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:
 
CLAYTON P. ROCHE :
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:
 

THE HONORABLE M. J. HANNIGAN, COMMISSIONER, DEPARTMENT OF 
CALIFORNIA HIGHWAY PATROL, has requested an opinion on the following questions: 

1. Is a peace officer who has retired after January 1, 1989, because of a 
psychological disability entitled to a hearing with respect to his employing agency's denial of his right 
to carry a concealed and loaded firearm? 

2. Is a retired peace officer who has received a hearing denying or revoking his 
authorization to carry a concealed and loaded firearm entitled thereafter to another hearing? 

CONCLUSIONS 

1. A peace officer who has retired after January 1, 1989, because of a 
psychological disability is not entitled to a hearing with respect to his employing agency's denial of his 
right to carry a concealed and loaded firearm. 

2. A retired peace officer who has received a hearing denying or revoking his 
authorization to carry a concealed and loaded firearm is not entitled thereafter to another hearing. 
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ANALYSIS
 

Sections 12020-12040 of the Penal Code1 set forth various provisions concerning the 
unlawful carrying and possession of weapons. Section 12025 describes the circumstances when "[a] 
person is guilty of carrying a concealed firearm." Section 12027 enumerates several exceptions to the 
prohibition of section 12025, including an exception for "honorably retired peace officers" who meet 
certain statutory criteria.  Section 12027.1 establishes the procedures relative to the certification of 
retired peace officers to carry concealed and loaded firearms, including procedures to deny or revoke 
such privilege. 

The questions presented for resolution concern whether a peace officer2 who has 
retired due to a psychological disability is entitled to a hearing with respect to his employing agency's 
denial of his right to carry a concealed and loaded firearm and whether a peace officer who has 
received a hearing denying or revoking such authorization is entitled thereafter to another hearing. 

Section 12027 generally grants honorably retired peace officers who were authorized to 
carry weapons while on active duty to also do so after they retire. (' 12027, subd. (a)(1)(A).) It also 
provides that such peace officers shall be issued identification certificates, and depending upon the date 
of retirement, which retired officers must have a special endorsement to authenticate this privilege. 
Under the terms of the statute, certain officers must renew the privilege periodically (every five years), 
and an endorsement must identify an officer whose privilege has been denied or revoked. For our 
purposes it is important to note that section 12027 permits an officer's employing agency to deny or 
revoke a concealed weapons authorization initially upon the officer's retirement or at any subsequent 
time. Thus subdivision (a) (2) of section 12027 provides in part: 

"The agency from which a peace officer is honorably retired may, upon initial 
retirement of that peace officer, or at any time subsequent thereto, deny or revoke, for 
good cause the retired officer's privilege to carry a concealed firearm." 

In 1988 the Legislature enacted section 12027.1 (Stats. 1988, ch. 1212, ' 2) to provide 
for certain procedural safeguards in the granting or denial of a concealed weapons authorization.3 

Section 12027.1 provides: 

"(a)(1)(A)(i) Any peace officer employed by an agency and listed in Section 
830.1 or 830.2 or subdivision (c) of Section 830.5 who retired after January 1, 1981, 

1All section references are to the Penal Code unless otherwise indicated. 

2Although the request for our opinion arose in the context of a California Highway Patrol officer, the questions posed and 
the answers thereto are of general applicability. 

3Prior to the enactment of section 12027.1, no statutory procedures were provided with respect to the denial or revocation 
of a concealed weapons authorization for a retired peace officer. (See San Jose Police Officers Assn. v. City of San Jose 
(1988) 199 Cal.App.3d 1471.) 
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shall have an endorsement on the identification certificate stating that the issuing 
agency approves the officer's carrying of a concealed and loaded firearm. 

"(ii) Any peace officer listed in Section 830.1 or 830.2 or subdivision (c) of 
Section 830.5 who retired prior to January 1, 1981, is authorized to carry a concealed 
and loaded firearm if the agency issued the officer an identification certificate and the 
certificate has not been stamped as specified in paragraph (2) of subdivision (a) of 
Section 12027. 

"(iii) Peace officers not listed in clause (i) or (ii) who were authorized to, and 
did, carry firearms during the course and scope of their employment as peace officers, 
shall have an endorsement on the identification certificate stating that the issuing 
agency approves the officer's carrying of a concealed and loaded firearm. 

"(B) An identification certificate authorizing the officer to carry a concealed 
and loaded firearm or an endorsement on the certificate may be revoked or denied by 
the issuing  agency only upon a showing of good cause.  Good cause shall be 
determined at a hearing, as specified in subdivision (d). 

