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THE HONORABLE WILLIE L. BROWN, JR, SPEAKER OF THE ASSEMBLY, 
has requested an opinion on the following question: 

Pursuant to a multi-year employment agreement, may a school district make a lump-
sum payment of money to a retiring certificated superintendent of schools for unused, accumulated
sick leave? 

CONCLUSION 

Pursuant to a multi-year employment agreement, a school district may make a lump-
sum payment of money to a retiring certificated superintendent of schools for unused, accumulated
sick leave. 

ANALYSIS 

In this opinion we are asked to examine whether a school district may contract to pay
an employee for any unused sick leave that may have accumulated at the time of his or her
retirement.  In 58 Ops.Cal.Atty.Gen. 146 (1975), we concluded that there was no statutory authority
for such payment to a retiring certificated school employee, despite the provisions of then Education
Code section 140051 (now section 22722) which referred to "[p]ayments for accumulated sick leave
. . . paid by separate warrant."2  We reasoned in our 1975 opinion that former section 14005 "does 

1All statutory references hereafter to the Education Code are by section number only. 

2Former section 14005 provided: 

"Except as provided in Section 14004, no credit toward retirement shall be
granted for any payment made for accumulated sick leave upon transfer from one 
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not actually authorize payments.  Only the method of payment is spelled out ̀ by separate warrant.'" 
(Id., at p. 147.) We did not address whether a cash payment option could be negotiated and
incorporated as one of the terms of the employee's contract.  We now address that question. 

Since issuance of our 1975 opinion, the Legislature has substantially revised the
Education Code, granting school districts significant control over their programs and activities.
Section 35160 now provides: 

"On and after January 1, 1976, the governing board of any school district may
initiate and carry on any program, activity, or may otherwise act in any manner
which is not in conflict with or inconsistent with, or preempted by, any law and
which is not in conflict with the purposes for which school districts are established." 

Not only has the Education Code been changed since 1975, we have here a multi-year employment
contract containing the payment term.  We conclude that pursuant to an employment contract, a
lump-sum amount may be paid for unused sick leave at the time of retirement. 

A. Section 35160 

Looking first at the changes in the Education Code since 1975, we find that section
35160, formerly section 7503.5, resulted from an amendment of the California Constitution.  At the 
November 7, 1972 General Election, section 14 of article IX of the Constitution was amended by
the voters to add the following paragraph: 

"The Legislature may authorize the governing boards of all school districts
to initiate and carry on any programs, activities, or to otherwise act in any manner
which is not in conflict with the laws and purposes for which school districts are
established." 

In 60 Ops.Cal.Atty.Gen. 206, 208 (1977), we explained the significance of this constitutional change
and the enactment of section 35160 as follows: 

"The above statute, it may be seen, profoundly alters the analytic focus of a
determination of a school district's authority in any given case.  In essence, we now 
must look to whether particular conduct is precluded, where previously we searched
for express or implied authorization for such conduct." 

We had previously observed that no longer were we to follow "the strict rule enunciated by the
courts that school districts are public agencies with extremely limited powers . . . ." (60 
Ops.Cal.Atty.Gen. 177, 180 (1977).) 

district to another, upon termination of service, upon death, or retirement.  No 
contributions shall be taken from such payments.  Payments for accumulated sick
leave shall not be included in any payroll warrant paid the teacher but shall be paid
by separate warrant. Such payments shall not be included in the computation for the
purposes of determining `final compensation.'  No continued leave of absence shall 
be granted a member solely for the purpose of allowing the member to receive
compensation for accumulated sick leave for which the member could otherwise
have elected to receive payment." 
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Since the enactment of section 35160, we have examined its grant of authority in a
variety of contexts. (See, e.g., 65 Ops.Cal.Atty.Gen. 326, 327 (1982) [school board may grant
exclusive photography contract for school yearbook pictures]; 63 Ops.Cal.Atty.Gen. 851, 853 (1980)
[school board may grant repurchase option to seller in school property acquisition contract];  60 
Ops.Cal.Atty.Gen. 206, 208 (1977) [school districts may enter into a joint agreement to hire legal
counsel for special services].) 

