings would be subject to the Act's requirements. 

In so concluding, we recognize that at one time community college student
organizations were subject to the opening meeting requirements of the Bagley-Keene Opening
Meeting Act (§§ 11120-11132) applicable to state boards and commissions.  The exclusion of 
community college student organizations from the act governing "state bodies" in 1984 (Stats. 1984,
ch. 1158, § 3) is consistent with our conclusion that such organizations come under the Act's
provisions applicable to "local agencies." Indeed, the legislative history of the 1984 amendment
indicates that the exclusion of community college student organizations was intended to subject such
organizations to the requirements of the Act.  The Assembly Education Committee report of June 
26, 1984, stated in part: 

"Under current law student body organizations at . . . Community Colleges
(CC) are governed by the Bagley-Keene Open Meeting Act which provides the
meeting procedures followed by state bodies. 

" . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"The bill repeals the Section of the Government Code that requires . . . CC
student body organizations to comply with the Bagley Keene Act.  By so doing the
bill moves CC student body organizations under the domain of the Brown Act (The
Open Meetings Act that applies to local agencies)."2 

Our conclusion is also consistent with the legislative treatment of student
organizations established on state university campuses.  These organizations were also removed
from the Bagley-Keene Opening Meeting Law by the 1984 legislation but were placed under a
special statutory scheme incorporating various provisions of the Act.  (Ed. Code, §§ 89900-89928.) 

2"[I]t is well established that reports of legislative committees and commissions are part of a
statute's legislative history and may be considered when the meaning of a statute is uncertain.
[Citations.]" (Hutnick v. United States Fidelity & Guaranty Co. (1988) 47 Cal.3d 456, 465, fn. 7.) 

4. 92-508
 

http:Cal.App.3d


Accordingly, although state university student organizations do not come within scope of the Act
as local agencies, they receive similar treatment to that of  community college student organizations. 

In answer to the question presented, therefore, we conclude that the meetings of a
student organization of a community college are subject to the open meeting requirements of the
Act. 

* * * * *
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