"(2) A retired peace officer may have his or her privilege to carry a 
concealed and loaded firearm revoked or denied by violating any departmental rule, or 
state or federal law that, if violated by an officer on active duty, would result in that 
officer's arrest, suspension, or removal from the agency. 

"(b)(1) An identification certificate authorizing the officer to carry a concealed 
and loaded firearm or an endorsement may be revoked or denied by the issuing agency 
only upon a showing of good cause. Good cause shall be determined at a hearing, as 
specified in subdivision (d). 

"(2)  An identification certificate authorizing the officer to carry a concealed 
and loaded firearm or an endorsement may be revoked only after a hearing, as specified 
in subdivision (d).  Any retired peace officer whose identification certificate 
authorizing the officer to carry a concealed and loaded firearm or an endorsement is to 
be revoked shall have 15 days to respond to the notice of the hearing. Notice of the 
hearing shall be served either personally on the retiree or sent by first-class mail, 
postage prepaid, return receipt requested to the retiree's last known place of residence. 
Upon the date the agency receives the signed registered receipt or upon the date the 
notice is served personally on the retiree, the retiree shall have 15 days to respond to the 
notification. A retired peace officer who fails to respond to the notice of the hearing 
shall forfeit his or her right to respond. 

"(3)  An identification certificate authorizing the officer to carry a concealed 
and loaded firearm or an endorsement may be denied prior to a hearing. If a hearing is 
not conducted prior to the denial of an endorsement, a retired peace officer, within 15 
days of the denial, shall have the right to request a hearing.  A retired peace officer 
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who fails to request a hearing pursuant to this paragraph shall forfeit his or her right to 
the hearing. 

"(c) A retired peace officer, when notified of the revocation of his or her 
privilege to carry a concealed and loaded firearm, after the hearing, or upon forfeiting 
his or her right to a hearing, shall immediately surrender to the issuing agency his or her 
identification certificate.  The issuing agency shall reissue a new identification 
certificate without an endorsement.  However, if the peace officer retired prior to 
January 1, 1981, and was at the time of his or her retirement a peace officer listed in 
Section 830.1 or 830.2 or subdivision (c) of Section 830.5, the issuing agency shall 
stamp on the identification certificate `No CCW privilege.' 

"(d) Any hearing conducted under this section shall be held before a 
three-member hearing board.  One member of the board shall be selected by the 
agency and one member shall be selected by the retired peace officer or his or her 
employee organization. The third member shall be selected jointly by the agency and 
the retired peace officer or his or her employee organization. 

"Any decision by the board shall be binding on the agency and the retired peace 
officer. 

"(e) No peace officer who is retired after January 1, 1989, because of a 
psychological disability shall be issued an endorsement to carry a concealed and loaded 
firearm pursuant to this section." 

1. DENIAL OF A HEARING 

The first question presented is whether the hearing procedures of section 12027.1 are 
applicable to a peace officer who has retired after January 1, 1989, because of a psychological 
disability.4 We conclude that the officer is not entitled to a hearing. 

Several rules of statutory construction are relevant to our analysis of section 12027.1. 
"When interpreting a statute our primary task is to determine the Legislature's intent . . . . In doing so 
we turn first to the statutory language, since the words the Legislature chose are the best indication of 
its intent . . . ." (Freedom Newspapers, Inc. v. Orange County Employees Retirement System (1993) 6 
Cal.4th 821, 826.) "`[W]hen statutory language is . . . clear and unambiguous there is no need for 
constructions . . . .'" (Rojo v. Kliger (1990) 52 Cal.3d 65, 73.) A "`court has no power to rewrite the 
statute so as to make it conform to a presumed intention which is not expressed' . . . [also,] [t]he sweep 
of a statute should not be enlarged by insertion of language which the Legislature has overtly left out . . 
. ."  (People v. Brannon (1973) 32 Cal.App.3d 971, 977; see also Wells Fargo Bank v. Superior Court 
(1991) 53 Cal.3d 1082, 1097.) "When the Legislature `has employed a term or phrase in one place and 

4No issue has been raised as to what constitutes a "psychological disability." We are apprised that such a retirement was 
received by the officer in question from the Public Employees Retirement System. 
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excluded it in another, it should not be implied where excluded.' . . ." (Pasadena Police Officers Assn. 
v. City of Pasadena (1990) 51 Cal.3d 564, 576.) 