In Fleice v. Chualar Union Elementary School Dist. (1988) 206 Cal.App.3d 886, the
court analyzed the language of section 35160 with respect to whether a school district could grant
early tenure to a school employee.  In Johnson v. Board of Education (1986) 179 Cal.App.3d 593,
the court sanctioned the actions of a school board in reviewing a superintendent's decision regarding
whether to change a student's grade.  The court stated regarding section 35160: 

"When the Legislature has made clear its intent that a school district may
initiate and carry on any program or activity, or otherwise act in a manner not in
conflict or inconsistent with the law and not in conflict with the purposes for which
a school district is established, we conclude that such categorical leeway cannot be
restricted by the courts. The Board of Education, therefore, is empowered with the
inherent right and express administrative jurisdiction to create investigative boards
or bodies, hold hearings, address grievances and issue and enforce its holdings in so
far as they are not in conflict with or inconsistent with any law and which are not in
conflict with the purposes for which the school districts are established.  The 
Supreme Court acknowledged this change in Hatzell v. Connell (1984) 35 Cal.3d
899, where at page 915 it noted: `Prior to the effective date of section 35160, local 
school districts possessed little, if any, power to act without express legislative or
administrative authorization.  [Citation.] Section 35160 provides local districts with
more flexibility.'  The court goes on to note that it was the view of the legislative
counsel that the Legislature would not have to grant specific authority for a school
board to carry out a particular activity but could authorize school boards to carry out
any activity if it was related to school purposes and not prohibited by law."  (Id., at
pp. 600-601.) 

In 1987 the Legislature enacted section 35160.1 (Stats. 1987, Ch. 1452, § 199) to
further clarify the broad grant of authority contained in section 35160.  Section 35160.1 provides: 

"(a) The Legislature finds and declares that school districts, county boards
of education, and county superintendents of schools have diverse needs unique to
their individual communities and programs.  Moreover, in addressing their needs,
common as well as unique, school districts, county boards of education, and county
superintendents of schools should have the flexibility to create their own unique
solutions. 

"(b)  In enacting Section 35160, it is the intent of the Legislature to give
school districts, county boards of education, and county superintendents of schools
broad authority to carry on activities and programs, including the expenditure of
funds for programs and activities which, in determination of the governing board of
the school district, the county board of education, or the county superintendent of
schools are necessary or desirable in meeting their needs and are not inconsistent
with the purposes for which the funds were appropriated.  It is the intent of the 
Legislature that Section 35160 be liberally construed to effect this objective. 
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"(c) The Legislature further declares that the adoption of this section is a
clarification of existing law under Section 35160." 

Not only is section 35160 to "be liberally construed" (§ 35160.1, subd. (b)), but as part of the
legislation enacting section 35160.1, the Legislature declared: 

"The Legislature finds and declares that, in 1972, the people of the state
adopted an amendment to Section 14 of Article IX of the California Constitution,
which permits the Legislature to authorize the governing boards of school districts
to initiate and carry on any programs, activities, or to otherwise act in any manner
which is not in conflict with the laws and purposes for which school districts are
established. 

"It is the intent of the Legislature, in enacting this act, to implement more
fully, for the school districts, county boards of education, and the county offices of
education in California, the intent of the people in adopting the amendment of
Section 14 of Article IX of the  California Constitution. The Legislature further finds
and declares that, in order to do so, it is necessary to amend or repeal many
provisions of the Education Code. 

"Whenever in this act a power, authorization, or duty of a school district
governing board, county board of education, or county office of education, is
repealed or otherwise deleted by amendment, it is not the intent of the Legislature
to prohibit the board or office from acting as prescribed by the deleted provisions.
Rather, it is the intent of the Legislature, that the school district governing boards,
county boards of education, and county superintendents of schools, respectively,
shall have the power, in the absence of other legislation, to so act under the general
authority of Section 35160 of the Education Code." (Stats. 1987, ch. 1452, §1.) 

Returning to the question presented herein, we believe the action by a school board
in incorporating a payment option for unused sick leave in the terms and conditions of a
superintendent's contract would not be "in conflict with the purposes for which school districts are
established" and would relate directly to such purposes, the hiring of a highly competent and
qualified school administrator. 

