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THE HONORABLE DEBORAH V. ORTIZ, MEMBER OF THE
CALIFORNIA STATE SENATE, has requested an opinion on the following questions:

1.  May Cooperative Personnel Services perform examination, training, and
management consulting services for its members and non-members with respect to the
employment of personnel?

2.  May Cooperative Personnel Services perform examination and related
services for state agencies with respect to the issuance of professional and vocational
licenses?



1 All references to the Government Code hereafter will be by section number only.
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CONCLUSIONS

1.  Cooperative Personnel Services may perform examination, training, and
management consulting services for its members and non-members with respect to the
employment of personnel.

2.  Cooperative Personnel Services may not perform examination and related
services for state agencies with respect to the issuance of professional or vocational licenses.

ANALYSIS

Cooperative Personnel Services (“CPS”) is a joint powers agency whose
members are the California State Personnel Board (“Board”), the County of Sacramento
(“Sacramento”), the County of Sonoma (“Sonoma”), the City and County of San Francisco
(“San Francisco”), the City of Anaheim (“Anaheim”), the Hayward Unified School District
(“Hayward”), and the East Bay Municipal Utility District (“East Bay”).

The two questions presented for resolution concern whether CPS has the
authority to perform examination, training, and management consulting services for its
members and non-members with respect to the employment of personnel and whether it may
perform examination and related services for state agencies with respect to the issuance of
professional and vocational licenses.  We conclude that it has the power to perform the
personnel functions but not the state licensing functions.

Preliminarily, we note that the Legislature has enacted a comprehensive
statutory scheme, the Joint Exercise of Powers Act (Gov. Code, §§ 6500-6599; “Act”),1

governing the establishment and conduct of joint powers agencies.  The Act embodies “the
idea of intergovernmental cooperation upon matters of mutual concern and benefit.”
(Beckwith v. County of Stanislaus (1959) 175 Cal.App.2d 40, 45.)

The key statute requiring our examination is section 6502, which provides:

“If authorized by their legislative or other governing bodies, two or
more public agencies by agreement may jointly exercise any power common
to the contracting parties, even though one or more of the contracting agencies
may be located outside this state.



2 The Act does in fact grant “new powers” in the limited area of the issuance of bonds.  (81
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at 363; 81 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at 214; 50 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at 1-2.)
The two questions presented do not involve the authority of CPS to issue bonds.
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“It shall not be necessary that any power common to the contracting
parties be exercisable by each such contracting party with respect to the
geographical area in which such power is to be jointly exercised. . . .”

In The City of Oakland v. Williams (1940) 15 Cal.2d 542, 549, the Supreme Court analyzed
the Act as follows:

“. . . The statute means nothing if it does not mean that cities may
contract in effect to delegate to one of their number the exercise of a power
of the performance of an act in behalf of all of them, and which each
independently could have exercised or performed.  A statute thus authorizing
the joint exercise of powers separately possessed by municipalities cannot be
said to enlarge upon the charter provisions of said municipalities.  It grants no
new powers but merely sets up a new procedure for the exercise of existing
powers.”

We have followed Williams in a long line of opinions involving various factual situations,
declaring that each member of a joint powers agency must be able to independently exercise
the power which is exercised by the joint powers agency.  (See, e.g., 81 Ops.Cal.Atty.Gen.
362, 363 (1998); 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 213, 213-214 (1998); 71 Ops.Cal.Atty.Gen. 266,
267 (1988); 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 183, 185 (1983); 60 Ops.Cal.Atty.Gen. 206, 207 (1977);
60 Ops.Cal.Atty.Gen. 148, 149-151 (1977); 50 Ops.Cal.Atty.Gen. 1, 1-2 (1967); 33
Ops.Cal.Atty.Gen. 156, 156-157 (1959); 30 Ops.Cal.Atty.Gen. 73, 74 (1957).)2

1. Employment of Personnel

The first inquiry concerns the authority of CPS to perform examination,
training, and management consulting services for its members and non-members regarding
the employment of personnel.  It is evident that each of the members of CPS independently
has the power to hire and manage personnel.  (See Cal. Const., art. XI, § 4, subd. (f)
[Sacramento], § 5, subd. (b) [Anaheim, San Francisco]; §§ 18500, 18930-18940 [Board];
§§ 31100-31117 [Sonoma]; Ed. Code, §§ 45272-45273, 44660-44665, 44830-44929.29
[Hayward]; Pub. Util. Code, §§ 12051-12055, 12101 [East Bay].)  As incidental to this
general power, each may recruit, examine, train, supervise, and evaluate its employees.



99-8034

Accordingly, CPS may perform the activities in question for its members as
authorized by the joint powers agreement specifying its duties and functions.  Each CPS
member will benefit from the knowledge and expertise developed by CPS in performing
these employment services.  (See 75 Ops.Cal.Atty.Gen. 6, 10 (1992).)

As for the performance of employment related services for non-members, we
may assume that any non-member seeking employment services from CPS will have
independently the power to hire and manage personnel and the incidental powers to recruit,
examine, train, supervise, and evaluate its employees.  Hence, each would have the same
“common power” exercised by CPS pursuant to the contract.  Clearly the Act authorizes a
joint powers agency to enter into contracts (§ 6508), and here the contract may be executed
without the non-member becoming a member or the creation of another joint powers agency
as an independent entity.

In answer to the first question, therefore, we conclude that CPS may perform
examination, training, and management consulting services for its members and non-
members with respect to the employment of personnel.

