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THE HONORABLE DANIEL E. BOATWRIGHT, MEMBER OF THE 
CALIFORNIA STATE SENATE, has requested an opinion on the following question: 

May a nurse-midwife perform an episiotomy pursuant to a standardized procedure? 

CONCLUSION 

A nurse-midwife may not perform an episiotomy pursuant to a standardized procedure. 

ANALYSIS 

Under provisions of the Nursing Practice Act (Bus. & Prof. Code, '' 2700-2837; 
"Act")1 the Board of Registered Nursing ("Board") issues certificates to practice nurse-midwifery to 
persons licensed under the Act who are specially qualified ('' 2746-2746.8).  The practice of 
nurse-midwifery2 is defined in section 2746.5 as follows: 

1Unidentified section references hereafter are to the Business and Professions Code. 

2This opinion concerns the practice of nurse-midwifery, as distinguished from the practice authorized under the Licensed 
Midwifery Practice Act of 1993 ('' 2505-2521). 
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"The certificate to practice nurse-midwifery authorizes the holder, under the 
supervision of a licensed physician and surgeon, to attend cases of normal childbirth 
and to provide prenatal, intrapartum, and postpartum care, including family-planning 
care, for the mother, and immediate care for the new-born. 

"As used in this chapter, the practice of nurse-midwifery constitutes the 
furthering or undertaking by any certified person, under the supervision of a licensed 
physician and surgeon who has current practice or training in obstetrics, to assist a 
woman in childbirth so long as progress meets criteria accepted as normal.  All 
complications shall be referred to a physician immediately. The practice of midwifery 
does not include the assisting of childbirth by any artificial, forcible, or mechanical 
means, nor the performance of any version. 

"As used in this article, `supervision' shall not be construed to require the 
physical presence of the supervising physician. 

"A nurse-midwife is not authorized to practice medicine and surgery by the 
provisions of this chapter."3 

In 62 Ops.Cal.Atty.Gen. 225 (1979), we concluded that section 2746.5 did not 
authorize a nurse-midwife to perform episiotomies (a small surgical incision of the perineum to allow a 
greater opening through which the baby emerges) under the direction of a physician.  Whether a 
nurse-midwife may do so pursuant to a standardized procedure was expressly left undetermined. (Id., 
at pp. 228-229 ["Whether certified nurse-midwives . . . may perform episiotomies . . . under 
standardized procedures within the meaning of sections 2725 and 2726 involves separate issues that are 
not addressed in this opinion"].) We now address that question. 

Section 2725 describes "standardized procedures" as follows: 

"In amending this section at the 1973-74 session, the Legislature recognizes 
that nursing is a dynamic field, the practice of which is continually evolving to include 
more sophisticated patient care activities.  It is the intent of the Legislature in 
amending this section at the 1973-74 session to provide clear legal authority for 
functions and procedures which have common acceptance and usage. It is the 
legislative intent also to recognize the existence of overlapping functions between 
physicians and registered nurses and to permit additional sharing of functions within 
organized health care systems which provide for collaboration between physicians and 
registered nurses. Such organized health care systems include, but are not limited to, 

3 The provision of "prenatal, intrapartum, and postpartum care" at childbirth constitutes the practice of medicine. 
(Northrup v. Superior Court (1987) 192 Cal.App.3d 276, 280.) Thus the last sentence of section 2746.5 must be construed 
to prohibit the practice of medicine other than as permitted in the statute itself or by some other provision of law. (See Magit 
v. Board of Medical Examiners (1961) 57 Cal.2d 74, 83; 67 Ops.Cal.Atty.Gen. 122, 126-127 (1984).) 

2. 94-1011
 

http:Cal.App.3d


 

 

   

  
  

  
 
     

    
  

   
  

 
                                       
 
    

 
 

   
   
  

 
 
     

 
 
      

 
    

 
 
   

  

   
  

    
  

 
 
           

   
 

 

                                                 
              

      

health facilities licensed pursuant to Chapter 2 (commencing with Section 1250) of 
Division 2 of the Health and Safety Code, clinics, home health agencies, physicians' 
offices, and public or community health services. 