Applying these rules of statutory construction to section 12027.1, we find that the plain 
language of subdivision (e) does not provide for a hearing in the described circumstances. 
Furthermore, the subdivision provides clearly and unambiguously that "[n]o [such] peace officer. . . 
shall be issued an endorsement to carry a concealed and loaded firearm." This statutory prohibition 
contains no exceptions. 

Subdivision (e) of section 12027.1 in no way purports to incorporate into its 
requirements the hearing provisions of subdivision (d) of section 12027.1.  This is to be contrasted 
with other subdivisions of section 12027.1 which provide that a concealed weapons authorization may 
be revoked or denied for good cause "determined at a hearing, as specified in subdivision (d)."  (' 
12027.1, subds. (a)(1)(B), (b)(1).) 

Since the language of subdivision (e) of section 12027.1 is mandatory that no concealed 
weapons endorsement shall be issued if the peace officer retires because of a psychological disability, it 
would be an idle act to grant a hearing. It is a basic maxim of jurisprudence, codified in section 3532 
of the Civil Code, that "[t]he law neither does nor requires idle acts." (See, e.g., Van Gammerers v. 
Fresno (1942) 51 Cal.App.2d 235, 239-240 [application for and exhaustion of appeals process for 
permit unnecessary where ordinance itself prohibited issuance of permit].) 

For the foregoing reasons, we conclude that the hearing provisions of section 12027.1 
are not applicable to a peace officer who has retired after January 1, 1989, because of a psychological 
disability.5 

2. DENIAL OF A SECOND HEARING 

The second question presented is whether a retired peace officer who has received a 
hearing denying or revoking authorization to carry a concealed and loaded firearm is entitled thereafter 
to another hearing. We conclude that he is not. 

As noted at the outset, section 12027 provides in part: 

". . . The agency from which a peace officer is honorably retired may, upon 
initial retirement of that peace officer, or at any time subsequent thereto, deny or 

5We note that denial of a hearing with respect to a concealed weapons authorization would not raise a due process claim 
under the United States Constitution. (See San Jose Police Officers Assn. v. City of San Jose, supra, 199 Cal.App.3d at 
1478-1480.) Moreover, since there is no statutory right to a concealed weapons permit when a peace officer retires because 
of a psychological disability, the balancing of public and private interests required under the due process clauses of the 
California Constitution (Cal. Const., Art. I, '' 7, 15) would not be required. (Compare People v. Ramirez (1979) 25 Cal.3d 
260, 263-264.) Finally, as to peace officers who contemplate retiring for psychological reasons after January 1, 1989, the 
court suggested in Knapp v. City of Gardena (1990) 221 Cal.App.3d 344, that such officers be forewarned of the automatic 
denial of a concealed weapons endorsement. (Id., at p. 349, fn. 2.) 
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revoke, for good cause the retired peace officers privilege to carry a concealed firearm . 
. . ." (Emphasis added.) 

Thus, despite the fact that section 12027.1 states in subdivision (e) that "[a]ny decision by the board 
shall be binding on the agency and the retired peace officer," it is evident that such "finality" applies 
only to that adjudication of possible "good cause."  Section 12027 allows the agency to revoke the 
authorization and to have another hearing if there are changed adverse circumstances. 

Significantly, nothing in section 12027 or section 12027.1 grants a reciprocal right to a 
hearing for a peace officer at a later date. Following the principles of statutory construction set forth in 
answer to the first question, we must construe sections 12027 and 12027.1 according to the words used 
by the Legislature. We may not insert additional provisions not found therein based upon some type of 
presumed intent.  The specific inclusion of an employing agency's right to subsequent action with 
respect to a concealed weapons authorization, and the omission of such a right for retired officers, 
indicates an intent not to grant such a right to the officers. (See Freedom Newspapers, Inc. v. Orange 
County Retirement System, supra, 6 Cal.4th at 826; Rojo v. Kliger, supra, 52 Cal.3d at 73; Pasadena 
Police Officers Assn. v. City of Pasadena, supra, 51 Cal.3d at 576; People v. Brannon, supra, 32, 
Cal.App.3d at 977.)6 

For the foregoing reasons, we conclude that a retired peace officer who has received a 
hearing denying or revoking his authorization to carry a concealed and loaded firearm is not entitled 
thereafter to another hearing. 

* * * * * 

6Of course, any person may apply to a county sheriff or city police chief for a license to carry a concealed and loaded 
firearm.  ('' 12050-12054.) 
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