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THE HONORABLE ADAM B. SCHIFF, MEMBER OF THE STATE
SENATE, has requested an opinion on the following question:

May a city council enter into a development agreement with a joint powers
agency where a city planning commissioner advises the city council with respect to the terms
of the agreement and the commissioner’s spouse serves as the city’s representative on the
joint powers agency?



1 All references hereafter to the Government Code are by section numbers only.
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CONCLUSION

A city council may enter into a development agreement with a joint powers
agency where a city planning commissioner advises the city council with respect to the terms
of the agreement and the commissioner’s spouse serves as the city’s representative on the
joint powers agency.

ANALYSIS

A city council intends to enter into a development agreement (Gov. Code, §§
65864-65869.5)1 with a joint powers agency (§§ 6500-6599.1) which operates an airport.
The agreement would cover expansion of the airport facilities.  The city is a member of the
joint powers agency, a separate public entity (§ 6507; 65 Ops.Cal.Atty.Gen. 618, 619
(1982)), and its representative on the governing board of the joint powers agency is married
to a city planning commissioner whose duties would include advising the city council with
respect to the terms of the agreement.  May the city council execute the agreement under
these circumstances?  We conclude that it may.

The statute requiring our analysis is section 1090, which states:

“Members of the Legislature, state, county, district, judicial district, and
city officers or employees shall not be financially interested in any contract
made by them in their official capacity, or by any body or board of which they
are members. . . .”

This statutory prohibition is absolute; it does not allow the financially interested officer or
employee to abstain.  (Thomson v. Call (1985) 38 Cal.3d 633, 649-650.)  However, the harsh
consequences of section 1090’s prohibition have been ameliorated by the Legislature in
specified circumstances involving “remote interests” (§ 1091) and “noninterests” (§ 1091.5).
(See 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 169, 172 (1998).)

A development agreement is the type of  “contract” that would ordinarily come
under the terms of section 1090.  (82 Ops.Cal.Atty.Gen. 126, 129, fn. 3 (1999); 78
Ops.Cal.Atty.Gen. 230, 233-235 (1995).)  Here, the city would be acting through its city
council in executing the agreement.  We are advised that no member of the city council has
a financial interest in the development agreement.  However, the prohibition of section 1090
has been extended to cover those who “participate” in the making of the contract by giving
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advice or being involved in preliminary discussions, negotiations, compromises, reasoning,
planning, drawing of specifications, or the solicitation of bids.  (Campagna v. City of Sanger
(1996) 42 Cal.App.4th 533, 538; Millbrae Assn. for Residential Survival v. City of Millbrae
(1968) 262 Cal.App.2d 222, 236-237; see also Stigall v. City of Taft (1962) 58 Cal.2d 565,
568-571; City Council v. McKinley (1978) 80 Cal.App.3d 204, 212; People v. Sobel (1974)
40 Cal.App.3d 1046, 1052; Schaefer v. Berinstein (1956) 140 Cal.App.2d 278, 291-292.)
Since the city planning commissioner in question is to provide the city council with advice
regarding the development agreement, the prohibition of section 1090 would apply to such
activity.

Having determined that the development agreement constitutes a “contract” and
the city planning commissioner’s advice would be covered as part of the “making” of the
contract, we turn to the issue of whether the requisite “financial interest” is present here.  The
city planning commissioner receives no compensation for serving on the planning
commission.  However, the commissioner’s spouse is compensated as the city’s
representative on the governing board of the joint powers agency.  We have previously
concluded that a spouse’s community property interest in the other spouse’s compensation
may qualify as a prohibited “financial interest.”  (78 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 237; see
also Nielsen v. Richards (1925) 75 Cal.App. 680; 75 Ops.Cal.Atty.Gen. 20 (1992); 69
Ops.Cal.Atty.Gen. 255 (1986); 69 Ops.Cal.Atty.Gen. 102 (1986); 65 Ops.Cal.Atty.Gen. 305,
308 (1982).)

Nevertheless, here, there is simply no “financial interest” in the development
agreement by either spouse.  The compensation received by the spouse is for representing the
city’s interests on the joint powers agency.  Both spouses have been appointed by the city
council to further the best interests of the city.  There is no “private gain” to be realized that
would cause the planning commissioner to have “divided loyalties” in rendering advice to
the city council.  The agreement, no matter what its ultimate terms, will not determine the
level of compensation of either spouse or in any way affect the financial resources of either.