B. Section 35031 

In determining whether a contractual agreement to pay a lump-sum amount to a
school superintendent for accumulated sick leave upon retirement would be "in conflict with or
inconsistent with, or preempted by, any law" (§ 35160), we turn to the statutes governing the terms
of an employment contract for a school superintendent. 

Section 35031 states in part: 

"Any district superintendent of schools, or deputy, associate, or assistant
superintendent of schools, may be elected for a term of no more than four years.  The 
governing board of any school district, with the consent of the employee concerned,
may at any time terminate, effective on the next succeeding first day of July, the term
of employment of, and any contract of employment with, the superintendent of
schools, or any associate, deputy, or assistant superintendent of schools of the
district, and reelect or reemploy the employee, on those terms and conditions as may
be mutually agreed upon by the board and the employee, for a new term to 
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commence on the effective date of the termination of the existing term of
employment.  In the event the governing board of a school district determines the
superintendent of schools of the district, or deputy, associate, or assistant
superintendent of schools, or employee in the senior management of the classified
service is not to be reelected or reemployed as such upon the expiration of his or her
term, he or she shall be given written notice thereof by the governing board at least
45 days in advance of the expiration of his or her term.  In the event the governing
board of a district fails to reelect or reemploy the superintendent of schools of the
district, or deputy, associate, or assistant superintendent of schools, or employee in
the senior management of the classified service as such and the written notice herein
provided for has not been given, he or she shall be deemed reelected for a term of the
same length as the one completed, and under the same terms and conditions and with
the same compensation." 

Under section 35031, the terms of an employment contract for a superintendent of schools are
broadly defined as "those terms and conditions as may be mutually agreed upon by the board and
the employee."3  It is apparent that including the payment of a lump-sum amount for unused sick
leave upon retirement as a term of a superintendent's contract would not be in conflict or inconsistent
with or preempted by section 35031.  (Compare California School Employees Assn. v. Del Norte 
County Unified Sch. Dist. (1992) 2 Cal.App.4th 1396, 1404.) 

Turning to other relevant statutes, we note that school superintendents are certificated 
employees.  (§ 35028.) They are also members of the State Teachers Retirement System ("STRS"),
and as such would be subject to the STRS laws.  (§ 22506.) STRS has no jurisdiction over
employment matters, either in imposing or prohibiting particular contract terms.  However, certain 
contract terms may affect the calculations made by STRS in determine an employee's retirement
allowance. 

Two key factors in calculating a school employee's retirement allowance are:  (1) the
total number of years of service and (2) the amount of final compensation paid to the individual.
(§§ 24000-24005.) Section 22722 generally provides that "no credit toward retirement shall be
granted for any payment for accumulated sick leave upon . . .  retirement."  Section 22114, 
subdivision (a)(4) excludes from the definition of compensation "[l]ump-sum payments for
accumulated sick leave," and section 22722 provides that payments for accumulated sick leave "shall
not be included in the computation for the purposes of determining `final compensation.'" 

Accordingly, the payment of a lump-sum amount for unused sick leave upon
retirement would not be in conflict or inconsistent with or preempted by the STRS laws.  Rather, 
these laws recognize such payments; the Legislature has expressly directed the manner in which the
payments are to be treated for retirement allowance purposes. 

We know of no other statutory provisions which would preclude a lump-sum payment
for unused, accumulated sick leave upon retirement pursuant to the terms of an employment 
contract. Based upon the contractual obligation, such payments would not violate section 17 of 

3For certificated school employees who were the subject of our 1975 opinion, the Legislature has
enacted the Educational Employment Relations Act (Gov. Code, §§ 3540-3549.3).  (Stats. 1975, ch.
961, § 2.) This legislative scheme provides collective bargaining rights with respect to various terms
and conditions of employment defined to include health and welfare benefits.  (Gov. Code, § 3543.2,
subd. (a).) 
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article IV of the Constitution which prohibits payment for "past services."  (See Seymore v. 
Christianson (1991) 235 Cal.App.3d 1168, 1173.) 

We conclude that a school district may pay a lump-sum amount of money to a retiring
certificated superintendent of schools for unused, accumulated sick leave pursuant to multi-year
employment agreement which provides for such payment. 

* * * * *
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