"The practice of nursing within the meaning of this chapter means those 
functions, including basic health care, which help people cope with difficulties in daily 
living which are associated with their actual or potential health or illness problems or 
the treatment thereof which require a substantial amount of scientific knowledge or 
technical skill, and includes all of the following: 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"(d) Observation of signs and symptoms of illness, reactions to treatment, 
general behavior, or general physical condition, and (1) determination of whether such 
signs, symptoms, reactions, behavior, or general appearance exhibit abnormal 
characteristics; and (2) implementation, based on observed abnormalities, of 
appropriate reporting, or referral, or standardized procedures, or changes in treatment 
regimen in accordance with standardized procedures, or the initiation of emergency 
procedures. 

"`Standardized procedures,' as used in this section, means either of the 
following: 

"(1) Policies and protocols developed by a health facility licensed pursuant to 
Chapter 2 (commencing with Section 1250) of Division 2 of the Health and Safety 
Code through collaboration among administrators and health professionals including 
physicians and nurses; 

"(2)  Policies and protocols developed through collaboration among 
administrators and health professionals, including physicians and nurses, by an 
organized health care system which is not a health facility licensed pursuant to Chapter 
2 (commencing with Section 1250) of Division 2 of the Health and Safety Code. Such 
policies and protocols shall be subject to any guidelines for standardized procedures 
which the Division of Allied Health Professions of the Medical Board of California and 
the Board of Registered Nursing may jointly promulgate; and if promulgated shall be 
administered by the Board of Registered Nursing. 

"Nothing in this section shall be construed to require approval of standardized 
procedures by the Division of Allied Health Professions of the Medical Board of 
California or the Board or Registered Nursing."4 

4Section 2726, also referenced in our 1979 opinion, states: "Except as otherwise provided herein, this chapter confers no 
authority to practice medicine or surgery." 
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An applicant for a certificate to practice nurse-midwifery must, as noted at the outset, 
initially be licensed by the Board as a registered nurse in addition to complying with all the provisions, 
including educational prerequisites, established by the Board for certification as a nurse-midwife.  ('' 
2746, 2746.1, 2746.2.)  Accordingly, the provisions of section 2725, subdivision (d), pertaining to 
standardized procedures, are fully applicable to certified nurse-midwives.  (See, e.g., ' 2746.51 
[furnishing of drugs or devices under standardized procedure]; see also Cal. Code Regs., tit. 16, ' 
1463.)5 

As authorized by section 2725, subdivision (d)(2), the Board, in conjunction with the 
Medical Board of California, has promulgated guidelines (Regs. 1470-1474) for the adoption of 
standardized procedures in clinics, home health agencies, physicians' offices, and public or community 
health services.6 Regulation 1474, subdivision (b), provides: 

"Each standardized procedure shall: 

"(1) Be in writing, dated and signed by the organized health care system 
personnel authorized to approve it. 

"(2) Specify which standardized procedure functions registered nurses may 
perform and under what circumstances. 

"(3) State any specific requirements which are to be followed by registered 
nurses in performing particular standardized procedure functions. 

"(4) Specify any experience, training, and/or education requirements for 
performance of standardized procedure functions. 

"(5) Establish a method for initial and continuing evaluation of the competence 
of those registered nurses authorized to perform standardized procedure functions. 

"(6) Provide for a method of maintaining a written record of those persons 
authorized to perform standardized procedure functions. 

"(7) Specify the scope of supervision required for performance of standardized 
procedure functions. . . . 

5Unidentified regulation references hereafter are to title 16 of the California Code of Regulations. 

6These are "organized health care systems" that are not health facilities licensed under Health and Safety Code section 
1253. We are informed that 98 percent of the births attended by nurse-midwives during 1993 took place in licensed health 
facilities, such as hospitals, which would not be subject to the Board's guidelines. Nevertheless, we view the guidelines as 
helpful in determining the scope of the policies and protocols in question. 
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"(8) Set forth any specialized circumstances under which the registered nurse is 
to immediately communicate with a patient's physician concerning the patient's 
condition. 

"(9) State the limitations on settings, if any, in which standardized procedure 
functions may be performed. 

"(10) Specify patient record keeping requirements. 

"(11) Provide for a method of periodic review of the standardized procedures." 

Regulation 1472 provides that a registered nurse may perform standardized procedure functions only 
under the conditions specified in a health care system's standardized procedures, and must provide the 
system with satisfactory evidence that the nurse meets its experience, training, and/or education 
requirements to perform such functions. 