2. State Professional and Vocational Licenses

The second inquiry concerns the authority of CPS to perform examination and
related services for state agencies that issue professional and vocational licenses.  For
example, may CPS assist the Board of Chiropractic Examiners (see Bus. & Prof. Code,
§§ 1000-1004), the Acupuncture Examining Committee (see Bus. & Prof. Code, § 4983),
and the Department of Health Care Services (See Health & Saf. Code, §114870) in the
issuance of licenses to chiropractors, acupuncturists, and radiology technicians?  Such
services would include formulating test questions, administering examinations, and scoring
the results.

It is readily apparent that each of the members of CPS does not have
independently the power to issue state professional or vocational licenses or perform the
incidental or implied powers of examining or evaluating the applicants for state licenses.
Nothing similar to the hiring and management of employees, with the performance of
incidental powers, may be found in the Constitution or statutes for each CPS member with
respect to the issuance of state professional and vocational licenses.  Indeed, local
governments are preempted from exercising authority over licenses issued by the state.  (See
Bus. & Prof. Code, § 460; Maloy v. Municipal Court (1965) 226 Cal.App.2d 414, 418.)

We recognize that formulating test questions, administering examinations, and
scoring the results for state licensing agencies encompass the same type of activity as
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formulating test questions, administering examinations, and scoring the results with respect
to the employment of personnel.  If CPS can do the one, why not the other?

The answer to that question rests with the Legislature.  The “common power,”
whether expressed or implied, is present regarding the employment of personnel, but not
with respect to the issuance of state professional and vocational licenses.  We simply see a
difference between hiring and evaluating public employees and issuing licenses to such
professionals as chiropractors, acupuncturists, and radiology technicians.  Should the
Legislature determine that CPS may assist in the latter activities, it can easily so provide.

Accordingly, regardless of whether the state licensing agencies may be
authorized to contract for the services in question, they may not contract with CPS in
violation of the Act.  The CPS members would not be benefitted from CPS’s performance
of the services, since the services would not relate to the duties and functions of each
member.  (See Beckwith v. County of Stanislaus, supra, 175 Cal.App.2d at 49.)  There is no
general power held by each CPS member that would allow an implied power to be
incidentally exercised.

Finally, it has been urged that section 6514.5 constitutes independent authority
for CPS to contract with state agencies to perform services with respect to the issuance of
professional and vocations licenses.  Section 6514.5 states: “Any public agency may enter
into agreements with other state agencies pursuant to the provisions of Section 11256.”
Section 11256, in turn, provides:

“Subject to approval of the Director of General Services, state agencies
may furnish services, materials or equipment to, or perform work for, other
state agencies upon such terms and conditions and for such considerations as
they may determine and, subject to such approval, may enter into agreements
for such purposes.  The state agency furnishing or performing said work,
services, materials or equipment as may be approved by the Director of
General Services, and such state agency shall compute said charges in a
manner approved by the Director of Finance.

“The Director of General Services, upon such terms and conditions as
he may prescribe, may except from his approval, or grant blanket approval
for, the performance of any work, the furnishing of any services, materials or
equipment, the entering into of any agreements, the computation of any
charges, or the inclusion of any costs provided for herein.”

We believe that the language of section 6514.5 is ambiguous.  “Public agency” for purposes



3 The joint powers agency that sponsored the legislation was comprised of California, Arizona, and
Nevada state agencies.
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of the Act is defined in section 6500 as follows:

“As used in this article, ‘public agency’ includes, but is not limited to,
the federal government or any federal department or agency, a county, county
board of education, county superintendent of schools, city, public corporation,
public district, or regional transportation commission of this state or another
state.”

Many of the public agencies listed in section 6500 are not “state agencies,” yet section
6514.5 suggests the contrary by its reference to “other” state agencies.  Moreover, section
11256 appears to be strictly limited to state agencies, and an agency comprised solely of
local governments such as cities, for example, would not ordinarily be considered a “state”
agency.  Does section 6514.5 apply to every joint powers agency?  If so, are the members
nevertheless required  to have a “common power”?

We have examined in detail the legislative history of section 6514.5, which was
enacted in 1983.  (Stats. 1983, ch. 729, § 1.)  From the committee reports it appears that the
Legislature intended to include at least those joint powers agencies having one or more state
agency members, such as CPS, as “public agencies” authorized to contract with “other” state
agencies.3  It is clear that the legislation was not intended to change the basic requirement
of the Act that each member of a joint powers agency must have a “common power” being
exercised by the joint powers agency.  Nothing in the legislative history remotely suggests
otherwise.  Section 6514.5 was enacted due to a “claim that current law is ambiguous as to
whether a joint powers agency may contract to furnish services and materials to a state
agency.”  (Sen. Com. on Governmental Organization, Analysis of Assem. Bill No. 2019 as
introduced.)  In the Enrolled Bill Report of the State and Consumer Services Agency dated
August 30, 1983, it is stated:

“Since express law does exist which authorizes state agencies to enter
into interagency agreements, it may be argued that joint power agencies are
precluded from contracting with other state agencies for the purpose of
furnishing goods or services, absent express statutory authority.”

No inference may thus be drawn that the “common power” requirement of the Act is
abrogated when a joint powers agency enters into an agreement pursuant to the terms of
section 6514.5.  The statute does not authorize a joint powers agency to perform any and all
services or furnish products without limitation simply because the recipient is a state agency.
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In answer to the second question, therefore, we conclude that CPS may not
perform examination and related services for state agencies with respect to the issuance of
professional and vocational licenses.

* * * * *