The present circumstances may be distinguished from situations where the
requisite financial interest derives from an economic relationship between the official and the
entity contracting with official’s public agency, such as when the official is (1) a creditor of
the company contracting with the public agency (Moody v. Shuffleton (1928) 203 Cal. 100),
(2) the president and stockholder of the entity contracting with the public agency (City
Council v. McKinley, supra, 80 Cal.App.3d 204), (3) an employee of a public entity
contracting with the public agency (78 Ops.Cal.Atty.Gen. 362 (1995)), (4) a partner of the
firm contracting with the public agency (77 Ops.Cal.Atty.Gen. 112 (1994)), or (5) an officer
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of the entity contracting with the public agency (58 Ops.Cal.Atty.Gen. 670 (1975)).  In each
of these cases, the contract would directly benefit the official’s source of income and thus
indirectly the official.  (Cf. 69 Ops.Cal.Atty.Gen. 255, supra; 69 Ops.Cal.Atty.Gen. 102,
supra; 65 Ops.Cal.Atty.Gen. 305 (1982).)

When the financial interest is direct, section 1090 clearly applies.  (66
Ops.Cal.Atty.Gen. 376 (1983) [level of compensation of officials tied to terms of the
contract].)  The statute, however, also applies in the above situations where the financial
interest is indirect.  (See Thomson v. Call, supra, 38 Cal.3d at p. 645.)  In the often cited case
of Fraser-Yamor Agency, Inc. v. County of Del Norte (1977) 68 Cal.App.3d 201, a county
supervisor had a financial interest in an insurance agency doing business with the county.
The court rejected the supervisor’s claim that because he agreed not to directly benefit from
any insurance contracts with the county, section 1090 should not apply.  The court analyzed
the issue as follows:

“Although Fraser did not receive any part of these commissions he
nevertheless continued to have a direct financial interest in the business affairs
of the [insurance] agency and to be an active participant in the conduct of its
business.  We do not apprehend that Fraser divested himself of his financial
interest in the agency merely because he did not share in the commissions
derived by the agency from the county’s insurance business or merely because
none of these commissions were used to defray the operating expenses of the
agency.  Fraser has and has had an investment in the agency represented by his
partnership and shareholder interests.  His interest in the agency and in any
contracts from which it derives a pecuniary benefit is clearly a financial one
because the financial success of the agency inures to his personal benefit.  Such
success, in turn, enhances the value of Fraser’s interest in the agency.  The
record discloses that the volume of business procured and placed by the agency
is an important consideration in the agency’s relationship with the insurance
companies.  If the volume of business produced by the agency is profitable the
insurance companies pay an amount to the agency on a basis of profit-sharing
over and above the ordinary commissions.”  (Id., at pp. 214-215.)

In the present circumstances, in contrast, we find no actual or potential
pecuniary gain, direct or indirect, that would inure to either of the spouses in question as a
result of executing the development agreement.  Because this is a fairly unique situation
where both spouses have been appointed by the city council to represent the interests of the
city in different capacities, there is simply no potential for “self-dealing” here.  Both spouses
are free to exercise “all the skill, ability and industry” they possess on behalf of the city



2 Because the spouse serving on the city planning commission would be acting only in an advisory
capacity and would not be required to approve the development agreement (compare 77 Ops.Cal.Atty.Gen.
112, supra), her abstention from the decisionSmaking process would avoid section 1090’s proscription (see
82 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 129-130).  We also note that we need not discuss the conflict of interests
provisions of the Political Reform Act of 1974 (§§ 87100-87500) since the compensation in question would
be received from a public agency (see §§ 82030, subd. (b)(2), 87103).  Also inapplicable would be the
common law prohibition against conflict of interests and self-dealing; neither spouse would be using his or
her official position for personal advantage.  (See Clark v. City of Hermosa Beach (1996) 48 Cal.App.4th
1152, 1170-1171.)
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(Thomson v. Call, supra, 38 Cal.3d at p. 648; see also Campagna v. City of Sanger, supra,
42 Cal.App.4th at p. 542) since they have no private economic relationship to exploit through
execution of the agreement (76 Ops.Cal.Atty.Gen. 118, 119 (1993) [“Section 1090 is
concerned with financial interests . . . which would prevent officials from exercising absolute
loyalty and individual allegiance in furthering the best interests of their public agencies”]).
We need not consider, therefore, which specified “noninterest” (§ 1091.5) or “remote
interest” (§ 1091), if any, would be applicable to the spouses in question.2

We conclude that a city council may enter into a development agreement with
a joint powers agency where a city planning commissioner advises the city council with
respect to the terms of the agreement and the commissioner’s spouse serves as the city’s
representative on the joint powers agency.
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