In our 1979 opinion, we concluded that a nurse-midwife could not perform an 
episiotomy because it "requires the severance of tissue and is therefore a surgical procedure" involving 
"the use of scissors or scalpel . . . an artificial and mechanical means of assisting childbirth within the 
meaning of section 2746.5."  (62 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, 228.)  Section 2746.5 expressly states: 
"The practice of midwifery does not include the assisting of childbirth by any artificial, forcible, or 
mechanical means, nor the performance of any version."7 May a standardized procedure adopted 
under the general grant of authority of section 2725, subdivision (d), authorize a nurse-midwife to 
perform what the Legislature has declared a nurse-midwife may not perform in the practice of 
midwifery? 

In resolving this question, we may rely upon well established rules of statutory 
construction. "`The words of the statute must be construed in context, keeping in mind the statutory 
purpose, and statutes or statutory sections relating to the same subject must be harmonized, both 
internally and with each other, to the extent possible.'" (Walnut Creek Manor v. Fair Employment & 
Housing Com. (1991) 54 Cal.3d 245, 268.) "A statute must be construed `in the contest of the entire 
statutory system of which it is a part, in order to achieve harmony among the parts.'  [Citation.]" 
(People v. Woodhead (1987) 43 Cal.3d 1002, 1009.) "[W]hen a special and a general statute are in 
conflict, the former controls. (Code Civ. Proc., ' 1859.) `"[T]he special act will be considered as an 
exception to the general statute whether it was passed before or after such general enactment."' 
[Citations.]"  (Agricultural Labor Relations Bd. v. Superior Court (1976) 16 Cal.3d 392, 420.) 

The provisions of section 2725 regarding standardized procedures must be read in light 
of the express limitations of section 2746.5. The general terms of the former may not be interpreted as 
granting authority to adopt policies and protocols allowing what the latter forbids. Such construction 
gives meaning to each of the statutes and harmonizes the provisions of the Act as a whole. 

7"Version" is "the manual operation of turning a fetus in the uterus to aid delivery." (Webster's Third New Internat. Dict. 
(1971) p. 2545.) 
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We recognize that since our 1979 opinion, the Board has administratively construed 
section 2746.5 as including the performance of episiotomies within practice of nurse-midwifery.  In 
1988 it determined that an episiotomy was part of a "normal childbirth" and "progress [meeting] criteria 
accepted as normal" rather than involving "complications" and did not constitute "the assisting of 
childbirth by any artificial, forcible, or mechanical means."8 Moreover, episiotomies are part of the 
nurse-midwifery curriculum. (Reg. 1462, subd. (b)(4)(B).)9 As a consequence, episiotomies are now 
commonly performed by nurse-midwives, both in California as well as nationally. 

Nevertheless, we find no basis for concluding that the use of scissors or a scalpel to 
make a surgical incision is anything other than "the assisting of childbirth by any artificial, forcible, or 
mechanical means." We believe that the Legislature has used clear and unambiguous terms in section 
2746.5 with respect to whether a nurse-midwife may perform surgery.  If episiotomies are to be 
performed by nurse-midwives, the language of section 2746.5 requires amendment; neither this office 
nor the Board may rewrite the statute. (See Wells Fargo Bank v. Superior Court (1991) 53 Cal.3d 
1082, 1097 ["`. . . courts are no more at liberty to add provisions to what is therein declared in definite 
language than they are to disregard any of its express provisions'"].) 

In answer to the question presented, therefore, we conclude that a nurse-midwife may 
not perform an episiotomy pursuant to a standardized procedure. 

* * * * * 

8However, it is to be presumed that the Legislature was aware of our 1979 opinion and if our conclusion were contrary to 
its intent, some corrective measure would have been adopted with respect to the language of section 2746.5. (See Calif. Assn. 
of Psych. Providers v. Rank (1990) 51 Cal.3d 1, 17; 71 Ops.Cal.Atty.Gen. 39, 44 (1988).) 

9The Board may of course require that the curriculum for nurse-midwifery include subjects outside the scope of practice. 
(Cf., Cleveland Chiropractic College v. State Bd. of Chiropractic Examiners (1970) 11 Cal.App.3d 25, 43 [". . . there is 
certainly nothing in the law which prohibits . . . requiring that prospective chiropractors be instructed in areas which are 
beyond the scope of the chiropractor's competence"].) 
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